Historiek Online geschiedenismagazine
Op zoek naar de wortels van het kwaad

Adolf Eichmann: de changemanager van de Sjoa of een onbeduidende ambtenaar?

Aan de hand van de strafzaak tegen Eichmann onderzoekt filosoof en jurist Klaas Rozemond of de klassieke opvatting over het menselijke kwaad moet worden herzien. Het morele bewustzijn van de dader is het klassieke kenmerk van het menselijke kwaad. Daarvan is sprake wanneer een mens welbewust schade aan anderen toebrengt, terwijl hij weet dat zijn gedragingen immoreel en misdadig zijn. In haar boek 'Eichmann in Jeruzalem' stelt Hannah Arendt dat de oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann niet voldeed aan deze klassieke opvatting. Volgens Arendt miste Eichmann het vermogen om na te denken en te oordelen over zijn eigen misdaden. Lees artikel

Een boek met een kaft van mensenhuid
Het gaat bij dit boek niet om de inhoud, maar om de kaft. Die blijkt namelijk te zijn gemaakt van mensenhuid…
Lees meer...
'Romeinen rekruteerden ook actief in Noord-Nederland'
Behalve in het rivierengebied hebben zoekers met een metaaldetector ook Romeins paardentuig in Friesland en Groningen gevonden, buiten het Romeinse rijk. Het gaat niet om de honderden die in de Betuwe zijn gevonden, maar wel om tientallen, verspreid over een groot aantal terpen.
Lees meer...
De Doorbraak en de Doorbraakgedachte (Politieke betekenis)
De Doorbraak is en politiek verschijnsel dat in de praktijk direct na de Tweede Wereldoorlog zijn beslag kreeg in de Nederlandse politiek. Wat hield de Doorbraak precies in?
Lees meer...
Vroom bedrog
Een portret van een godheid uit een orakel bij Iol-Caesarea, het huidige Cherchell in Algerije. De mond staat open en is met een buisje verbonden met een gat aan de andere kant van de muur, zodat het mogelijk was dat een priester het beeld deed spreken en een bezoeker “de stem van de god” een antwoord hoorde geven.
Lees meer...
De Volkenbond en grensconflicten in de Balkan begin jaren twintig
Na de ondertekening van het vredesverdrag van Versailles ontstaan er grensconflicten in de Balkan waar de Volkenbond mee geconfronteerd wordt. Het eerste, een conflict tussen Albanië en Griekenland dat uitmondt in de Korfoe-kwestie, luidt een lange reeks van confrontaties in tussen de Italiaanse dictator Benito Mussolini en de voorzichtig opererende Volkenbond.
Lees meer...

- advertentie- Bestel geschiedenisboeken in onze winkel
De kracht van de wetenschappelijke collectie van Museum Boerhaave

De kracht van de wetenschappelijke collectie van Museum Boerhaave

Door de intrede van corona zijn veel tentoonstellingsprogramma’s op de schop gegaan. Tentoonstellingen zijn geannuleerd, uitgesteld, gewijzigd of moesten vroegtijdig sluiten. In Rijksmuseum Boerhaave te Leiden was de invloed van corona, en de timing van de noodgedwongen sluiting als gevolg, wel heel bijzonder. In het museum van de wetenschap zou in april de tentoonstelling Besmet! opengaan. Lees artikel

Grote brand van Rome (19 juli 64 n.Chr. )
In de nacht van 19 juli van het jaar 64 na Christus ontstond er een grote brand in Rome, de hoofdstad van het Romeinse Rijk. De stadsbrand woedde maar liefst zes dagen en tien van de veertien wijken van de stad werden volledig of gedeeltelijk verwoest.
Lees meer...
21 juli - Nationale Feestdag van België (sinds 1831)
De eenentwintigste juli is de Nationale Feestdag van België. Op die dag zijn winkels en postkantoren gesloten en staat het land stil bij het feit dat op die dag in 1831 de eerste koning van België, Leopold I, de grondwettelijke eed aflegde.
Lees meer...
Oudvaders - Theologen van de Nadere Reformatie
De term oudvaders, ook wel ‘oude schrijvers’ genoemd, is een specifiek begrip uit de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme. Wat zijn oudvaders precies?
Lees meer...
De Zaanhof in Amsterdam
Geschiedenis van de Zaanhof in Amsterdam, een in 1917 door architect Herman Walenkamp ontworpen wijk in de Spaarndammerbuurt.
Lees meer...
De Hitlerjugend, scouting in nazistijl
De Hitlerjugend (Hitlerjeugd) was de enige officiële organisatie voor jonge mensen in het Derde Rijk van 1933 tot 1945. Oorspronkelijk in 1922 opgericht als de Jugendbund der NSDAP (jeugdbond van de NSDAP), was de organisatie bedoeld als juniortak van de SA, waarin jongens werden voorbereid op hun toekomstige rol bij de bruinhemden.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 29/30) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 29/30) – 2020

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Het overzicht van deze week. Lees artikel

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 31.978 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net