Week van de koloniale geschiedenis

20 miljoen jaar oude primatenschedel gevonden

Ugandapithecus major
Wetenschappers zeggen in Oeganda een ongeveer twintig miljoen jaar oude schedel van een primaat gevonden te hebben.

De ontdekking van de oeroude schedel werd dinsdag bekendgemaakt door Oegandese en Franse onderzoekers. De vondst werd gedaan in de omgeving van een voormalige vulkaangebied in Karamoja, een regio in het noorden van Oeganda.

De schedel is ongeveer zo groot als die van een chimpansee en

- advertentie -verkeert nog in uitzonderlijk goede staat. Het zou gaan om de schedel van een plantenetende boomklimmer. Het dier zou op ongeveer tienjarige leeftijd zijn omgekomen. Volgens de onderzoekers had het dier een relatief groot brein. De soort is een verre neef van de aapachtigen en is door de onderzoekers Ugandapithecus major genoemd.

De komende tijd zal de schedel in Frankrijk nader onderzocht worden. Daarna keert hij terug naar Oeganda om tentoongesteld te worden in een museum.

NOS-video over de vondst:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: