De nieuwsbrief van Historiek (week 32). Met artikelen over de herkomst van de Hongaren, plastische chirurgie tijdens WOI, Lombroso-types, de Tiendaagse Veldtocht en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (32/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
‘Facemaker’ Harold Gillies gaf verminkte soldaten in WOI hun waardigheid terug

‘Facemaker’ Harold Gillies gaf verminkte soldaten in WOI hun waardigheid terug

In het Verenigd Koninkrijk verrichtte de Nieuw-Zeelandse kno-arts Harold Gillies (1882-1960) tijdens de Eerste Wereldoorlog baanbrekend werk op het gebied van gezichtsreconstructies bij zwaargewonde militairen. Een vriend noemde hem in een brief daarom de ‘Facemaker’. Lees artikel

- advertentie -

Het spel van Levende Historie staat op het spel. Als het aan de museumkoepel in Amersfoort ligt, worden wij zelf geschiedenis! Laat Levende Historie niet van het toneel verdwijnen. Kom ons bezoeken in de Mannenzaal te Amersfoort, nog t/m 31 augustus. Steun ons en teken de petitie: demannenzaal.petities.nl

Michael Servet – Theoloog op de brandstapel
De Spaanse arts, filosoof en theoloog Michael Servet werd in de zestiende eeuw tot de brandstapel veroordeeld, omdat hij zich tegen de zogeheten Drievuldigheid keerde.
Lees bericht...
De luchtbrug van Pranjani (1944)
Tijdens Operation Halyard slaagden Servische verzetsleden erin vijfhonderd Amerikaanse en Britse vliegeniers veilig naar het inmiddels bevrijde Italië over te brengen. De naam van één van de leiders van de operatie, generaal Draža Mihailović, werd na de oorlog echter uit de Joegoslavische geschiedschrijving verbannen.
Lees bericht...
Valéry Giscard d’Estaing – Franse president en Europees staatsman
Een van de meest bekende slachtoffers van de recente coronapandemie was Valéry Giscard d’Estaing, die van 1974 tot 1981 president van de Franse Republiek was. Hij overleed op 2 december 20 op 94-jarige leeftijd. Geen enkel Frans staatshoofd werd zo oud.
Lees bericht...
Komen de Hongaren uit Centraal-Azië?
Tijdens de recente heisa rond uitspraken over de al dan niet bedreigde raciale eigenheid van het Hongaarse volk viel op sociale media wel eens het commentaar dat de Hongaren nochtans zelf uit Centraal-Azië afkomstig zijn. Klopt dit?
Lees bericht...
Psychiater Cesare Lombroso en de ‘geboren misdadiger’
De beroemde Italiaans psychiater Cesare Lombroso deed zijn leven lang onderzoek naar misdadigers en stelde dat criminelen gewoon op straat te herkennen waren, ook als ze op dat moment geen overtreding begingen. Misdadigers hadden volgens hem namelijk bepaalde lichamelijke kenmerken.
Lees bericht...
Muurschildering in Utrecht ter ere van Johanna Westerdijk
De eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland, Johanna Westerdijk, wordt sinds kort met een muurschildering in Utrecht geëerd. De muurschildering bevindt zich bij de Maliesingel 54 en toont Westerdijk in haar laboratorium, tegen een achtergrond vol reageerbuisjes met schimmelkweek en omlijst door iepenbladeren.
Lees bericht...
80 jaar geleden vertrok het eerste transport vanuit Mechelen naar Auschwitz
Op 4 augustus 1942 vertrok het eerste transport vanuit de Belgische Dossinkazerne richting Polen. Deze trein vervoerde 999 Joodse mannen, vrouwen en kinderen en had als bestemming concentratiekamp en vernietigingscentrum Auschwitz-Birkenau. Vandaag is het precies tachtig jaar geleden dat dat transport plaatsvond.
Lees bericht...
Het Hanzepaardje – Symbool van hanzestad Harderwijk
Het Hanzepaardje uit circa 1300 is tegenwoordig een van dé symbolen van de voormalige hanzestad Harderwijk.
Lees bericht...
Iets boekstaven – Herkomst en betekenis
Wanneer men iets opschrijft voor het nageslacht dan zegt men wel eens dat er iets ‘geboekstaafd’ wordt. Waar komt dit woord precies vandaan?
Lees bericht...
Tiendaagse Veldtocht (2 tot 12 augustus 1831)
De Tiendaagse Veldtocht was een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de burgeroorlog in de Nederlanden in de jaren 1830, die leidde tot de definitieve scheiding van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden in de afzonderlijke staten Nederland en België.
Lees bericht...

Uit het archief:

De hemelschijf van Nebra – Artefact uit de bronstijd
In 1999 werd bij het Duitse plaatsje Nebra een bronzen schijf gevonden met een diameter van ongeveer dertig centimeter, met daarop een voorstelling van de nachtelijke hemel. Uit onderzoek bleek dat het voorwerp ongeveer 3600 jaar geleden werd gemaakt. Hij bevat daarmee de oudst bekende voorstelling van de kosmos.
Lees bericht...
Kijktip: 3D-animatie van de Tweede Gouden Eeuw
Na een animatie over de groei van Amsterdam tijdens de zeventiende eeuw is er nu ook een animatie gemaakt waarin te zien is hoe de hoofdstad groeide tijdens de Tweede Gouden Eeuw.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 32) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 32)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.449 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net