300 jaar oude viool voor 12-jarig meisje

De Grancino-viool – Foto: NMF

De twaafjarige Noa Wildschut mag de komende tijd een driehonderd jaar oude viool van Giovanni Battista Grancino bespelen. Het instrument is door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) beschikbaar gesteld aan het viooltalent.

De Grancino-viool – Foto: NMF

Volgens het fonds heeft Noa in de viool van Grancino “haar ideale partner” gevonden. De viool werd in 1714 in Milaan gebouwd door Giovanni Battista Grancino.

Het NMF geeft muziekinstrumenten, meestal strijkinstrumenten, in bruikleen aan talentvolle musici. In vijfentwintig jaar heeft het fonds al ongeveer 1750 muzikanten aan een instrument geholpen.

- advertentie -

Ontplooiing

Noa Wildschut is volgens het fonds hét viooltalent van de toekomst. De Francino zou haar in staat stellen haar “grote talent tot volle ontplooiing te laten komen”. Het NMF:

De aankoop van de viool voor Noa werd mogelijk gemaakt door genereuze schenkingen van de vorige eigenaresse van de viool, mevrouw Marianne Geugjes en van een stichting die anoniem wenst te blijven.

De viool werd in 1991 gerestaureerd door de Haagse vioolbouwer Willem Bouman. Het zou zijn wens zijn geweest dat de viool uiteindelijk bij het NMF terecht zou komen.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier