Dark
Light

Zuiderzeemuseum zit met antieke platbodem in de maag

Auteur:
1 minuut leestijd

De platbodem – Foto: Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen moet van de rechter een zeldzame platbodem terugbrengen in de staat waarin het de voormalige vissersboot ontving. De kortgedingrechter in Alkmaar heeft dat afgelopen week bepaald.

Het museum kreeg de uit 1898 daterende Lemsteraak ‘Zevija’ in 2007 van een familie uit Huizen.


Destijds zou zijn afgesproken dat het Zuiderzeemuseum het antieke schip moest onderhouden en tentoonstellen. Sinds eind 2011 staat de boot echter in een loods en bij een inspectie bleek ook dat er sprake was van ernstig achterstallig onderhoud.

Eerder deze maand stapte de familie die de boot schonk daarom naar de rechter. Die heeft nu bepaald dat het museum de platbodem op korte termijn moet herstellen. Vanaf het voorjaar van 2014 moet de platbodem ook als museumstuk tentoongesteld werden.

Het museum had plannen om de boot om te bouwen tot vissersboot zodat er dagtochten mee georganiseerd konden worden. De rechter staat dit echter niet toe. De boot moet straks tentoongesteld worden in de staat waarin hij werd geschonken.

Het museum heeft overwogen het schip terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren, maar dat willen de schenkers niet.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×