De nieuwsbrief van Historiek (week 50). Met artikelen over de gloriejaren van Antwerpen, de Franse maarschalk en dictator Philippe Pétain, slavernij in de antieke wereld en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (50/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Maarschalk Pétain – De pessimistische en dubbelzinnige dictator

Maarschalk Pétain – De pessimistische en dubbelzinnige dictator

Maarschalk van Frankrijk Philippe Pétain (1856-1951) was een van de weinige figuren die een belangrijke rol speelde in beide wereldoorlogen. In de Eerste Wereldoorlog was hij een van de belangrijkste militaire leiders, wat hem veel roem en populariteit bezorgde. In de Tweede Wereldoorlog was zijn rol zeer omstreden, als hoofd van het collaborerende Vichy-regime. Lees artikel

Volg ons op social media:
facebook  twitter  pinterest  instagram 
Coalities met dezelfde partijen hebben geschiedenis tegen
Een kabinet dat uit dezelfde partijen bestaat als het vorige komt in de parlementaire geschiedenis niet zo vaak voor. Na de rooms-rode coalities van Willem Drees in de jaren vijftig gebeurde dat maar twee keer: Lubbers II en Kok (of Paars) II. Beide kabinetten waren geen doorslaand succes en ze kwamen voortijdig ten val.
Lees meer...
Slavernij in de antieke wereld en het vroege christendom
Als slavernij een belangrijke plaats heeft in de Romeinse en Griekse beschavingen, en deze beschavingen ook de belangrijkste bouwstenen aandragen voor de westerse beschaving, maakt het dan onlosmakelijk deel uit van de westerse beschaving?
Lees meer...
Jan Wolkers werd gespaard door NSB'er
Het Leidse Schilder- en Tekengenootschap Ars Aemula Naturae is een illustere academie. Er zijn uitvoerige beschrijvingen van, met uitzondering van de oorlogsjaren 1940-1945. In de roman Kort Amerikaans, die succesvol is verfilmd en zelfs in het Chinees vertaald, heeft schrijver Jan Wolkers over die tijd een tipje van de sluier opgelicht.
Lees meer...
De gloriejaren van Antwerpen
Italianen in het zestiende-eeuwse Antwerpen raakten maar niet uitgepraat over de Scheldestad. De Venetiaanse ambassadeur Cavalli schreef naar zijn stadsbestuur: ‘Er is geen man, hoe armzalig van geboorte en hoe lui ook, die hier niet kan rijk worden van de handel’.
Lees meer...
Titus Livius - Geschiedschrijver van Rome (59 v.Chr - 12 n.Chr)
Titus Livius is iemand van wie we graag meer zouden willen weten, zowel over zijn leven als over zijn werk. Zijn geschiedenis is de rijkste bron die we hebben op het gebied van kennis over het vroege Rome en zijn beschrijving van de oorlog met Hannibal is essentieel voor historici.
Lees meer...
Planetarium van Eise Eisinga voorgedragen als Werelderfgoed
Het nauwkeurig bewegend model van ons zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 vervaardigd door de Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga. Het gaat om het oudste werkende planetarium ter wereld. Eisinga bouwde het aan het plafond van zijn woonkamer.
Lees meer...
Melita Norwood - Britse spionne in dienst van de Sovjet-Unie
Melita Norwood was al een heel eind in de tachtig toen in 1999 bekend raakte dat ze jarenlang had gespioneerd voor de Sovjet-Unie. Niemand had ooit gedacht dat het frêle oude dametje die met liefde rozen kweekte in de voortuin van haar huis in Londen één van de belangrijkste KGB-spionnen aller tijden was geweest.
Lees meer...
Waar is de 'Schat van Dalfsen' zes jaar na dato?
Vanwege de omvang van het grafveld en de vele bekers die zijn gevonden, was de vondst in Dalfsen internationaal nieuws. Ten tijde van de opgraving werd er al gesproken over ‘de schat van Dalfsen’. Maar waar is die schat nu?
Lees meer...
Staat wil 150 miljoen euro betalen voor De Vaandeldrager van Rembrandt
De Nederlandse Staat wil 150 miljoen euro uittrekken voor de aankoop van het schilderij De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt van Rijn. Dit werk bevindt zich al eeuwenlang in privécollecties.
Lees meer...
Schets ontdekt onder De Nachtwacht
Onderzoekers hebben onder de bekende verflagen van De Nachtwacht een nooit eerder ontdekte schets gevonden. Er bestonden al langer vermoedens dat Rembrandt een schets maakte op het doek voordat hij begon, maar nu is dat met behulp van geavanceerde computertechnieken ook daadwerkelijk aangetoond.
Lees meer...
Herdenkingsmunt voor zangeres Liesbeth List
De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een speciale munt uitgebracht me daarop de beeltenis van zangeres Liesbeth List. De munt is een postuum eerbetoon aan de vorig jaar overleden ‘legendarische Nederlandse artiest’.
Lees meer...
Allereerste Sprinter verhuist naar Spoorwegmuseum
De NS neemt na zesenveertig jaar afscheid van de eerste Sprinter die in Nederland heeft gereden. De trein is inmiddels verouderd en wordt vervangen door een nieuwe Sprinter. Afgelopen week werd de oorspronkelijke Sprinter voor het laatst ingezet, op de lijn Zwolle – Utrecht.
Lees meer...
Van de Sint-Elisabethsvloed naar klimaatuitdagingen in het Biesboschmuseum
In de nacht van 18 op 19 november 1421 werd een deel van het tegenwoordige Nederland getroffen door een watersnoodramp die bekend is komen te staan als de Sint-Elisabethsvloed. Een noordwesterstorm in combinatie met een hoge stormvloed en slecht onderhouden dijken veroorzaakte een overstroming waardoor met name de Grote Waard werd getroffen.
Lees meer...

Uit het archief:

NSB (Nationaal-Socialistische Beweging) - Geschiedenis
Achtergrondartikel over de geschiedenis van de NSB, de Nderlandse politieke partij die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitse bezetter.
Lees meer...
De moord op John Lennon - 8 december 1980
Op 8 december 1980 werd muzikant John Lennon vermoord door Mark David Chapman. De moord schokte de wereld.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 50) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 50) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 39.672 abonnees
facebook  twitter  pinterest  instagram 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net