Dark
Light

54,5 miljoen euro voor instandhouding rijksmonumenten

1 minuut leestijd
Buitenplaats Trompenburg
Buitenplaats Trompenburg

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 54,5 miljoen euro subsidie toegekend aan eigenaren van rijksmonumenten in het kader van de instandhoudingsregeling. Alle aanvragen voor gebouwde, groene en archeologische monumenten die aan de criteria voldeden om in aanmerking te komen voor een subsidie, konden worden gehonoreerd. Alleen in de categorie groene monumenten werden 25 aanvragen afgewezen vanwege overvraag.

Dit jaar zijn 1114 aanvragen ingediend waarvan er 900 zijn gehonoreerd. Ruim 200 aanvragen vielen buiten de reikwijdte van de regeling of waren onvoldoende onderbouwd. Alle beschikkingen zijn verzonden voor de wettelijke beslisdatum van 1 september.

Het Rijk draagt maximaal 50 procent bij aan de uitvoering van een zesjarig instandhoudingsplan. De rest betaalt de eigenaar zelf. Cees van ’t Veen, directeur RCE:

‘Bijna alle goedgekeurde aanvragen konden gehonoreerd worden en dat voor het tweede jaar op rij. Dit is een belangrijke verbetering ten opzichte van een aantal jaren geleden.’

De subsidieaanvragen voor 2017 kunnen tussen 1 februari en 31 maart 2017 worden ingediend.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is de beleids-, uitvoerings- en onderzoeksorganisatie van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op het terrein van cultureel erfgoed