De nieuwsbrief van Historiek (week 7). Met berichten over pokkenbriefjes, de eerste mens, koffie, Winston Churchill en veel meer...
Historiek Online geschiedenismagazine
Gijsbert Karel van Hogendorp – Grondlegger van Nederland

Gijsbert Karel van Hogendorp – Grondlegger van Nederland

De Rotterdamse liberaal Gijsbert Karel van Hogendorp behoort tot de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis. Toch doet zijn naam bij lang niet iedereen nog een belletje rinkelen. En dat is vreemd want Van Hogendorp kan zonder overdrijving beschouwd worden als de grondlegger van het moderne Nederland. Hij schreef de Schets voor een Grondwet en was voorzitter van de grondwetscommissie. De grondwet van 1814, voor een groot deel gebaseerd op het gedachtegoed van de Rotterdammer, is sinds die tijd alleen nog maar herzien. Lees artikel

De geboorte van de Boeddha
Uit de rechterheup van koningin Maya werd de toekomstige Boeddha geboren. Het kind kon meteen staan en sprak de woorden: ‘Ik ben geboren tot verlichting, tot heil van alle wezens, dit is mijn laatste geboorte.’
Lees meer...
Filips II en de Nederlanden
Met een omvangrijk gevolg, waartoe ook de hertog van Alva behoorde, vertrok (toen nog) prins Filips op 2 oktober 1548 uit Valladolid. Karel V wilde zijn zoon, op dat moment eenentwintig jaar, namelijk laten kennismaken met de Nederlanden, en hij had ook plannen om Filips aan te wijzen als toekomstig keizer van het Heilige Roomse Rijk.
Lees meer...
De val van een stoïcijnse optimist
In de partij en daarbuiten stond Lodewijk Asscher al snel bekend als toptalent. Niet zo vreemd dan ook dat Diederik Samsom hem in 2012 vroeg als vicepremier in het kabinet dat hij in ijltempo met VVD’er Mark Rutte in elkaar had gezet.
Lees meer...
Orpheus en Eurydice - Een tragische liefdesgeschiedenis
De mythe van Orpheus en Eurydice behoort tot de bekendste liefdesverhalen uit de wereldliteratuur. Het tragische verhaal is beschreven door zowel Ovidius als Vergilius.
Lees meer...
Verdrag van Maastricht (1992)
Het verdrag van Maastricht kan gezien worden als het fundament van de huidige Europese Unie. In het provinciehuis van Limburg werden de regeringsleiders het tijdens een bijeenkomst op 7 en 8 december 1991 eens over een verdieping en verbreding van de Europese Gemeenschap (EG).
Lees meer...
Jeanne-Marie Artois, dé brouw-ster
Bier brouwen was van oudsher een vrouwentaak, een huiselijke taak. Sommige dames pakten het wat grootser aan: zo Jeanne Artois (1762-1840) in Leuven.
Lees meer...
Gevechtssporen gevonden bij stinswier in Warns
Onderzoekers van archeologisch bureau RAAP hebben bij de zogeheten Sytzama stins, in het Friese dorp Warns, middeleeuwse gevechtssporen gevonden.
Lees meer...
Robert “Ritter” von Greim - Duitse Vlieger-veldmaarschalk
Robert “Ritter” von Greim ontpopte zich tijdens de Eerste Wereldoorlog als één der meest succesvolle Duitse gevechtspiloten die het later onder het naziregime tot veldmaarschalk schopte en in de laatste dagen van het Derde Rijk Hermann Göring opvolgde als opperbevelhebber van de Luftwaffe.
Lees meer...
Educatief platform over Eerste Wereldoorlog gelanceerd
Museum Huis Doorn heeft deze week een gratis online educatief platform over de Eerste Wereldoorlog gelanceerd. Via de website kan een volledig digitaal en interactief educatief programma gevolgd worden.
Lees meer...
Slag bij Zoetermeer (17 september 1574)
De Slag bij Zoetermeer is een slag die plaatsvond tijdens de Tachtigjarige Oorlog, op 17 september 1574. Wat gebeurde er tijdens deze slag precies?
Lees meer...

Uit het archief:

Verzetsman Jean van Geuns (96) overleden
Tijdens de oorlogsjaren smokkelde Jean van Geuns in Nijmegen geallieerde piloten en Joodse gezinnen naar veilig gebied en in Gent was hij betrokken bij drie bomaanslagen op SS en Wehrmacht.
Lees meer...
Ooggetuigenverslagen van het bombardement op Nijmegen
Ooggetuigenverslagen van het geallieerde bombardement op Nijmegen, van 22 februari 1944.
Lees meer...
Jodenkoeken - Waar komen die vandaan?
De Jodenkoeken zijn niet weg te denken uit de supermarkt. Tussen de speculaasjes, bokkenpoten en mergpijpjes liggen meestal ook wel enkele bussen Jodenkoeken. Waar komen die koeken vandaan? En wat hebben ze met Joden te maken?
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 8) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 35.263 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net