De nieuwsbrief van Historiek (week 21). Met artikelen over de Krijsvrouwen, de beste beul van Frankrijk, kaalheid in de bijbel en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (21/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Krijgsvrouwen in de Vikingtijd

Krijgsvrouwen in de Vikingtijd

Als we het woord ‘Viking’ horen, denken we al snel aan een zwaarbewapende kerel. In middeleeuwse teksten over de martiale Vikingmaatschappij valt echter ook te lezen dat vrouwen ‘in de voorste gelederen meevechten met de dapperste krijgers’. Lees artikel

Anatole Deibler, “de beste beul van Frankrijk”
Veertig jaar lang, van de belle époque tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog, was Anatole Deibler (1863-1939) de officiële beul van Frankrijk. In die tijd hanteerde hij net geen driehonderd keer de guillotine. Alles samen werkte hij mee aan 396 onthoofdingen...
Lees bericht...
Graven van meer dan 6000 jaar oud gevonden bij Angeren
Ter hoogte van Angeren, gemeente Lingewaard, hebben archeologen menselijke resten gevonden. Vermoed wordt dat het gaat om personen die ongeveer zesduizend jaar geleden zijn begraven. Op dit moment zijn twee graven geïdentificeerd. Het vermoeden is dat het wellicht om een grafveld gaat en er nog meer graven ontdekt zullen worden.
Lees bericht...
Jodenhelpers uit nazi-Duitsland
Terwijl de meeste Duitsers zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afzijdig hielden of de Jodenvervolging actief of passief ondersteunden, behielden sommigen hun menslievendheid. Met gevaar voor eigen leven besloten zij hun Joodse medemensen te helpen.
Lees bericht...
‘Nederlandse historici lieten het na Indonesië-oorlog heel lang afweten’
Nederlandse historici hebben lang verzaakt met het beschrijven van de oorlog in Indonesië (1945-1950). Daardoor hebben ze sterk bijgedragen aan het ‘ont-herinneren’ van die oorlog en zeker van de ergste aspecten daarvan, zoals extreem geweld en oorlogsmisdaden.
Lees bericht...
Van Gogh’s sterrennacht na te bouwen met LEGO
Het beroemde schilderij 'De Sterrennacht' van Vincent van Goh is sinds kort na te bouwen met Lego. Wie alle 2316 steentjes heeft gelegd, kan een eigen 3D-versie van het kunstwerk aan de muur hangen.
Lees bericht...
Henk Vredeling was wel erg openhartig en dwars
Het meest kleurrijke figuur in kabinet-Den Uyl was defensieminister Henk Vredeling. Zijn woorden waren vaak zo openhartig en dwars dat het een raadsel is hoe hij zich ooit als minister heeft kunnen handhaven.
Lees bericht...
Gij zult niet spotten met kaalkoppen
Is lachen met kaalkoppen humor of een belediging? Feit is dat weinig kaalkoppen kunnen lachen met grappen over hun kale knikker. Dat is vandaag zo en dat was in Bijbelse tijden niet anders.
Lees bericht...
Sportdoping in de DDR
Vol verbazing, ongeloof, bewondering en jaloezie keek de wereld toe naar sporters uit de Duitse Democratische Republiek (DDR). Een klein land met ongeveer 16 miljoen inwoners grossierde in medailles en stak grote sportwereldmachten naar de kroon.
Lees bericht...
Reinier Pauw, een invloedrijke Amsterdamse regent
De invloedrijke Amsterdamse regent Reinier Pauw was in 1602 de drijvende kracht achter de oprichting van de VOC, waarvan hij ruim een decennium lang het beleid bepaalde.
Lees bericht...
Prinses Juliana misleid bij koop roofschilderij
In 1948 verkocht de Stichting Nederlands Kunstbezit aan prinses Juliana het schilderij 'Landschap met St. Hubertus' van kunstschilder Paul Bril. Voor die verkoop had de oorspronkelijke eigenaar, de joodse kunstenaar en kunsthandelaar Joseph Henri Gosschalk, toestemming moeten geven.
Lees bericht...
Jane Graverol, een surrealistisch leven als kunstenares
Curator Cecilia Alemani heeft voor de biënnale in Venetië voor het eerst een meerderheid van vrouwelijke en genderneutrale kunstenaars uitgekozen. Daaronder ook de Belgische surrealistische kunstenares Jane Graverol.
Lees bericht...
“Geloof zette enorme rem op ontwikkeling van de wetenschap”
Gerard Aalders: "De religieuze wetenschappers wilden met hun werk primair aantonen dat Genesis de enige, absolute waarheid was. Zo kwam je dichter bij God. Eigenlijk was het een vorm van verheerlijking van de Almachtige."
Lees bericht...
Verloren gewaand portret Willem van Oranje gevonden
In de collectie van een particuliere verzamelaar is onlangs een verloren gewaand portret van Willem van Oranje gevonden. Het schilderij dateert uit circa 1617 en is gemaakt door de beroemde portretschilder Michiel van Mierevelt.
Lees bericht...

Uit het archief:

De klaproos of ‘poppy’, symbool van de Eerste Wereldoorlog
De papaverbloem staat in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in veel andere landen, symbool voor de Eerste Wereldoorlog, omdat ze veelvuldig bloeiden op de slagvelden in Vlaanderen.
Lees bericht...
Ook wolven blij met de val van het communisme
Het is een paradox. Polen wordt sinds de val van het communisme voller en drukker, maar de wildernis rukt op.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 21) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 21) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 41.824 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net