Zweden wil oorlogsheld Raoul Wallenberg dood verklaren

De Zweedse oorlogsheld Raoul Wallenberg redde tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Hongaarse Joden. Vermoed werd dat hij in 1947 omkwam, maar hard bewijs hiervoor is nooit gevonden. De Zweedse belastingdienst is nu van plan de oorlogsheld officieel dood te verklaren.

Wat Raoul Wallenberg tijdens de oorlog deed, is zeer bijzonder. Vanuit de Zweedse ambassade in Boedapest zorgde de diplomaat ervoor dat veel Joden nagemaakte Zweedse paspoorten kregen. Deze documenten waren van levensbelang voor de Joden. Omdat Zweden neutraal was boden de paspoorten bescherming tegen deportatie en een gewisse dood. Wallenberg liet daarnaast enkele tientallen schuilwoningen bouwen voor de Joden. Volgens sommige berichten zou hij tijdens de oorlog tussen de 20.000 en 100.000 Hongaarse Joden hebben gered.

In 1945 werd Wallenberg door de Russen gevangen genomen. Wat er daarna met hem is gebeurd is onduidelijk. Volgens de Russen stierf de Zweed in 1947 in de Loebjanka-gevangenis in Moskou aan een hartinfarct. Heel veel bewijs hiervoor is er echter niet. Er is alleen een handgeschreven overlijdensverklaring door het hoofd van het gevangenis-hospitaal. Anderen menen dat hij overleed tijdens een hardhandige ondervraging of werd geëxecuteerd na zijn arrestatie. Decennialang gaan er echter ook verhalen rond die beweren dat Wallenberg nog in leven is en zou verblijven in een gevangenis of psychiatrische inrichting.

Plaquette ter nagedachtenis aan Raoul Wallenberg, edder van 20.000 tot 100.000 Hongaarse Joden - cc

Plaquette ter nagedachtenis aan Raoul Wallenberg, edder van 20.000 tot 100.000 Hongaarse Joden – cc

In 1991 werd zelfs een Russisch-Zweedse commissie ingesteld om de dood van Raoul Wallenberg te onderzoeken. Tien jaar later was er nog geen duidelijkheid. Bewijs voor het overlijden van de bekende Zweed in de Loebjanka-gevangenis was niet gevonden en men kon zelfs niet uitsluiten dat Wallenberg nog in leven was.

- advertentie -

De Zweedse belastingdienst overweegt de oorlogsheld zeventig jaar na de oorlog officieel dood verklaren. Hierover wordt binnen een halfjaar een besluit genomen.

Op 26 november 1963 werd Wallenberg onderscheiden door Yad Vashem. En in 1995 werd de Europese Mensenrechtenprijs van de Raad van Europa aan hem opgedragen.

Deel van de Atlantikwall tussen Katwijk en Wassenaar (wiki)
In juni worden de bunkers van de Atlantikwall voor één dag opengesteld…
het achterhuis
Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer werkt aan een nieuwe theaterversie van Het Achterhuis. Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: