De nieuwsbrief van Historiek (week 35). Met artikelen over de vrouw die Friesland redde, het automerk FIAT, een getuige van de zondvloed & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (35/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Albertine Agnes (1634-1696), de vrouw die Friesland redde

Albertine Agnes, de vrouw die Friesland redde

Albertine Agnes (1634-1696) is een van de opmerkelijkste vrouwen uit de Nederlandse zeventiende eeuw. Als prinses van Oranje werd ze, na de dood van haar man, de eerste vrouw die in de Republiek optrad als regentes van Friesland, Groningen en Drenthe. Een vrouw die politiek ingrijpt, was ongekend in die tijd. Lees artikel

De mens die getuige was van de zondvloed
De Zwitserse arts en natuuronderzoeker Johann Jacob Scheuchzer beweerde in 1725 het versteende geraamte te hebben gevonden van een mens die getuige was geweest van de Bijbelse zondvloed.
Lees bericht...
De geschiedenis van FIAT en Turijn
Voor de geschiedenis en ontwikkeling van de Italiaanse stad Turijn was de oprichting van de Società Anonima Fabricca Italiana di Automobili Torino (FIAT) van groot belang. Al snel groeide dit bedrijf namelijk uit tot de grootste automobielbouwer van het land.
Lees bericht...
Het perpetuum mobile van Cornelis Drebbel
De Nederlandse technicus en uitvinder ontwikkelde begin zeventiende eeuw zijn beroemde 'perpetuum mobile', een apparaat dat zonder toevoer van nieuwe energie eeuwig moest blijven bewegen. De Engelse koning Jacobus I was onder de indruk toen hij het apparaat met eigen ogen aanschouwde en liet hierna het nieuws verspreiden het langgezochte geheim van de eeuwigdurende beweging was onthuld.
Lees bericht...
Eerste Wereldoorlog gaf antisemitisme in Duitsland sterke impuls
Honderdduizend Joden vervulden in de Eerste Wereldoorlog militaire dienst in het Duitse leger, hoewel dit al tijdens de oorlog werd ontkend door rechts-radicale antisemieten in wier wereldbeeld Joden slechts oorlogsprofiteurs en lijntrekkers konden zijn.
Lees bericht...
De Oostenrijkse wetenschappelijke expeditie naar Brazilië
Brazilië in 1817. De Oostenrijkse aartshertogin Leopoldine trouwt in Rio de Janeiro met Pedro, de kroonprins van Portugal. De verbintenis opent ook de deuren voor een grote Oostenrijkse wetenschappelijke expeditie naar Brazilië.
Lees bericht...
Top 25 bijzondere plaatsnamen in Nederland
Nederland telt ongeveer ons 2500 steden en dorpen en circa 4000 buurtschappen, verdeeld over ruim 350 gemeenten. Deze leefgemeenschappen hebben logischerwijs allemaal een naam, die soms erg bijzonder is. In dit top 25-lijstje zetten we de mooiste geografische namen die in Nederland voorkomen op een rijtje.
Lees bericht...
Margary Kempe schreef eerste Engelstalige autobiografie (1436)
Het is een wonder dat 'The Book of Margery Kempe' alles heeft overleefd. Dit werk, ‘de eerste in het Engels geschreven autobiografie’ genoemd, had talloze keren verloren kunnen raken of vernietigd kunnen worden.
Lees bericht...
Parlementaire enquêtes: van kennisvergroting tot waarheidsvinding
De Tweede Kamer kreeg het recht om parlementaire enquêtes te houden bij de befaamde grondwetswijziging van 1848, toen het politieke bestel tot stand kwam dat in grote lijnen nog steeds bestaat. Ook de Eerste Kamer zou (sinds 1887) enquêtes kunnen houden, maar ze heeft dat tot dusver nog niet gedaan.
Lees bericht...
De geschiedenis van Zwitserland (1273-1513)
In de periode van 1273 tot 1513 groeit de Zwitserse Confederatie van kantons uit tot een machtige eenheid die keer op keer de druk van buitenlandse mogendheden – met name de Habsburgers – weet te weerstaan.
Lees bericht...
Beroemde foto Winston Churchill gestolen uit Canadees hotel
Enkele maanden geleden blijkt een beroemde foto van Winston Churchill te zijn gestolen uit een hotel in Canada. Het gaat om een foto die de bekende Canadees-Armeense fotograaf Yousuf Karsh in 1941 maakte van de Britse premier, nadat die een toespraak had gegeven in het Canadese parlement.
Lees bericht...
Verborgen verhalen uit de bodem van kamp Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork toont vanaf half september een groot aantal archeologische objecten die de afgelopen dertig jaar op en rond het voormalige kampterrein zijn opgegraven.
Lees bericht...

Uit het archief:

De mythische oorsprong van Duitsland
Overal in Duitsland hebben kunstenaars en schrijvers, die deels verstrikt waren in dezelfde obsessies als Wagner en deels ook door hem waren geïnspireerd, de volkomen onbekende woestenij van het oude Midden-Europa proberen te doorgronden, op zoek naar aanwijzingen over hun herkomst.
Lees bericht...
Hermann Rorschach en zijn tien inktvlekken
Aan de hand van de interpretaties van de cliënten konden psychiaters vervolgens proberen meer te weten te komen over de karaktertrekken en impulsen van de testpersonen.
Lees bericht...
De expansiedrift van het Japanse leger
Onlangs verscheen 'Modern Japan', over de moderne geschiedenis van Japan. Een fragment over de Japanse expansiedrift in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.
Lees bericht...
Het poppenhuis van Petronella Oortman
Het 'Poppenhuis van Petronella Poortman' behoort al lange tijd tot de populairste objecten in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het huis geeft letterlijk en figuurlijk een inkijkje in het leven van de gegoede burgerij rond 1700.
Lees bericht...

Nieuwe geschiedenisboeken (week 35)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.544 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net