Om dit bijzondere jaar af te sluiten hebben wij een lijst samengesteld met vijftig interessante berichten die afgelopen jaar zijn gepubliceerd.
Historiek Online geschiedenismagazine
Overzicht van artikelen

2020 is bíjna geschiedenis

Hierbij ontvangt u de laatste Historiek-nieuwsbrief van 2020. Om dit bijzondere jaar af te sluiten hebben wij een lijst samengesteld met vijftig interessante berichten die afgelopen jaar zijn gepubliceerd. Om de nieuwsbrief niet té vol te maken vindt u hieronder vijfentwintig artikelen uit deze lijst. De overige artikelen zijn hier te bekijken.

Natuurlijk wensen wij u allen een mooi nieuw jaar toe, in goede gezondheid en met meer ruimte voor persoonlijke ontmoetingen.

Redactie Historiek

Selectie van 25 artikelen:

Anton de Kom - Surinaamse vrijheidsstrijder
De vrijheidsstrijder, schrijver en verzetsman Anton de Kom (1898-1945) is de eerste Surinamer die is opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Wie was Anton de Kom?
Lees meer...
De Holocaust, uitroeiing van de Europese Joden door de nazi’s
De Holocaust. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden circa 6 miljoen Joden omgebracht door nazi-Duitsland onder aanvoering van dictator Adolf Hitler.
Lees meer...
Een verslavend gepuzzel – de uitdaging van de dendrochronologie
Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan dat. Dendrochronologie, de wetenschappelijke studie van jaarringen, levert een grote bijdrage aan ons begrip van de klimaatgeschiedenis van de aarde.
Lees meer...
Bakeliet, een uitvinding die de maatschappij veranderde
Begin twintigste eeuw bracht de Belgische chemicus Leo Baekeland de allereerste volledig synthetische kunststof op de markt. Het nieuwe materiaal dat de naam bakeliet kreeg bleek door zijn vele toepassingen een schot in de roos te zijn.
Lees meer...
Wereld in vlammen - Conflicten in kleur (1914-1945)
Dan Jones en Marina Amaral werpen letterlijk nieuw licht op de conflicten tussen 1914 en 1945, met meer dan tweehonderd beeldbepalende foto’s.
Lees meer...
De Galaten - Galliërs verzeild in Klein-Azië (279 v.Chr.-ca. 500 n.Chr.)
Zij die niet bekend zijn met de expansiedrift van de oude Galliërs kijken verbaasd op bij de vaststelling dat het Italiaanse Milaan ooit een Gallische stad is geweest. Nog verrassender is dat ook Ankara, de hoofdstad van het moderne Turkije, ooit Gallisch is geweest.
Lees meer...
Zo klonk het Oudnederlands in de elfde eeuw
Historisch taalkundige Peter-Alexander Kerkhof heeft een reconstructie gemaakt van het Oudnederlands zoals dat rond de elfde eeuw in grote delen van het huidige Nederland werd gesproken.
Lees meer...
De elektrische auto, het 'vervoermiddel der toekomst' (1899)
De Groningse hoogleraar scheikunde Sibrandus Stratingh wordt vaak aangehaald als de uitvinder van de elektrische auto. Op basis van de ideeën van Jacobi zocht hij naar een goedwerkende roterende elektromotor met een draaiende anker.
Lees meer...
Een geschiedenis van bier & pils
De alcoholhoudende drank bier – ook wel bekend als de goudgele rakker, opgewonden appelsap, natte klets, Bierella of Spa Goud – is al duizenden jaren oud. Hoe is bier ontstaan? In dit artikel lees je alles over de geschiedenis van gerstenat, pils, de glazen boterham, ofwel bier.
Lees meer...
Van nationale consensus tot morele paniek? - Nederlandse oorlogsherdenkingen
De Tweede Wereldoorlog vormt bij uitstek het morele ijkpunt voor de Nederlandse samenleving en is als zodanig ook een kernelement van het Nederlandse nationalisme. Herdenkingen ervan zijn bijna heilig.
Lees meer...
Bij Kornwerderzand werd er stand gehouden
Tijdens hun bestorming boekten de Duitsers het ene, na het andere succes. Maar dat betekende niet dat ze bij ieder treffen als overwinnaar uit de strijd kwamen. Er waren enkele stellingen die de Duitsers niet in konden nemen. Sommige hielden stand. Een daarvan was de stelling Kornwerderzand bij Friesland.
Lees meer...
Dansende Beren - Heimwee naar het communisme
In Bulgarije is het temmen en trainen van dansberen een traditie die in zigeunerfamilies van generatie op generatie overgaat. Maar sinds de toetreding van Bulgarije tot de EU is het hebben van dansberen verboden.
Lees meer...
De dansplaag van 1518
Groepen mensen sloegen in Straatsburg en elders dagenlang aan het dansen, zonder ermee op te houden. Na enkele dagen of weken vielen ze om van uitputting, waarbij sommigen zelfs een hartaanval of beroerte zouden hebben kregen.
Lees meer...
Het geweten van de ambtenaar in crisis- en oorlogstijd
Tijdens de Duitse bezetting kreeg de Nederlandse ambtenarij veel macht toebedeeld. De secretaris-generaal van het departement van Binnenlandse Zaken Frederiks vatte dat kernachtig samen: ‘Ik ben nu de koningin, de minister en de Staten-Generaal in één persoon verenigd.’
Lees meer...
'Goeie Mie' (1839-1915) - Gifmengster uit Leiden
Het verhaal van de Leidse gifmengster Maria Catharina Swanenburg, ook wel bekend als Goeie Mie. De grootste seriemoordenares uit de Nederlandse geschiedenis.
Lees meer...
Het Oostenrijks-Habsburgse keizerrijk
Het Oostenrijks-Habsburgse keizerrijk. Opkomst en neergang van het machtigste Europese vorstenhuis ooit. Een longread.
Lees meer...
Verenigde Naties - Geschiedenis & ontwikkeling
De Verenigde Naties werden vlak na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden opgericht. Het doel van de VN laat zich, op papier althans, gemakkelijk samenvatten: het nastreven van een wereld zonder oorlog en armoede.
Lees meer...
De Pilgrim Fathers. Van Leiden naar het beloofde land (1620)
Leiden, 1620. Een groep elf jaar eerder uit Engeland gevluchte puriteinen maakt zich zorgen: hoe kunnen zij hun geloof zuiver houden in het libertijnse Nederland?
Lees meer...
Ignaz Semmelweis - 'Handen wassen in het ziekenhuis!'
De Hongaarse arts Ignaz Semmelweis maakte zich in zijn tijd grote zorgen over de veelvoorkomende kraamvrouwenkoorts. In ziekenhuizen kwamen grote aantallen, soms tot 25%, kraamvrouwen kort na de bevalling om het leven. Semmelweis legde een verband met onhygiënische gewoontes van de geneesheren in het hospitaal. Zijn oplossing: handen wassen.
Lees meer...
Pandemieën in de oudheid
Nu Europa zucht onder de maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus, is het voor de afleiding misschien wel aardig om een vergelijk te maken met de ons bekende pandemieën in de Romeinse tijd.
Lees meer...
Ashurbanipal - Machtigste koning uit Mesopotamië
Aššur-bāni-apli was de Akkadische naam van Ashurbanipal en betekent ‘Ashur heeft een opvolger gegeven’. Ashurbanipal was de laatste grote koning van het Neo-Assyrische rijk, van 668 tot ca 631 v.Chr.
Lees meer...
De Romeinen en de strijdvaardige Kelten
Lang voordat Rome de bekende wereld had veroverd, werd het overgrote deel van Centraal-Europa in de ijzertijd bewoond door de Kelten.
Lees meer...
Lingerie bij de Romeinen
De Romeinse vrouw behielp zich met een zogenaamde strophium, fascia pectoralis, zona of mammilare. Deze band zorgde niet alleen voor extra comfort, maar hield de borsten ook klein, wat een schoonheidsideaal was.
Lees meer...
De Arabische Conquista van het Iberisch Schiereiland
In de achtste eeuw veroveren de moslims het Iberisch schiereiland Spanje. Al-Andalus groeit uit tot een zelfstandig kalifaat met een grote welvaart.
Lees meer...
Jan Van Eyck: mysterie, mythe en mens
Jan Van Eyck, de fijnschilder van het wereldberoemde altaarstuk ‘Lam Gods’, die verbluffende beelden wist op te bouwen, die de schilderkunst wist te hervormen. Een man die zijn tijd vooruit was.
Lees meer...
Bekijk hier de volledige lijst met 2020-artikelen

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 34.009 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net