Historiek Online geschiedenismagazine
Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1947-1949)

Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1947-1949)

De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, in Nederland lange tijd aangeduid als de ‘politionele acties’. Een achtergrondartikel over de operaties Product en Kraai, een rondetafelconferentie, soevereiniteitsoverdracht, de excessennota en recente excuses. Lees artikel


- advertentie -

Maand van de geschiedenis
Aï-Khanoum: Grieken in Afghanistan
Het Grieks-Bactrische rijk en de teruggevonden hellenistische kolonie Aï-Khanoum.
Lees meer...
Eerste oorlog om Nagorno-Karabach
De oorlog om Nagorno-Karabach vond van 1988 tot 1994 plaats tussen Armenië en Azerbeidzjan. De regio Nagorno-Karabach behoorde ten tijde van de USSR formeel tot de Sovjetrepubliek Azerbeidzjan, maar de meerderheid van Nagorno-Karabach was Armeens.
Lees meer...
Ariërverklaring voor Nederlandse ambtenaren
Vanaf 6 oktober 1940 werden er in opdracht van de Duitse bezetter vraagformulieren naar Nederlandse ambtenaren gestuurd om uit te zoeken welke ambtenaren van Joodse afkomst waren.
Lees meer...
Het Ampelmännchen - Een Ostalgisch stoplicht
Na de Duitse eenwording wilden inwoners van Oost-Duitsland geen afscheid nemen van hun 'verkeerslichtmannetje': het Ampelmännchen.
Lees meer...
Enver Hoxha - Communistisch leider van Albanië
De politiek leider Enver Hoxha (1908-1985) is een bekend minister-president en dictator uit de geschiedenis van Albanië. Hij stond aan de basis van de in 1941 opgerichte Communistische Partij van Albanië.
Lees meer...

- advertentie -

Podcastserie rondom Expo Rampjaar 1672-1673

Podcastserie bij Expo Rampjaar 1672-1673M
Het Rampjaar (1672-1673): een tijd met plunderende Fransen, falende stadsbestuurders, gedupeerde boeren en in het nauw gedreven kasteeleigenaren. Duik samen met Het Utrechts Archief en Theatergroep Aluin in deze woelige periode. Historicus Floortje Tuinstra vertelt aan de hand archiefstukken uit Het Utrechts Archief over deze heftige tijd voor de Utrechters uit de stad en provincie. De acteurs van Theatergroep Aluin vertolken zes persoonlijke verhalen van historische figuren. Lees meer >>>

Verdwenen kastelen Drenthe en Overijssel 'gereconstrueerd'
Wie in Drenthe en Overijssel is kan zich moeilijk voorstellen dat hier in de middeleeuwen veel kastelen hebben gestaan. Toch stonden er minstens 134 burchten, adellijke huizen en versterkingen.
Lees meer...
Nickelodeons - Amerikaanse buurtbioscoopjes
Bij het woord Nickelodeon denken de meeste mensen direct aan de populaire televisiezender voor kinderen. Minder bekend is dat het woord verwijst naar oude buurtbioscopen die begin twintigste eeuw populair waren in Amerika.
Lees meer...
“Bloedbad van Sétif” - Algerije, 1945
Precies op 8 mei 1945, de dag waarop het nieuws van de capitulatie van nazi-Duitsland het westen bereikte, brak in de Algerijnse stad Sétif en in enkele omliggende dorpen een spontane opstand uit.
Lees meer...
De Balkan en de neergang van het Ottomaanse imperium
In de loop van de veertiende en vijftiende eeuw veroveren de Ottomaanse sultans grote delen van de Balkan. Onder invloed van een interne verzwakking van het imperium en de van uit het westen geïmporteerde nationalistische denkbeelden, ontstaan er aan de noordgrens van het Ottomaanse rijk in de negentiende eeuw enkele natiestaten die niet alleen een bedreiging vormen voor de Ottomanen.
Lees meer...
Erich Honecker (1912-1994) - DDR-leider
DDR-leider Erich Honecker geldt als een van de belangrijkste politici uit de periode van de Koude Oorlog. Hij was nauw betrokken bij de bouw van de Berlijnse Muur in 1961.
Lees meer...
Gemeenten onderzoeken behandeling Joodse huiseigenaren na WOII
Twintig extra Nederlandse gemeenten gaan een onderzoek laten uitvoeren naar hoe ze zich tijdens en na de Tweede Wereldoorlog hebben opgesteld ten opzichte van Joodse huiseigenaren.
Lees meer...
Nieuwe vrouwen en koloniale bedienden
Ze rookte, dronk en reed zelfbewust in snelle sportwagens. Uit een avontuurlijk verlangen om te breken met de starre genderverhoudingen bezocht de neue Frau bovendien de voormalige Duitse koloniën.
Lees meer...
Rookpaal is nu museumstuk
De rookpaal is nu een museumstuk. Letterlijk. ProRail en NS hebben de laatste rookpaal namelijk aan het Spoorwegmuseum in Utrecht geschonken.
Lees meer...
Sergeant Stubby, de meest gedecoreerde hond uit de Eerste Wereldoorlog
Sergeant Stubby, een hond die tijdens de Eerste Wereldoorlog niet alleen het moraal van Amerikaanse soldaten hoog hield, maar ook waarschuwde voor gevaar en zelfs een spion wist te ontmaskeren.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 33.233 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net