175.000 dollar voor debuut Superman

Voorkant van de eerste editie van Action Comics
Bij een veiling in Amerika is deze week een eerste exemplaar van het stripboek Action Comics verkocht. De strip is bijzonder omdat stripheld Superman hierin voor het eerst voorkomt.

Op de voorkant van de strip is te zien hoe de superheld een groene wagen weggooit. In 1938 hoefden kopers slechts 10 dollarcent te betalen voor de strip.


Voor de Action Comics #1 die deze week werd geveild is een bedrag neergelegd van 175.000 dollar. Dat lijkt veel maar is het niet. Het geveilde exemplaar verkeert in slechte staat. Voor een gaaf exemplaar zou minimaal 1 miljoen dollar betaald zijn.

- advertentie -

Superman is een van de populairste en bekendste comic-figuren aller tijden en verscheen dus voor het eerst in 1938. Geestelijk vaders van de superheld zijn Joe Shuster en Jerry Siegel.

Detective Comics #27

Een ander icoon uit de stripgeschiedenis is Detective Comics #27. In deze strip debuteerde in 1939 een andere beroemde stripheld: Batman. Superheld Batman is een bedenksel van comictekenaars Bob Kane en Bill Finger. Eerstgenoemde kwam naar eigen zeggen op het idee van een vleermuisman als superheld, nadat hij een tekening van Leonardo da Vinci van een ornitopter had gezien.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: