25 mei

PSV wint de Europacup I (1988)

Op 25 mei 1988 wint voetbalclub PSV de Europacup I, de voorloper van de Champions League. In de finale in het Neckarstadion in Stuttgart verslaan de Eindhovenaren tegenstander Benfica na strafschoppen.

Hans van Breukelen na de laatste strafschop – Afb: Stilll YouTube

Voor PSV, destijds getraind door Guus Hiddink, was het toernooi eigenlijk helemaal geen glorieus verhaal. Na in de eerste twee ronden Galatasaray en Rapid Wien te hebben uitgeschakeld, speelde PSV de wedstrijden in de kwartfinale (tegen Bordeaux) en halve finale (tegen Real Madrid) alle vier de wedstrijden gelijk. De Eindhovenaren gingen, zonder zege, door op basis van het doelsaldo.

- advertentie -

In de finale werd er niet gescoord waardoor er uiteindelijk strafschoppen moesten worden genomen. Namens PSV benutten Ronald Koeman, Wim Kieft, Ivan Nielsen, Gerald Vanenburg, Søren Lerby en Anton Janssen hun strafschop. De spelers van Benfica wisten doelman Hans van Breukelen vijf keer te passeren. De laatste strafschop, genomen door António Veloso, werd echter gekeerd door de legendarische doelman waardoor PSV voor het eerst in de geschiedenis de Europacup I won.

24 mei

26 mei

Gerelateerde uitgaven:Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: