200 jaar koninkrijk der Nederlanden

200 jaar koninkrijk der Nederlanden
200 jaar koninkrijk der Nederlanden
Arnout van Cruyningen geeft een overzicht van 200 jaar koninkrijk der Nederlanden.

In 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat het Oranjehuis terugkeerde en de onafhankelijkheid werd hersteld, in 2014 is het twee eeuwen geleden dat de grondwet werd aangenomen en in 2015 is wordt groots herdacht dat het Koninkrijk der Nederlanden geboren werd toen Willem I het koningschap aanvaardde in 1815.

In tweehonderd jaar is de Nederlandse identiteit met het Oranjehuis en het rood-wit-blauw gehandhaafd. Maar Nederland is veranderd, en hoe. We verloren België, Luxemburg en de koloniën, maar kregen er Aruba, Curaçao en Sint Maarten als landen bij. We werden bezet en bevrijd, kregen staats- en bijzonder onderwijs, vrouwenkiesrecht, wetten tegen kinderarbeid en een staatspensioen.

We werden van een agrarisch, import- en handelsland een geïndustrialiseerd en exporterend handelsland. We verloren de gulden en kregen de euro, en het ‘aloude’ Wilhelmus werd pas ons volkslied in 1932. Dit alles en meer komt aan bod in dit overzichtswerk van historicus en koningshuiskenner Arnout van Cruyningen.

- advertentie -

Lees ook de bespreking: 200 jaar koningshuis Oranje-Nassau

200 jaar koninkrijk der Nederlanden – Arnout van Cruyningen
ISBN: 9789401901772
Uitgever: Omniboek
Hardcover, 144 pagina’s
Prijs: € 24,95

Bestel dit boek bij:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier