De nieuwsbrief van Historiek (week 52). Met berichten over pokkenbriefjes, de eerste mens, koffie, Winston Churchill en veel meer...
Historiek Online geschiedenismagazine
Vaccinatiebewijs: het pokkenbriefje (19e eeuw)

Vaccinatiebewijs: het pokkenbriefje (19e eeuw)

Toen eind achttiende eeuw een vaccin tegen de pokken werd ontwikkeld, bleek deze vaccinatie het aantal dodelijke slachtoffers dat jaarlijks aan de ziekte bezweek forst te verminderen. In 1823 besloot de Nederlandse overheid de koepok-vaccinatie daarom voor kinderen indirect verplicht te stellen. Wie naar school wilde moest vanaf dat moment een bewijs van vaccinatie kunnen overleggen, het zogenoemde pokkenbriefje. Lees artikel

- advertentie -

Kunstkopie

Kent u kunstkopie.nl al? Het is het platform voor prachtige reproducties, variërend van oude meesters tot moderne fotokunst. Neem eens een kijkje op de website en kies een mooi kunstwerk voor aan de muur. Elk gewenst formaat, verschillende soorten materiaal. Eindeloos veel mogelijkheden voor elk interieur. Meer dan 1 miljoen afbeeldingen uit alle kunststromingen, daarmee zijn wij de grootste leverancier van kunstreproducties binnen Europa. >>>

De Ierse Vrijstaat (1916-1939)
De strijd van de Ieren om zich te ontdoen van de Britse overheersing is een bloedige geweest. Deze begint met een opstand in 1916 en loopt zes jaar later uit op een burgeroorlog.
Lees meer...
De eerste (androgyne) mens volgens Genesis & Plato
Over de ontstaansgeschiedenis van de mens als één wezen, mannelijk en vrouwelijk. Volgens Genesis én volgens Aristophanes, opgeschreven door Plato.
Lees meer...
De Roosevelts - Vormgevers van de American Century
Binnen de Amerikaanse geschiedenis worden de twee presidenten doorgaans als sleutelfiguren beschouwd. Minder bekend is dat ook Eleanor Roosevelt, de nicht van Theodore die in 1905 trouwde met Franklin, mede de ‘Amerikaanse eeuw’ heeft vormgegeven.
Lees meer...
Het streven naar een federaal Indonesië
Hoe ervoeren bestuursambtenaren die dekolonisatie? Waren ze in staat om na de vernederende ervaringen tijdens de Japanse bezetting om te schakelen naar nieuwe tijden?
Lees meer...
Koffie, zoveel meer dan een bakje troost
Koffie is een oppepper maar evenzo een ‘verfrissend’ verhaal. Koffie vertelt over menselijke nieuwsgierigheid, over wereldomzwervingen en ontdekkingen, over botanische en wetenschappelijke dadendrang, over hang naar vernieuwing… maar vooral over een menselijke voorliefde voor het exotische.
Lees meer...
Groot aantal scheepswrakken gevonden in Hoornse Hop
Op de bodem van het Markermeer bij Hoorn hebben archeologen sporen van een groot aantal scheepswrakken gevonden. Mogelijk gaat het om wrakken van een Spaanse vloot die in 1573 verging tijdens de Slag op de Zuiderzee.
Lees meer...
Grote Franse archeologie­roof ontdekt in België
In Frankrijk is recent een grote hoeveelheid illegaal opgegraven archeologische objecten in beslag genomen. De eigenaar probeerde een deel van zijn vondsten in Vlaanderen wit te wassen.
Lees meer...
Het eerste metaal in Nederland?
Hunebed D28 is interessant omdat hier koperen spiraalvormige kokertjes zijn gevonden. Het moeten importstukken zijn, want in Nederland vinden we geen koper.
Lees meer...
Winston Churchill - Biografie van de staatsman
Winston Churchill is één van de bekendste staatslieden van de twintigste eeuw, met name dankzij zijn rol in de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer...
Aleksej Broesilov en het Broesilov-offensief
Het Russische Broesilov-offensief wordt door veel historici beschouwd als één van de meest belangrijke maar tegelijkertijd ook één van de meest bloedige van de Eerste Wereldoorlog.
Lees meer...
De Boerenpartij – oprichting en eerste jaren
Boze boeren richtten in 1946 de Vereniging voor Bedrijfsvrijheid in de Landbouw (BVL) op, een protestbeweging tegen het landbouwbeleid van de overheid. Hendrik Koekoek (1912-1987) was een van de oprichters.
Lees meer...
Het bijziend oog van de geschiedenis
Onderdeel van de moderniteit was de fotografie. Haar evolutie werd versneld tijdens en door de koloniale veroveringen. De toestellen werden kleiner en lichter, sneller en goedkoper, makkelijker in gebruik en aangepast aan koloniale omstandigheden.
Lees meer...

Uit het archief:

Koningin Wilhelmina wilde geen Joods vluchtelingenkamp in haar achtertuin
Als oplossing voor de grote toestroom van Joodse vluchtelingen, besloot de Nederlandse overheid nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot de bouw van een centraal opvangkamp. Koningin Wilhelmina had bezwaren.
Lees meer...
Bruno Lüdke, de zwakzinnige die tientallen vrouwen zou hebben vermoord
De zaak Bruno Lüdke, die speelde in 1943, werd pas na de oorlog bekend bij het grote publiek. Het geruchtmakende verhaal van de zwakzinnige seriemoordenaar sprak na de oorlog tot de verbeelding van schrijvers en filmmakers in West-Duitsland.
Lees meer...
Hoe Britten en Europeanen elkaar vormden
Duizend jaar geleden ontstond op de Britse eilanden en West-Frankrijk een Anglo-Normandisch koninkrijk dat zich op een ambivalente manier met het continent verhield.
Lees meer...

Historische kerstverhalen:

Geschiedenis van de kerstkaart
De traditie van het sturen van kerstkaarten is al eeuwenoud. Waar komt deze gewoonte vandaan?
Lees meer...
Korte geschiedenis en oorsprong van de kerstboom
Waar komt de traditie van de kerstboom opzetten, behangen met lichtjes, eigenlijk vandaan? Een korte geschiedenis van de kerstboom.
Lees meer...
Kersttekenfilm uit 1939 waarschuwde wereld voor oorlog
De gruwelijke oorlog betekent het einde van de mensen, zo vertelt een eekhoorn zijn kleinkinderen. Het zijn de kleine diertjes die een nieuwe beschaving beginnen.
Lees meer...
Kerst tijdens de Hongerwinter (1944)
Donker, koud en schaars, zo liet de kerstviering van veel bewoners van de grote steden in het westen zich in 1944 beschrijven.
Lees meer...
De ellende van de oorlog en de vrolijkheid van Kerstmis
Te midden van het oorlogsgeweld bleef Kerstmis volgens een hoopvol baken van westerse beschaving. Kevin Prenger schreef een boek over Kerst in de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer...
Meer historische kerstverhalen

De Historiek-redactie wenst alle nieuwsbrieflezers hierbij fijne Kerstdagen! Volgende week ontvangt u nog een nieuwsbrief en dan zit dit historische jaar erop. 

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 33.897 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net