Clive Sinclair (1940) – Maker van de ZX Spectrum

De zogenaamde ZX Spectrum, een homecomputer die werd ontwikkeld door de Engelsman Clive Sinclair, bestaat maandag precies dertig jaar.

Doodle ter ere van de ZX Spectrum en St George’s Day

Sinclair had al enkele homecomputers ontwikkeld toen hij op 23 april 1982 de ZX Spectrum lanceerde. Voor deze naam werd gekozen om duidelijk te maken dat deze computer, die op de televisie aangesloten moest worden, ook met kleuren kon werken. Acht om precies te zijn.

Met de computer boekte Clive Sinclair zijn grote succes. Anders dan zijn eerdere computers – de ZX80 en ZX81 – kon de ZX Spectrum ook geluid maken. Met de Spectrum ging Clive succesvol de strijd aan met de Commodore 64. In Groot-Brittannië was de computer van de Engelsman lange tijd de best verkochte homecomputer.

Commodore 64

Hoewel de Commodore 64 meer technische mogelijkheden had, bleek er een grote markt voor de ZX Spectrum. Er werden meer dan 23.000 software-titels speciaal voor deze computer ontwikkeld. De computer had kleine rubbertoetsen en kon onder meer omgaan met testprogramma’s en databases. Vooral bekend werd de ZX Spectrum echter omdat er veel spellen op gespeeld konden worden. Volgens kenners heeft de ZX Spectrum sterk bijgedragen aan het populair maken van de homecomputer.

- advertentie -

Doodle

Google staat maandag met een speciaal logo, een zogenaamde Doodle, stil bij de dertigste verjaardag van de ZX Spectrum. Het traditionele logo is vervangen door een afbeelding met slechts acht kleuren. Omdat het maandag ook St George’s Day (Sint-Jorisdag) is, heeft Google gekozen voor een afbeelding van de heilige Joris van Cappadocië die een draak dood.

Boek: Hoe een groep hackers, genieen en nerds de digitale revolutie ontketende

Commodore 64 vs ZX Spectrum

Friedrich Fröbel (1782-1852) - Pedagoog die kon 'freubelen'
Google staat zaterdag stil bij de 230ste geboortedag van de Duitse pedagoog…
Gideon Sundback (1880-1954) - En de moderne ritssluiting
Het is dinsdag 132 jaar geleden dat de Zweeds-Amerikaanse zakenman Gideon Sundback…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: