De nieuwsbrief van Historiek (week 50). Met berichten over Anne Frank, de ramp met de Titanic, de messias en glasgraveur Anna Roemers Visscher.
Historiek Online geschiedenismagazine
De schipbreuk van de Méduse (1816)

De schipbreuk van de Méduse (1816)

In 1816 voer het fregat “La Méduse” op een vijftigtal mijl voor de Afrikaanse westkust op een zandbank. Het op het eerste gezicht eerder banaal voorval leidde tot de dood van verscheidene opvarenden en veroorzaakte in gans Europa veel ophef. De tragedie inspireerde later menig artiest, waaronder de Franse kunstschilder Géricault. Lees artikel

- advertentie -

Kunstkopie

Kent u kunstkopie.nl al? Het is het platform voor prachtige reproducties, variërend van oude meesters tot moderne fotokunst. Neem eens een kijkje op de website en kies een mooi kunstwerk voor aan de muur. Elk gewenst formaat, verschillende soorten materiaal. Eindeloos veel mogelijkheden voor elk interieur. Meer dan 1 miljoen afbeeldingen uit alle kunststromingen, daarmee zijn wij de grootste leverancier van kunstreproducties binnen Europa. >>>

Olifanten, een beestig verhaal
Amusement is niet de enige taak van olifanten in de zowat 4000 jaar dat ze ‘naast’ mensen in knechtschap leven. Hun functies zijn veelzijdig: lastdieren maar ook levende ‘tanks’ in oorlogstijden.
Lees meer...
De messias (en de joodse achtergronden van het Nieuwe Testament)
Een achtergrondartikel over de joodse achtergronden van het Nieuwe Testament. Het tweede deel van de Bijbel is immers, net als het eerste, geschreven door joden, Of misschien beter: mensen die niet wisten dat wij hen christenen zouden noemen, een woord dat je zou kunnen vertalen als “volgelingen van de messias”.
Lees meer...
"Dit meissie heb ook honger" - Schiedamse kinderuitzendingen tussen 1940-1946
Tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 lieten veel ouders hun kinderen vertrekken naar Noord of Oost Nederland waar wel genoeg eten was. Bijna duizend Schiedamse kinderen verbleven korte of lange tijd bij een pleeggezin. Na de bevrijding moesten nog eens honderden kinderen in gewicht aankomen.
Lees meer...
Barbe Nicole Ponsardin-Clicquot, een sprankelende dame van champagne
Barbe Nicole Ponsardin-Clicquot (1777-1866); het kleine vrouwtje dat de champagne verbeterde tot het zalige bubbelsap dat we nu drinken.
Lees meer...
De ramp met de RMS Titanic (1912)
In de nachtelijke uren van 14 op 15 april 1912 voltrok zich een van de grootste scheepsrampen uit de geschiedenis. Het reusachtige passagiersschip de RMS Titanic, dat toen zijn maiden trip (eerste reis) maakte, kwam in aanraking met een ijsrots en zonk binnen een tijdsbestek van minder dan drie uur.
Lees meer...
Nieuwe feiten over Anne Frank?
Wanneer er een boek over Anne Frank verschijnt, moet de vraag gesteld worden of het nieuwe feiten bevat die een nieuwe publicatie rechtvaardigen.
Lees meer...
Anna Roemers Visscher - Dichteres en glasgraveur
Anna Roemers Visscher verwierf in de zeventiende eeuw faam als dichteres en glasgraveerster. Oudste dochter van Roemer Visscher en zuster van Maria Tesselschade Roemers Visscher.
Lees meer...
De tering naar de nering zetten - Herkomst
Als je de tering naar de nering zet, let je even goed op de uitgaven. Je haalt de spreekwoordelijke broekriem aan.
Lees meer...
Schilderij Jacob Jordaens ontdekt in gemeentehuis Sint-Gillis
Een schilderij in het stadhuis van Sint-Gillis in Brussel, dat lange tijd beschouwd werd als een kopie van een werk van de zeventiende-eeuwse Jacques Jordaens, blijkt na onderzoek een origineel schilderij te zijn van de Antwerpse barokmeester.
Lees meer...
2500 jaar oude kaak gevonden op strand Noordwijk
Eind augustus vond een man op het strand van Noordwijk een stuk kaak. Naar nu blijkt gaat het om een kaak van een man die tussen ongeveer 763 en 492 jaar voor Christus overleed.
Lees meer...
Grondslagen.net: Groepsblog over de oude wereld gelanceerd
Eind november is een nieuwe website over de oude wereld van start gegaan: Grondslagen.net. Het is een zogeheten groepsblog, dat wil zeggen dat diverse bloggers hier hun materiaal aanbieden.
Lees meer...
One-nation conservatism
Deze term one-nation conservatism is bedacht door Benjamin Disraeli (1804-1881), niet geboren in de upper class, om arbeidersstemmen te winnen.
Lees meer...
Museum vindt hoofd bij granieten torso farao Ramses VI
Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden heeft een missend hoofd gevonden dat hoort bij een granieten torso van farao Ramses VI in de museumcollectie.
Lees meer...

Uit het archief:

De knieval van Willy Brandt - Warschauer Kniefall
Tijdens een officieel bezoek aan Polen ging de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt in 1970 onverwachts door de knieën bij een monument voor de slachtoffers van de opstand in het getto van Warschau.
Lees meer...
De moord op John Lennon - 8 december 1980
Op 8 december 1980 werd muzikant John Lennon vermoord door Mark David Chapman. De moord schokte de wereld.
Lees meer...
De Boerenkrijg (1798)
De Boerenkrijg, een Zuid-Nederlandse opstand uit 1798 van de Vlaamse bevolking tegen de Franse bezetting. Een historische schets.
Lees meer...
Chuck Yeager - Slechter van de geluidsbarrière
De Amerikaanse piloot Chuck Yeager werd bekend als de eerste mens die door de geluidsbarrière vloog. Hij deed dit op 14 oktober 1947.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 34.282 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net