Maand van de geschiedenis
Dark
Light

175.000 dollar voor debuut Superman

1 minuut leestijd

Voorkant van de eerste editie van Action Comics
Bij een veiling in Amerika is deze week een eerste exemplaar van het stripboek Action Comics verkocht. De strip is bijzonder omdat stripheld Superman hierin voor het eerst voorkomt.

Op de voorkant van de strip is te zien hoe de superheld een groene wagen weggooit. In 1938 hoefden kopers slechts 10 dollarcent te betalen voor de strip.


Voor de Action Comics #1 die deze week werd geveild is een bedrag neergelegd van 175.000 dollar. Dat lijkt veel maar is het niet. Het geveilde exemplaar verkeert in slechte staat. Voor een gaaf exemplaar zou minimaal 1 miljoen dollar betaald zijn.

Superman is een van de populairste en bekendste comic-figuren aller tijden en verscheen dus voor het eerst in 1938. Geestelijk vaders van de superheld zijn Joe Shuster en Jerry Siegel.

Detective Comics #27

Een ander icoon uit de stripgeschiedenis is Detective Comics #27. In deze strip debuteerde in 1939 een andere beroemde stripheld: Batman. Superheld Batman is een bedenksel van comictekenaars Bob Kane en Bill Finger. Eerstgenoemde kwam naar eigen zeggen op het idee van een vleermuisman als superheld, nadat hij een tekening van Leonardo da Vinci van een ornitopter had gezien.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie