24 december

Vrede van Gent (1814)

Ondertekening van de Vrede van Gent – Amédée Forestier, 1814 (Smithsonian)

Op 24 december 1814 wordt de vrede van Gent gesloten. Deze maakt een eind aan de in 1812 begonnen oorlog tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

In 1812 hadden de Verenigde Staten de oorlog verklaard aan Groot-Brittannië. Dit vanwege de Britse bemoeienis met de scheepvaart. Het Amerikaanse leger stelde destijds nog niet erg veel voor en de oorlog verliep voor de Amerikanen dan ook niet erg gunstig. Een invasie in Canada mislukte bijvoorbeeld. Er waren wel enkele successen – zo werden er op het Eriemeer enkele Britse schepen verslagen en het latere Toronto werd door de Amerikanen ingenomen – maar over het algemeen waren de Britten sterker.

Na de nederlaag van Napoleon in Europa hadden de Britten in 1813 meer tijd om zich met de oorlog in de Nieuwe Wereld te bemoeien. Amerikaanse havens werden geblokkeerd en zelfs Washington werd ingenomen. Het Witte Huis werd in brand gestoken en de Amerikaanse president James Madison zag zich genoodzaakt te vluchten.

- advertentie -

Met de ondertekening van de Vrede van Gent kwam er in 1814 dus een eind aan deze oorlog. Hoewel de oorlog officieel geen winnaar kende, vierden de Amerikanen het eind van de oorlog als een nationale zege. Als gevolg van het verdrag werden alle gevangenen vrijgelaten en alle veroverde gebieden en boten teruggegeven.

23 december

25 december


Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier