Dark
Light

Howard Carter (1874-1939) – Ontdekker graf Toetanchamo

Auteur:
2 minuten leestijd
Howard Carter bij de tombe van Toetanchamon
Howard Carter bij de tombe van Toetanchamon

Het is woensdag 9 mei 2012 precies 138 jaar geleden dat de Britse egyptoloog en archeoloog Howard Carter werd geboren. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor Howard Carfter
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 138ste geboortedag van Howard Carter (1873-1939) is het traditionele logo woensdag vervangen door een afbeelding van de egyptoloog in de grafkamer van Toetanchamon. De Brit ontdekte dit graf in 1922.

Howard Carter werd op 9 mei 1874 geboren in Swaffham. Al op zeventienjarige leeftijd reisde hij voor het eerst naar Egypte en hielp hij egyptoloog Percy Newberry bij een opgraving. In 1903 werd Carter benoemd tot inspecteur van oudheden in Beneden- en Midden-Egypte en ging hij zich bezighouden met opgravingen langs de westelijke oever van de Nijl bij Thebe.

Replica van de grafkamer van Toetanchamon die enkele jaren geleden gemaakt werd voor een rondreizende tentoonstelling – Foto: A.-M. v. Sarosdy
Replica van de grafkamer van Toetanchamon die enkele jaren geleden gemaakt werd voor een rondreizende tentoonstelling – Foto: A.-M. v. Sarosdy

Howard Carter en Toetanchamon

Zijn grootste ontdekking deed Carter in november 1922. De egyptoloog – die financieel gesteund werd door Lord Carnarvon (1866-1923) – had in het Dal der Koningen al tien jaar gezocht naar het graf van de jonge farao Toetanchamon. Op 4 november 1922 vond hij de eerste sporen van dit graf onder het puin van het graf van Ramses VI. Drie dagen later vond de egyptoloog ook de toegang tot het graf. Toen het graf geopend werd bleek het, in tegenstelling tot andere koninklijke graven in de vallei, nog niet te zijn bezocht door grafschenders.

Toetanchamon, dodenmasker
Toetanchamon, dodenmasker
In de vier grafkamers werden maar liefst vijfduizend objecten gevonden, waarvan er veel voorzien waren van een goudlaag. De talloze artefacten, cultusvoorwerpen, juwelen, muziekinstrumenten, meubilair en machtssymbolen waren objecten die de overleden farao moesten vergezellen op zijn tocht naar het dodenrijk. Het beroemdste object in het graf gevonden werd is het dodenmasker van Toetanchamon.

Tien jaar

Howard Carter deed er ongeveer tien jaar over om de graftombe leeg te halen. Ieder voorwerp werd geïnventariseerd en onder verschillende hoeken gefotografeerd. Deze foto’s worden bewaard in het Griffith Institute in Oxford. De ongeveer vijfduizend originele artefacten en andere voorwerpen zijn grotendeels te bezichtigen in het Egyptisch museum te Caïro.

Toetanchamon is als farao overigens niet heel erg belangrijk geweest. Hij werd dus vooral bekend vanwege zijn ongeschonden graf vol waardevolle voorwerpen. Toetanchamon werd rond zijn tiende farao en overleed in 1324 voor Christus. Hij was toen ongeveer 19 jaar oud. Toetanchamon was de zoon van de ketter-farao Echnaton, die een monotheistische religie oplegde ter ere van de zonnegod Aton.

Onderzoek

De afgelopen jaren hebben wetenschappers de mummie van de farao uitgebreid onderzocht, onder meer om te achterhalen waar hij precies aan overleed. Twee jaar geleden concludeerde een team Egyptische, Duitse en Italiaanse wetenschappers na jarenlang onderzoek dat de farao vermoedelijk overleed aan malaria.

Overzicht van Boeken over Egypte en de oude Egyptenaren

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×