De nieuwsbrief van Historiek (week 8). Met artikelen over een vondst in Twente, crisis in het Romeinse Rijk, het Donbass en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (8/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Munten en sieraden uit 7e eeuw gevonden in Twente

Munten en sieraden uit 7e eeuw gevonden in Twente

Enkele hobby-archeologen hebben met een metaaldetector op een stuwwal in natuurgebied Springendal bij Hezingen (gemeente Tubbergen, Twente) een serie gouden en zilveren munten en sieraden uit de vroege middeleeuwen gevonden. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat de vindplaats waarschijnlijk een vroegmiddeleeuwse cultusplaats was. Lees artikel

- advertentie -

Op 17 februari presenteerde het NIOD de onderzoeksresultaten naar geweld in de periode '45-'50 in Indonesië. De slotconclusies zijn beschreven in Over de grens, voor € 39,99 te koop via uw boekhandel. In totaal verschijnen dit jaar 12 boeken, waarvan er nu 5 zijn gepubliceerd. Kijk voor meer informatie op www.aup.nl/odgoi

De Mongoolse bezetting van Rusland
In 1237 verliet een groot leger Mongoolse ruiters de graslanden op de Kyptsjaksteppe ten noorden van de Zwarte Zee en viel de vorstendommen van het Kievse Rijk binnen. De Russen waren te zwak en onderling te zeer verdeeld om weerstand te kunnen bieden, en drie jaar later waren alle Russische steden, met uitzondering van Novgorod, in handen van de Mongoolse hordes.
Lees bericht...
1945-1950, maar nu eens gezien vanuit Indonesisch perspectief
Over de dekolonisatie-oorlog lezen we in Nederland vrijwel alleen publicaties die de zaken benaderen vanuit Nederlands perspectief. Dat vertrekpunt is op zichzelf wel begrijpelijk. De allereerste vraag bij zulke ingrijpende gebeurtenissen is immers wat ‘we’ hebben gedaan en hoe dan. Maar als het daarbij blijft, ontstaat een eenzijdig beeld.
Lees bericht...
Crisis in het Romeinse Rijk
De jaren 235 tot 285 schetst men vaak als een tijd van anarchie, en het hele tijdperk heet dan de ‘Crisis van de derde eeuw’. De snelle opeenvolging van keizers stond inderdaad in schril contrast met de eerste en tweede eeuw.
Lees bericht...
De Nijl - Biografie van de rivier
De rol van rivieren in de menselijke geschiedenis kan nauwelijks worden overschat. En een van de meest historische rivieren van onze planeet is zonder twijfel de Nijl.
Lees bericht...
Joods meisje op iconische foto na 80 jaar geïdentificeerd
Straatfotograaf Nico Jesse maakte in 1942 in de Agnietenstraat in Utrecht een foto van drie joodse meisjes. Jarenlang bleef onduidelijk wie het middelste meisje was. Twee historisch onderzoekers uit Utrecht hebben nu echter de naam en het levensverhaal achterhaald van het meisje.
Lees bericht...
Dagboeken van Constantijn Huygens jr.
Voor de dagboeken van Constantijn Huygens junior hadden vorige generaties historici niet veel waardering. De een vond ze ‘ranzig’, een ander schreef dat deze zoon ‘niet in de schaduw kon staan van zijn veelgeprezen vader’.
Lees bericht...
Geschiedenis van de tuinkabouter
Hoewel er inmiddels oneindig veel mogelijkheden zijn om je tuin te versieren, blijf de tuinkabouter populair. Maar waar komt dit grappige kleine figuurtje eigenlijk vandaan?
Lees bericht...
Onconstitutioneel gedrag van koningin Juliana
Koningin Juliana zorgde enkele keren voor staatsrechtelijke problemen. Onder meer in de zaak rond oorlogsmisdadiger Willy Lages.
Lees bericht...
Moord op de Zweedse premier Olof Palme (1986)
Op 28 februari 1986 werd de Zweedse premier Olof Palme het slachtoffer van een moordaanslag.
Lees bericht...
De Slag om Trônes Wood (1916)
Het probleem was echter niet zozeer het bos aan te vallen, maar het in bezit te houden. Voor zowel de Britse als Duitse infanterie was het een levensgevaarlijk gebied omdat elke vijandelijke artillerie ook na het verlies ervan het hele gebied zou kunnen blijven bestrijken. In totaal verwisselde het bos tijdens de gevechten achttien keer van eigenaar.
Lees bericht...
Groen van Prinsterer en de Belgische opstand
Guillaume Groen van Prinsterer was ervan overtuigd dat met het tolereren van de Belgische opstand de sluizen van de Europese Revolutie werden opengezet.
Lees bericht...
Nul op het rekest krijgen - Betekenis en herkomst
Het gezegde ‘nul op het rekest krijgen’ is vrij algemeen bekend. Iemand die nul op het rekest krijgt, staat uiteindelijk met lege handen. Wat is de precieze herkomst van dit gezegde?
Lees bericht...

Uit het archief:

De totstandkoming van Donbass
‘Donbass’ wordt tegenwoordig vooral geassocieerd met de oorlog in Loegansk en Donetsk in Oekraïne. Het oude industriegebied heeft echter ook een identiteit die nauw verbonden is met de sociale geschiedenis van deze steppestreek. Een blik op een episode die, nota bene, niet zo ver van ons bed hier in West-Europa staat.
Lees bericht...
1936: De Olympische Spelen van Adolf Hitler
De Olympische Spelen van 1936 werden gehouden in Berlijn en zijn de geschiedenisboeken ingegaan als de Olympische Spelen van Adolf Hitler.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 8) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 8) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 40.381 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net