De nieuwsbrief van Historiek (week 52). Met berichten over pokkenbriefjes, de eerste mens, koffie, Winston Churchill en veel meer...
Historiek Online geschiedenismagazine
Hans van Mierlo – Een Hamlet in de Nederlandse politiek

Hans van Mierlo – Een Hamlet in de Nederlandse politiek

Amerikaanse kranten besteden doorgaans nauwelijks aandacht aan de uitslag van Nederlandse verkiezingen, maar op 17 februari 1967 was dat anders. ‘Star Rises in Dutch Politics’ kopte The New York Times op de voorpagina. Daaronder stond een foto afgedrukt van de juichende D66-lijsttrekker Hans van Mierlo met een flesje bier in zijn hand. Lees artikel

- advertentie -

Kunstkopie

Rebellerende vrouwen - Velen herinneren zich de ludieke actie ‘Baas in eigen buik’ waarmee Dolle Mina vijftig jaar geleden Nederland op zijn kop zette. Ook in Brabant ontwikkelden feministen initiatieven om aandacht te vragen voor de rechten van de vrouw. Kijk en doe mee op het nieuwe platform over de 2e feministische golf in Brabant! >>>

Mariniers verjoegen hippies van de Dam (1970)
Marinemannen uit Den Helder en Doorn waren een groep hippies op de Dam helemaal zat. De dag na ingang van een gebiedsverbod besloten ze in te grijpen. Ongeveer 80 mariniers en matrozen gingen met knuppels en koppelriemen naar Amsterdam om de hippies te verjagen.
Lees meer...
Zoete parfums en vreselijke stank in de 17de eeuw
Op geurgebied viel er in de zeventiende eeuw heel wat te beleven. Dankzij de handel overzee maakten Nederlandse burgers kennis met geuren en smaken die men tot die tijd nog nauwelijks had geroken en geproefd.
Lees meer...
Deportatie van psychiatrisch patiënten ‘Het Apeldoornsche Bosch’ (1943)
In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werden bijna 1200 Joodse patiënten en een klein deel van het verplegend personeel van de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch naar Auschwitz gedeporteerd. Bij aankomst werden de patiënten direct vermoord.
Lees meer...
Het wereldrijk van het Tweestromenland
In ‘Het wereldrijk van het Tweestromenland’ beschrijft Daan Nijssen de geschiedenis van Mesopotamië in de oudheid. Rond 670 v.Chr. hadden de Assyriërs een groot deel van wat we nu het Midden-Oosten noemen verenigd in een wereldrijk, met Mesopotamië als kernland.
Lees meer...
Ringen en bijltjes in Bronstijd mogelijk gebruikt als 'geld'
In de Bronstijd werd bronzen voorwerpen soms als betaalmiddel gebruikt. Dat concluderen archeologen Maikel Kuijpers en Catalin Popa van de Universiteit Leiden. De bronzen objecten worden door hen zelfs aangemerkt als ‘de vroegste vorm van geld in Europa ten noorden van de Alpen’.
Lees meer...
Pygmalion - De beeldhouwer die verliefd werd op zijn eigen creatie
De Cypriotische prins Pygmalion is bekend dankzij de Romeinse dichter Ovidius. In zijn Metamorfosen beschrijft hij hoe deze beroemde beeldhouwer op een dag verliefd werd op een van zijn eigen creaties.
Lees meer...
Regina Grelinger - Bewogen leven van een multi-instrumentalist
Regina Grelinger was voor de oorlog op muzikaal terrein een Bekende Nederlander (BN-er), ook in Nederlands-Indië. Na de oorlog speelde zij een belangrijke rol als muziekpedagoge voor vele talenten in Den Haag.
Lees meer...
Geschiedenis van een Nederlands-Duitse familie en de Holocaust
Het ‘Hadamar Gemengde Rassen Tehuis’ werd tijdens de oorlogsjaren door de nazi’s opgericht. Officieel om half-Joodse kinderen op te vangen. In werkelijkheid werden de kinderen in het tehuis echter gebruikt voor “wetenschappelijk onderzoek” en in de meeste gevallen vermoord.
Lees meer...
Georg Ritter von Trapp - Een muzikale geschiedenis
Decennia nadat de film “The Sound of Music” gebaseerd op de gelijknamige musical in de zalen uitkwam, spreekt de figuur van Georg von Trapp als hoofd van de zingende familie nog steeds tot de verbeelding.
Lees meer...
Handige Harry - Herkomst van de benaming
Handige Harry’s zijn mensen die twee rechterhanden hebben en goed zijn in repareren, verbouwen en klussen. Maar wie heeft de populaire alliteratie handige Harry eigenlijk bedacht?
Lees meer...
Populaire tortilla española mogelijk geïnspireerd op onze aardappelomelet
Welk gerecht klinkt meer Spaans dan de tortilla española? De Spaanse omelet wordt ook tortilla de patatas genoemd, verwijzend naar het hoofdingrediënt, de aardappel, naast de eieren, ajuin en soms paprika of erwtjes. Hoe Spaans is die Spaanse omelet nu eigenlijk?
Lees meer...
De dekolonisatie van Amerika, Azië en Afrika (ca.1800-1975)
De mondiale dekolonisatie is een verschijnsel dat ongeveer twee eeuwen in beslag nam. Landen en gebieden die eerder door met name Europese grootmachten waren gekoloniseerd, kregen hun soevereiniteit terug. Hoe verliep dit proces richting politieke zelfstandigheid in hoofdlijnen?
Lees meer...
Joodse Raad Cartotheek overgedragen aan JCK
In de cartotheek zijn diverse administraties van de Joodse Raad samengevoegd. Na 1945 zijn de kaarten gebruikt om vast te stellen wat er tijdens de Holocaust met de personen op de kaarten was gebeurd.
Lees meer...

Uit het archief:

Wat is een raddraaier?
Wie in de openbare ruimte de boel op stelten zet of bijvoorbeeld een relletje ontketent, wordt wel eens een raddraaier genoemd. Waar komt dit woord eigenlijk vandaan?
Lees meer...
Unie van Utrecht (1579) - Politiek verbond van de Noordelijke gewesten
Op 23 januari 1579 sloten een aantal noordelijke Nederlandse gewesten een overeenkomst: de Unie van Utrecht. De gewesten spraken onder meer af om gezamenlijk de Spanjaarden te bestrijden en geen afzonderlijk akkoord te sluiten met de Spaanse koning Filips II. Een belangrijk moment in de Tachtigjarige Oorlog.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 4) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 34.652 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net