1 miljoen dollar voor notitieboekje Alan Turing

Bij veilinghuis Bonhams in New York is een notitieboekje van de beroemde codekraker Alan Turing geveild voor ruim 1 miljoen dollar, omgerekend bijna 950.000 euro.

Enigma-codeermachine
Enigma-codeermachine
Het schrift dateert uit de periode 1942-1944 toen Alan Turing samen met andere codekrakers werkte aan de ontcijfering van geheime berichten van de nazi’s.

Op dezelfde veiling werd ook een Enigma-codeermachine geveild voor een bedrag van 269.000 dollar. Deze machines, ook wel Schlüsselmaschine E genoemd, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gebruikt zodat er in een soort geheimtaal gecommuniceerd kon worden.

Bletchley Park

In Groot-Brittannië probeerde een groot aantal codebrekers vanuit Bletchley Park de Duitse communicatiecode te breken. Uiteindelijk slaagden de Britten hierin waardoor de geallieerden de Duitsers vaak een stapje voor konden zijn.

- advertentie -

Alan Turing was een van de codekrakers op Bletchley Park. Na de oorlog kreeg Turing het zwaar. Zeven jaar na de oorlog werd hij gearresteerd omdat hij homoseksuele handelingen zou hebben verricht. Die waren op dat moment in Engeland nog strafbaar. Turing kreeg de keus: chemische castratie of gevangenisstraf. De wiskundige koos voor het eerste en kreeg daarom hormonen geïnjecteerd. In 1954 pleegde hij zelfmoord door van een vergiftigde appel te eten.

Twee jaar geleden werd hem postuum gratie verleend.

Film over het leven van Alan Turing: The Imitation Game

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: