Zwaard gestolen van graf Abraham Lincoln

Het graf van Abraham Lincoln

Dieven hebben een koperen zwaard van de graftombe van de Amerikaanse president Abraham Lincoln gestolen. De diefstal werd afgelopen week ontdekt.

Abraham Lincoln

Een medewerker van de Oak Ridge Cemetery in Springfield ontdekte afgelopen week dat bij een beeld van een artillerieofficier uit de Amerikaanse Burgeroorlog een zwaard ontbrak. Dit beeld staat bovenop de tombe in Springfield, Illinois.

Volgens een woordvoerder van de begraafplaats is het meer dan honderd jaar geleden dat de laatste rustplaats van de Amerikaanse president bezocht werd door dieven. Ook toen werd het zwaard van de artillerieofficier gestolen maar dat was toen nog van brons.

Vermoed wordt dat het ongeveer een meter lange zwaard tussen september en begin november van de tombe is gehaald. Het beeld van artillerieofficier staat op het balkon van het grafmonument. Voor toeristen is dit deel niet toegankelijk. Vermoedelijk heeft de dief zijn slag ’s nachts geslagen want overdag is er veel toezicht.

Abraham Lincoln (1809-1865) was de zestiende president van de Verenigde Staten. Hij regeerde van 1861 tot 1865 en werd vaak liefkozend Abe genoemd. Gedurende Lincoln’s presidentschap woedde de burgeroorlog. Lincoln vertegenwoordigde de noordelijke staten. Op Goede Vrijdag van het jaar 1865 werd hij in een schouwburg in Washington neergeschoten door John Wilkes Booth, een toneelspeler en zuidelijk activist. De president overleed een dag later aan zijn verwondingen.

In Springfield werd Lincoln op 4 mei bijgezet in de familiekelder op het Oak Ridge kerkhof. Ook zijn vrouw, Mary Todd Lincoln, en drie van zijn vier zonen liggen hier begraven.

Luchtfoto van WashingtonDe libertarische factor in de Amerikaanse politiek…
Camilla Williams in 1946De eerste zwarte operaster van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: