3,3 miljoen dollar voor ‘oerregels honkbal’

1 minuut leestijd
3,3 miljoen dollar voor ‘oerregels honkbal’
3,3 miljoen dollar voor ‘oerregels honkbal’

Bij een veiling in Amerika heeft een onbekende koper 3,3 miljoen dollar neergelegd voor de ‘oerregels van het honkbal’. De documenten dateren uit 1857. Veertien clubs uit New York kwamen toen samen om de spelregels vast te stellen. Voor die tijd werd al lang honkbal gespeeld, maar de spelregels waren vaak niet eenduidig.

Daniel 'Doc' Adams
Daniel ‘Doc’ Adams
Het geveilde document “Laws of Base Ball” werd eerder deze maand online gezet voor een veiling bij SCP Auctions. In het stuk, geschreven door Daniel Adams, wordt onder meer vastgesteld dat er negen mannen aan iedere kant spelen, dat wedstrijden negen innings tellen en dat honken 90 voet uit elkaar moeten liggen.

De voormalige eigenaar kocht de 23 velletjes papier in 1999 op een andere veiling bij Sotheby’s voor 12.000 dollar. Een prima investering naar nu blijkt.

Volgens Amerikaanse media is slechts twee keer meer betaald voor historische  sportmemorabilia. In 2012 toen 4,4 miljoen dollar betaald werd voor het shirt van de legendarische honkballer Babe Ruth. Twee jaar daarvoor brachten de oorspronkelijke spelregels van basketbal 4,3 miljoen dollar op.

Meer sportgeschiedenis
Boek: Honkbal Is Amerika, Amerika Is Honkbal