2,7 miljoen euro voor piano uit ‘Casablanca’

Bij veilinghuis Bonhams is deze week een piano geveild die te zien was in de beroemde film Casablanca uit 1942. Voor het instrument werd (omgerekend) maar liefst 2,7 miljoen euro neergelegd.


Casablanca vertelt het verhaal van een verbannen Amerikaan die een bar begint in de Marokkaanse stad Casablanca. De film werd geregisseerd door Michael Curtiz en won destijds drie Oscars, waaronder die van beste film.

Op de piano die deze week geveild is, werd het beroemde nummer “As time goes by” gespeeld door pianist Sam (Dooley Wilson). De piano werd in de film niet alleen als instrument gebruikt. Er werden door cafébaas Rick (Humphrey Bogart) ook belangrijke papieren in de klankkast verstopt voor de nazi’s. Deze papieren werden ook geveild. Opbrengst: 80.000 euro.

Wie de piano en papieren gekocht hebben is niet bekendgemaakt.

- advertentie -
De piano in Casablanca (Bonhams)
De piano in Casablanca (Bonhams)

Voor Casablanca werden twee piano’s gebruikt. De nu geveilde piano was jarenlang eigendom van een verzamelaar uit Los Angeles. Twee jaar geleden werd de andere piano nog geveild. Een Japanse verzamelaar legde toen ruim 600.000 dollar neer voor die piano.

As time goes by – Casablaca

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: