Zweed gebruikt as Holocaust-slachtoffers voor schilderij

Majdanek – Foto: CC/Goku122

Een Zweedse kunstenaar zou bij het maken van een van zijn schilderijen de as van Holocaust-slachtoffers hebben gebruikt. Dat meldt het persbureau AFP.

Het gaat om de kunstenaar Carl Michael von Hausswolff. Hij beweert de as eind jaren tachtig te hebben gestolen uit voormalig concentratiekamp Majdanek in Polen. De as zou afkomstig zijn uit een crematieoven in het kamp. Hij gebruikte de as niet direct.


Pas in 2010 mengde hij het met waterverf en maakte hij er zijn omstreden schilderij mee. Dit werk hangt momenteel in een galerij in de Zweedse stad Lund.

- advertentie -

De artiest stelt dat de as het werk een bijzondere lading gaf:

Het was alsof de as herinneringen en energie bevatte van de ziel van mensen… mensen die gemarteld, gepijnigd en vermoord werden door andere mensen in een van de meest meedogenloze oorlogen uit de twintigste eeuw.

De politie is inmiddels een onderzoek gestart. Niet uitgesloten wordt dat de kunstenaar aangeklaagd wordt voor het “verstoren van de rust van de doden”. Of hij in Zweden ook aangeklaagd kan worden voor de diefstal van de as is nog onduidelijk. Dit kan moeilijk zijn omdat het delict in een ander land werd gepleegd.

Salomon Schulman, een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in Zweden heeft tegenover de Zweedse televisie inmiddels zijn afschuw over het werk van zijn landgenoot uitgesproken. Hij noemt het schilderij “te walgelijk voor woorden”. In Polen is ook met ontzetting op het nieuws gereageerd.

Foto genomen vanaf een van de Japanse vliegtuigen -…
[caption id="attachment_19721" align="alignleft" width="265"]Interactieve kaart over 'Blitz op LondenMedewerkers van de universiteit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: