Dark
Light

20 miljoen jaar oude primatenschedel gevonden

1 minuut leestijd

Wetenschappers zeggen in Oeganda een ongeveer twintig miljoen jaar oude schedel van een primaat gevonden te hebben.

De ontdekking van de oeroude schedel werd dinsdag bekendgemaakt door Oegandese en Franse onderzoekers. De vondst werd gedaan in de omgeving van een voormalige vulkaangebied in Karamoja, een regio in het noorden van Oeganda. De schedel is ongeveer zo groot als die van een chimpansee en verkeert nog in uitzonderlijk goede staat. Het zou gaan om de schedel van een plantenetende boomklimmer. Het dier zou op ongeveer tienjarige leeftijd zijn omgekomen. Volgens de onderzoekers had het dier een relatief groot brein. De soort is een verre neef van de aapachtigen en is door de onderzoekers Ugandapithecus major genoemd.

De komende tijd zal de schedel in Frankrijk nader onderzocht worden. Daarna keert hij terug naar Oeganda om tentoongesteld te worden in een museum.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie