1,4 miljoen euro voor restauratie Gruuthusemuseum

Gruuthusemuseum - © Foto: Erf-goed.be
Gruuthusemuseum – © Foto: Erf-goed.be
De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een bedrag van ruim 1,4 miljoen euro gereserveerd voor de restauratie van het huis van de heren van Gruuthuuse in Brugge.

De voormalige patriciërswoning uit de vijftiende eeuw is nu een museum voor toegepaste kunst. Het imposante complex staat sinds 1938 op de lijst van beschermde monumenten.


Het Gruuthusemuseum is een van de veertien stedelijke musea van Brugge. Geert Bourgeois naar aanleiding van de toekenning van de restauratiepremie:

Het Gruuthusemuseum krijgt dankzij deze premie een totale restauratie. In een eerdere fase werden alle buitengevels, behalve die aan de Rei, gereinigd en hersteld. Nu is het de beurt aan deze gevel, de daken en goten, het vernieuwen van de plankenvloer in museumzalen, schilderwerken, herstel en gedeeltelijke vervanging van buiten – en binnenschrijnwerk en de restauratie van de polychrome beschilderingen in de inkomhal en op de zolderspanten.

Gruitrecht

Het Gruuthusemuseum is vernoemd naar de Heren van Gruuthuse, een van de belangrijkste families van Brugge uit de dertiende tot vijftiend eeuw. De familie verwierf in de veertiende eeuw het zogenaamde gruitrecht, en had daardoor het monopolie op het verdelen van het gruit, een kruidenmengsel dat diende als basis voor het gruitbier.

- advertentie -

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier