De nieuwsbrief van Historiek (week 19). Met artikelen over Ostpolitik, Mayken Verhulst, de meidagen van 1940 en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (19/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Zaad zonder naam – Pioniers van de donorinseminatie

Zaad zonder naam – Pioniers van de donorinseminatie

Het idee van donorinseminatie is eeuwenoud. Meer dan duizend jaar geleden bestond er al een vermoeden dat je zwanger kon worden zonder lichamelijk contact. In een vijfde-eeuwse Babylonische passage uit de Talmoed wordt een maagd zwanger omdat een man heeft geëjaculeerd in haar badwater. Lees artikel

Frits Elzas, vicevoorzitter van de Joodse Raad in Utrecht
Frits Elzas van de Joodse Raad van Utrecht is een bekend persoon geworden in Nederland. Dat komt door Ad van Liempts boek 'Aan de Maliebaan' en de theatervoorstelling en tv-serie 'De Maliebaanmonologen', die daarop zijn gebaseerd.
Lees bericht...
De meidagen van 1940 in egodocumenten
Toen de Nederlanders op 9 mei 1940 naar bed gingen, wisten ze niet dat ze de volgende dag zouden opstaan in een andere werkelijkheid. Natuurlijk wist men dat Hitler op 1 september 1939 Polen was binnengevallen en op 10 april 1940 Denemarken en Noorwegen. Velen vertrouwden echter op de Nederlandse neutraliteit en konden zich hoe dan ook niets voorstellen bij een vijandelijke invasie.
Lees bericht...
Hoe werden vrouwen in kunst voorgesteld?
Vrouwen zijn miniatuurtjes in de kunstgeschiedenis: klein en fijn. Voorstellingen van vrouwen op schilderijen, in muziek, in theater, in literatuur… zijn talloos maar zelden zijn er vrouwelijke producties terug te vinden. Hoe komt dat?
Lees bericht...
The Stones, de Stasi en stampij
In september 1969 kondigde de zender RIAS-Berlin een sensatie aan: ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de Duitse Democratische Republiek (DDR) zouden de Rolling Stones een concert in West-Berlijn geven. Bij de Stasi werd alarm geslagen.
Lees bericht...
Mayken Verhulst, Brabantse miniaturiste en voormoeder van de Bruegel-dynastie
Bruegel is een naam als een klok in de kunstgeschiedenis. Aan de basis van die Bruegel-dynastie stond evenwel een vrouw: Mayken Verhulst (1518-1606).
Lees bericht...
De schaduw van de Duitse Ostpolitik
De Duitse buitenlandpolitiek gaat met een investering van 100 miljard in de Bundeswehr een nieuw tijdperk in. Een blik op de Ostpolitik van de jaren tachtig laat zien waarom deze ommezwaai van bondskanselier Scholz historisch is te noemen.
Lees bericht...
Herinneringen aan Sachsenhausen
Joop Snep werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar concentratiekamp Sachsenhausen vanwege zijn verzetswerk. Samen met zijn vader hielp hij Joden het land uit zodat ze een veilig heenkomen konden vinden in Zwitserland.
Lees bericht...
Van de Ravenbrug naar de Eksterberg: redding met de Witte Bussen
Mies Boissevain maakt na de bevrijding een feestrok met allerlei lapjes die haar aan gebeurtenissen uit de oorlog doen denken. Een van deze gebeurtenissen is de redding van een groep Nederlandse vrouwen uit Kamp Ravensbrück op 24 en 25 april 1945 door het Zweedse en Deense Rode Kruis.
Lees bericht...
De meidagen - Ooggetuigen van 17 mei 1940
In de vroege ochtend van 10 mei 1940 werd de argeloos slapende bevolking van Nederland opgeschrikt door het angstaanjagende geluid van bommenwerpers, afweergeschut, explosies en mitrailleurvuur. In de dagen die volgden legden velen vast wat hen overkwam: soldaten, huisvrouwen, artsen, journalisten, scholieren, predikanten, boeren en ministers.
Lees bericht...
Zijn licht niet onder de korenmaat zetten
Een Bijbelse uitdrukking die nog steeds geregeld gebruikt wordt, is ‘zijn licht niet onder de korenmaat zetten’. Het gezegde wordt gebruikt in het Nieuwe Testament, in het Bijbelboek Mattheüs.
Lees bericht...
Poetins Groot Russische, Slavisch-orthodoxe, Sovjetnostalgische patriottisme
In 'Oorlog met Rusland' schrijft NRC journalist Michel Krielaars zijn woede over de oorlog in Oekraïne van zich af.
Lees bericht...
De laatste uren van Pim Fortuyn
Paul van der Lugt was op 6 mei 2002, de datum waarop de noodlottige verwikkelingen zich afspeelden, zendercoördinator van publieke omroep 3FM. Dit radiostation interviewde Fortuyn vlak voor hij op de parkeerplaats van het Media Park in Hilversum zijn bloedige einde vond.
Lees bericht...

Uit het archief:

Aaltje Kraak, de weduwe die een hele stad in de as legde
Op 8 mei 1707 brandde het stadje Hardenberg vrijwel volledig af als gevolg van een foutje van de weduwe Aaltje Kraak.
Lees bericht...
10 mei 1940 - Een geschiedenis
In de nacht van 9 op 10 mei begon de opmars van het Duitse 18e Leger. Het 10e korps hiervan viel het midden van ons land aan met twee infanteriedivisies en twee SS regimenten richting de Grebbeberg op de lijn Arnhem-Westervoort, Doesburg, Zutphen en Deventer.
Lees bericht...
9 mei - Dag van de Overwinning (Rusland)
In het Westen zijn we weleens geneigd al dat praalvertoon ietwat geringschattend gade te slaan. Critici hebben de jaarlijke 9-meiparade zelfs anachronistisch genoemd, een cultverschijnsel dat niet van deze tijd is en doet denken aan totalitaire regimes. Wat beweegt de Russen ertoe deze traditie onverminderd voort te zetten?
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 19) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 19) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 41.613 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net