De nieuwsbrief van Historiek (week 29). Met artikelen over 'heidense smeerlapperij', de Slag bij Waterloo, een idiotenschool en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (29/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
‘Heidense smeerlapperij’

‘Heidense smeerlapperij’

Voor de vroege middeleeuwer waren de waarneembare en de bovenzinnelijke wereld volledig met elkaar verweven, laat Luit van der Tuuk zien in Indiculus. Iedereen was zich voortdurend bewust van de aanwezigheid van bovennatuurlijke machten die invloed uitoefenden op het aardse bestaan. Lees artikel

Het onbegrepen Perzische rijk
De geschiedenis van de Perzen begint in Centraal-Azië waar ze een nomadisch bestaan leiden, voordat ze zo’n 5000 jaar geleden naar het hoogland van Iran trekken. Dan duurt het nog even voor ze dominant worden en daar oude gevestigde volken overwinnen, zoals de Meden, Elamieten en later ook de Babyloniërs en de Assyriërs.
Lees bericht...
De Antichrist
"Nu al treden er veel antichristen op, en daardoor weten we dat dit het laatste uur is. Ze zijn uit ons midden voortgekomen maar ze hoorden niet bij ons, want als ze werkelijk bij ons hadden gehoord, zouden ze bij ons gebleven zijn."
Lees bericht...
De vroegste geschiedenis van Armenië
Het Drents museum in Assen heeft er patent op: prachtige tentoonstellingen over oude culturen op basis van vooral archeologische vondsten. Dit keer draait de tentoonstelling om de vroegste geschiedenis van Armenië. De 160 voorwerpen die zijn uitgeleend door het Armeense Geschiedenis Museum tonen wat de (pre)historie tot aan de introductie van het christendom in de vierde eeuw te bieden heeft.
Lees bericht...
Veel oorlogsgeschiedenis op de algemene begraafplaats Crooswijk
De Rotterdamse algemene begraafplaats Crooswijk ligt vlakbij de Kralingse Plas. Ernaast stroomt het riviertje De Rotte. Het verkeer van de A20 raast langs op een steenworpafstand, maar daar merk je ter plekke niets van.
Lees bericht...
De teloorgang van politiek wonderkind Robin Linschoten
‘Een boef, maar wel een amusante boef.’ Zo ongeveer zou toenmalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller VVD-politicus Robin Linschoten getypeerd hebben.
Lees bericht...
Graf slachtoffer Slag bij Waterloo gevonden
In het gehucht Mont-Saint-Jean, iets buiten Brussel, hebben archeologen een veldgraf gevonden met daarin de resten van een militair die tijdens de Slag bij Waterloo om het leven zou zijn gekomen.
Lees bericht...
Mogelijk zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt
Met behulp van röntgenfotografie hebben medewerkers van een Schots museum mogelijk een tot nu toe onbekend zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt. Het werk is te vinden aan de achterzijde van het bekende schilderij Hoofd van een boerin met witte muts.
Lees bericht...
Idiotenschool in Den Haag markeerde begin van speciaal onderwijs
De hervormde predikant Cornelis E. van Koetsveld richtte in 1855 in Den Haag de Idiotenschool op, de eerste school voor speciaal onderwijs. Het motto van de school was: “Genezing door opvoeding…”.
Lees bericht...
Kamp Westerbork herdenkt Eerste Transport van 15 juli 1942
Zaterdag herdacht Herinneringscentrum Kamp Westerbork in de aanwezigheid van Holocaust overlevenden en nabestaanden Het Eerste Transport van 15 juli 1942. Het is precies tachtig jaar geleden dat de eerste trein met 1.137 Joden naar Auschwitz vertrok.
Lees bericht...

Uit het archief:

Grote brand van Rome (19 juli 64 n.Chr. )
In de nacht van 19 juli van het jaar 64 na Christus ontstond er een grote brand in Rome, de hoofdstad van het Romeinse Rijk. De stadsbrand woedde maar liefst zes dagen en tien van de veertien wijken van de stad werden volledig of gedeeltelijk verwoest.
Lees bericht...
Komkommertijd & Komkommernieuws – Betekenis en herkomst
De term komkommertijd wordt vaak gebruikt in de zomervakantie. In de media, politiek en economie is er qua nieuws en actualiteiten dan vaak weinig tot niets te beleven. Waar komt het bijzondere woord komkommertijd eigenlijk vandaan?
Lees bericht...
De Hondsdagen: herkomst & geschiedenis
Geschiedenis en herkomst van 'de hondsdagen', de tijd van 20 juli tot 20 augustus. De weerperiode van de hondsdagen heeft wortels in het Oude Egypte.
Lees bericht...
De ‘zomerstorm’ van 1983 en andere Nederlandse stormen
In 1983 beleefde Nederland op Hemelvaartsdag de beruchtste ‘zomerstorm’ van de twintigste eeuw. Het plots opkomende noodweer eiste in enkele uren tien levens en liet een spoor van vernieling achter.
Lees bericht...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.339 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net