De nieuwsbrief van Historiek (week 14). Met artikelen over een Joods thuisland op de Krim, een robothond in Pompeii, de dood van Caligula en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (14/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
De moord op de Romeinse keizer Caligula

De moord op de Romeinse keizer Caligula

De beruchte Romeinse keizer Caligula werd in het jaar 41 vermoord. Wat weten we eigenlijk van deze keizer? Waarom werd hij gedood en was hij, zoals al eeuwen beweerd, daadwerkelijk een monster? Classica Mary Beard beantwoordt deze en andere vragen. Lees artikel

- advertentie -

Van de 12 'odgoi' boeken die verschijnen na het dekolonisatie onderzoek door NIOD, NIMH en KITLV, zijn er nu 5 verschenen. Ze verhelderen de slotconclusie 'Nederlandse regering en militaire leiding tolereerden doelbewust het stelselmatig en wijdverbreid gebruik van extreem geweld door Nederlandse militairen in de oorlog tegen de Republiek Indonesië.' www.aup.nl/odgoi

Een joods thuisland op de Krim
Tientallen jaren voor de oprichting van Israël werd geëxperimenteerd met een joods thuisland… op de Krim, toen deel van de jonge Sovjet-Unie. Een duik in een (half-)vergeten stuk joodse- en sovjet-geschiedenis.
Lees bericht...
Van koetjes en kalfjes naar het plannen van genocide
Op 20 januari 1942 vond in Berlijn een bijeenkomst plaats die een moreel dieptepunt vormt in de geschiedenis van de mens. In een villa aan het meer de Großer Wannsee bespraken functionarissen van de Duitse ambtenarij, de nazipartij en de SS de Endlösung der Judenfrage, de eindoplossing van het Joodse vraagstuk.
Lees bericht...
Moderne robothond bewaakt ruïnestad Pompeii
De Romeinse ruïnestad Pompeii heeft sinds kort een nieuwe bewoner: de robothond Spot. Het ‘dier’ wordt onder meer gebruikt om eventuele veiligheidsrisico’s in de verschillende gebouwen op te sporen.
Lees bericht...
Koningin Juliana sprak in 1952 het Amerikaans Congres toe
Op 3 april 1952 hield koningin Juliana een vredestoespraak voor het Amerikaanse Congres. De Koude Oorlog was op dat moment in volle gang. De koningin kreeg na afloop van haar pacifistische rede een staande ovatie van de Amerikaanse politici. In Nederland fronsten veel van hun collega's de wenkbrauwen.
Lees bericht...
Romeinse mijlpalen - Belangrijke markeringspunten
In de Romeinse tijd waren op veel plekken in het landschap mijlpalen of mijlstenen (milliaria) te vinden. Deze palen werden met name geplaatst langs de beroemde verharde lange-afstandswegen van de Romeinen.
Lees bericht...
De eerste vrouwelijke partijleider ooit
De eerste vrouw die zich partijleider (en landelijk lijsttrekker) mocht noemen, was Ria Beckers. Zij voerde de PPR (Politieke Partij Radicalen) aan, die in 1990 is opgegaan in GroenLinks.
Lees bericht...
‘Zwart of wit?’ - Etniciteit en diversiteit in oudheidstudies
De auteurs van de bundel 'De Huid van Cleopatra' gaan een heel eind mee in de kritiek dat het bonte interieur van de Oudheid in de afgelopen eeuwen is witgekalkt door Europese auteurs.
Lees bericht...
Geel, een Kempens dorp, zot van geesteszieken
Er was eens… een mooie prinses. Dimpna. Zo mooi dat zelfs haar vader, een Ierse vorst, zijn oog én wellust op haar had laten vallen. De weduwnaar zag in zijn dochter de enige geschikte opvolgster van haar overleden moeder...
Lees bericht...
Generaal Eénoog en de gunst van de koning
Generaal Karel van der Heijden. Een self made man, dus zonder opleiding van de Koninklijke Militaire Academie. De eerste militaire en civiele gouverneur van Atjeh, met hem werd dus het koloniale gezag daar officieel gevestigd. Toch leidde het tot knallende ruzies.
Lees bericht...
Koks verhieven improvisatie tot kunst aan het front van WOI
"Van het weinige dat er was, probeerden de koks aan het front met kunst- en vliegwerk nog iets te maken. En als er geen eten was, probeerde de manschappen iets te organiseren tot aan het gooien van een handgranaat in een vijver met vis aan toe."
Lees bericht...
De Spiegel-affaire (1962) als sleutelmoment
De Spiegel-affaire van 1962 speelde een belangrijke rol in de democratisering van het na-oorlogse Duitsland.
Lees bericht...
De 'Dwaze Moeders' van Argentinië
De Argentijnse 'Dwaze Moeders' kwamen lange tijd iedere donderdag samen op het Plaza de Mayo in Buenos Aires de Dwaze Moeders om aandacht te vragen voor de verdwijning van hun kinderen en kleinkinderen.
Lees bericht...
Robert Ley (1890-1945) - Duits nazikopstuk
Als overtuigde nazi van het eerste uur speelde Robert Ley een belangrijke rol in het fascistisch Duitsland van Adolf Hitler.
Lees bericht...

Uit het archief:

Rodrigo de Jerez, de eerste roker van Europa
De Spanjaard Rodrigo de Jerez staat bekend als de eerste Europeaan die tabak rookte. Een 'tevreden roker' kan hij echter niet zijn geweest.
Lees bericht...
Hoe Sigbrit uit Amsterdam een belangrijke adviseur van de Deense koning werd
De Amsterdamse Sigbrit Willemsdochter werd aan het begin van de zestiende eeuw een belangrijke adviseur van de Deense koning Christiaan II.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 14) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 14)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 41.271 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net