Dark
Light

50.000 euro voor schoenen Marie Antoinette

Auteur:
1 minuut leestijd

De schoenen van Marie Antoinette
Bij een veiling in Parijs zijn dinsdag schoenen van de Franse koningin Marie Antoinette (1755-1793) geveild. De zijden schoenen brachten maar liefst 50.000 euro op.

Marie Antoinette was de vrouw van de Franse koning Lodewijk XVI en liet in 1793 tijdens de Franse Revolutie het leven onder de guillotine. Bij het Franse volk was ze niet erg geliefd. Veel Fransen waren niet te spreken over haar verkwistende levensstijl terwijl het land te kampen had met een grote financiële crisis. Samen met haar man legde ze een enorme verzameling kunst en meubilair aan.

De schoenen die geveild werden kreeg Marie Antoinette in 1775 van een lid van haar hof. Ze zijn vooral bijzonder omdat de vorstin ze gedragen zou hebben tijdens haar verblijf in de gevangenis. De groene zijden schoenen (maat 35,5) werden geveild bij veilinghuis Paris Druout en brachten dus 50.000 euro op. Het veilinghuis verwachtte vooraf dat de schoenen ongeveer tienduizend euro zouden opbrengen.

Lees ook: Marie Antoinette (1755-1793) – Koningin van Frankrijk
Boek: De Franse Revolutie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×