Historiek Online geschiedenismagazine
Februaristaking (1941) – Protest tegen de Jodenvervolging

Februaristaking (1941) – Protest tegen de Jodenvervolging

Op 25 februari 1941 legden tienduizenden Amsterdammers het werk neer en ging ze de straat op om te demonstreren tegen de Duitse bezetter. Het was een protest tegen de Jodenvervolging en verplichte tewerkstelling van de arbeiders in Duitsland. Lees artikel

Image
Leonie Brandt, de spionne die slimmer en gevaarlijker was dan Mata Hari
Het “spionagetype in optima forma”, zo werd Leonie Brandt door een collega van de naoorlogse Nederlandse inlichtingendienst omschreven. Ze was eigenzinnig, intelligent, creatief en vooral mysterieus.
Lees meer...
Image
Geschiedenis van het schrikkeljaar en de schrikkeldag
Goed nieuws voor de mensen die op 29 februari geboren zijn: het is dit jaar weer schrikkeljaar en de verjaardag kan dus gewoon gevierd worden.
Lees meer...
Image
Nieuwe tool om zwartwitfoto’s in te kleuren
Genealogiebedrijf MyHeritage heeft een online tool ontwikkeld om zwart-witfoto’s in te kleuren. De tool maakt gebruik van deep learning-technologie…
Lees meer...
Image
Pompeii als lithografie
In Pompeii is het grootste deel van de stad blootgelegd in de loop van de negentiende eeuw. Er waren professionele kunsthistorici bij betrokken, maar ook tientallen arbeiders, classici, bouwkundigen en natuurlijk tekenaars, zoals de gebroeders Fausto en Felice Niccolini.
Lees meer...
Image
Bloedbad van Deir Yassin (1948)
Het Palestijnse dorp Deir Yassin haalde in april 1948 de wereldpers toen zionistische paramilitaire milities er onder de Arabische bewoners een slachting aanrichtte.
Lees meer...
Image
Amerikaanse militairen achter de Sovjetlinies
De invasie van Normandië was al in volle gang, maar Amerikaanse officials hoopten hun Russische bondgenoten te overtuigen van een tweede operatie: de opening van een Amerikaans luchtfront op Russisch grondgebied. Wat ondenkbaar leek werd toch werkelijkheid: begin 1944 gaf Stalin toe.
Lees meer...
- advertentie-
Tweedehands boeken
De tragische afscheidswedstrijd van Johan Cruijff (1978)

De tragische afscheidswedstrijd van Johan Cruijff (1978)

Het werd een van de meest memorabele voetbalwedstrijden uit de Nederlandse sporthistorie: de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff op 7 november 1978. Die avond kwam Bayern München op bezoek in Amsterdam. Maar niet Cruijff maakte de avond herinneringswaardig, maar de afslachting die volgde. Lees artikel

Image
Manneken Pis - Vaandeldrager van de Brusselse zwans
De bekendste Brusselaar van heel de wereld is hij. Het kleine, bronzen ventje dat tegen de wind in pist. De anarchistische dreumes die de goegemeente en dictatoren zwijgend tergt.…
Lees meer...
Image
NIOD onderzoekt rol oud-burgemeester Hoogeveen
In Hoogeveen gaan stemmen op om verwijzingen in de gemeente naar de omstreden burgemeester te verwijderen.
Lees meer...
Image
Oorlogsgraven als krachtig middel om het verhaal van de oorlog te vertellen
Funerair erfgoed, de herinnering aan de dood. Welke gebeurtenissen in de geschiedenis zijn belangrijk geweest in onze omgang met het sterven van de mens? En welke sporen zien we daarvan terug in onze omgeving?
Lees meer...
Image
De CPN en de Berlijnse Muur (1961)
Op 13 augustus 1961 begon de bouw van de Berlijnse Muur. Zo'n drie maanden later, op 9 november, was het westelijke deel van Berlijn door een betonnen muur en prikkeldraad afgegrendeld van Oost-Berlijn en Oost-Duitsland.
Lees meer...
Image
Nederland brengt Ethiopische 18e-eeuwse kroon terug
De achttiende-eeuwse kroon bleek jarenlang in de Nederlandse havenstad Rotterdam te hebben gelegen. Sirak Asfaw, een Nederlander van Ethiopische afkomst, bewaarde de kroon.
Lees meer...
Image
Herinneringen van een ‘Moffenkind’: wel straf, geen schuld
In ‘Herinneringen van een Moffenkind’, geeft Monika Diederichs, die in Duitsland geboren werd en na de oorlog in Nederland opgroeide, betekenis aan haar zoektocht naar identificatie en aan de discriminatie waar zij mee te maken kreeg.
Lees meer...
Image
De gaarkeuken van Callantsoog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verergerde de situatie doordat voedingsmiddelen steeds schaarser werden. Ook in Callantsoog moest de broekriem behoorlijk worden aangehaald.
Lees meer...
Image
Verhaal van tiener WOII komt tot leven via social media
In ‘Oorlog-stories’ vertelt de Joodse Esther hoe haar gewone leven in de oorlog steeds verder onder druk komt te staan. Ze is vijftien jaar oud als de oorlog begint.
Lees meer...
Image
Alle hens aan dek! - Betekenis en herkomst
Als de handen even flink uit de mouwen gestoken moeten worden, is het op de werkvloer ‘alle hens aan dek’.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 9) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 9) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Nieuwe geschiedenisboeken (week 9) – 2020

Namen van Nederlandse steden en dorpen tijdens carnaval

Steden en dorpen die aan carnaval doen hebben tijdens de carnavalsdagen tijdelijk een alternatieve naam. De traditie komt oorspronkelijk uit Noord-Brabant, maar ook in andere delen van het land waar carnaval wordt gevierd hebben carnavalssteden en -dorpen een andere naam. Bekijk alle namen

Image
Carnaval verboden?
Carnaval vieren gebeurde in Europa volop in de Late Middeleeuwen. Het viel samen met de al eeuwen bestaande lentefeesten.
Lees meer...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 30.092 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net