3000 jaar oud wiel gevonden in Engeland

Archeologen hebben in Engeland een ongeveer drieduizend jaar oud wiel opgegraven. De ontdekking is gedaan op de archeologische site van Must Farm, in het graafschap Cambridgeshire. Dat meldt de BBC.

Volgens de onderzoekers gaat het om het oudste complete houten wiel dat ooit in het Verenigd Koninkrijk is gevonden. Op de vindplaats bevond zich in de Bronstijd een nederzetting. Deze bestond uit verschillende ronde paalwoningen die in een rivier stonden. Na een brand werden deze woningen bedekt door een slib uit de rivier waardoor ze vrij goed bewaard bleven.

Archeologen, die al spreken van “het Pompeii van Groot-Brittannië”, doen al enige tijd onderzoek op de site. Het vrijwel complete wiel, dat een diameter heeft van een meter, is gevonden bij de restanten van een van de grootste paalwoningen.

- advertentie -
Foto: Cambridge Archaeological Unit
Foto: Cambridge Archaeological Unit

Waar het wiel destijds voor is gebruikt, is niet bekend. Recent werden ook al restanten van een paard gevonden. Mogelijk houdt het wiel hier verband mee, maar dat is niet zeker. Er zijn niet veel bewijzen dat mensen in de bronstijd paarden inzetten voor vervoer.

De onderzoekers zijn ook verrast over het feit dat het wiel in dit gebied is gevonden. Ze verwachten een dergelijke vondst eerder in een droog gebied en niet in een moeras.

Meer archeologie

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: