De nieuwsbrief van Historiek (week 16). Met berichten over Marinus van der Lubbe, een aanslag op Adolf Hitler, het Tet-offensief, de Chinese Exclusion Act en veel meer...
Historiek Online geschiedenismagazine
Feesten voor de VOC

Feesten voor de VOC

Eeuwenlang waren Coens geboortejaar (1587), de stichtingsdatum van Batavia (29 mei 1619) of de ontstaansdatum van de VOC (1602) aanleiding tot feest. In 1887, 1937 en 1987 werd Coen zowel in de kolonie als in Nederland in het zonnetje gezet om te herdenken dat hij 300, 350 en 400 jaar geleden was geboren. En ook al werd Nederland als koloniale bezetter van de Indonesische archipel in 1942 verslagen, waarop Coens standbeeld in Batavia meteen werd afgebroken door Indonesiërs, in het eigen land staan de symbolen nog fier overeind. Lees artikel

- advertentie -

De Lage Landen

Hoe kreeg de politieke cultuur in de Lage Landen vorm? Waar liggen de onderlinge verschillen? En hoe gaan beide gebieden daarmee om? Gerenommeerde historici Henk te Velde, Judith Pollmann en Marnix Beyen gidsen je deskundig en enthousiast door zes eeuwen van onze geschiedenis. Een nieuw standaardwerk dat je niet mag missen! >>>.

Georg Elser en zijn aanslag op Adolf Hitler (1939)
"Georg Elser is een held tegen wil en dank. Zijn levensverhaal is dat van een eenvoudig, moedig man die zich tegen het terreursysteem van de nazi’s teweerstelde. Een die niet werkloos toekeek." - Helmut Ortner
Lees meer...


Kemal Reis (ca. 1451-1511) - Ottomaanse kaperkapitein en vlootadmiraal
Kemal Reis slaagde er eind vijftiende eeuw in om eerst als kaperkapitein en vervolgens als vlootadmiraal in dienst van het Ottomaanse Rijk de hegemonie te veroveren over grote delen van de Middellandse Zee.
Lees meer...


Wolfstijd - Duitsland en de Duitsers: 1945-1955
Duitsland telde tijdens het eerste naoorlogse decennium tien procent meer inwoners dan voor de oorlog, terwijl bijna de helft van de huizen was verwoest. Een land in puin, aan flarden gereten mensen en gezinnen. Alles moest opnieuw. Er leek geen beginnen aan.
Lees meer...


Charles Ruijs de Beerenbrouck - De eerste roomse premier van Nederland
Charles Ruijs de Beerenbrouck was langer premier dan Mark Rutte. Zijn eerste kabinet trad aan in 1918, zijn tweede in 1922. Er was ook nog een derde kabinet onder zijn leiding, dat regeerde van 1929 tot 1933. In totaal was Ruijs de Beerenbrouck 10 jaar en 253 dagen premier.
Lees meer...


Chinese Exclusion Act (1882)
Met de Chinese Exclusion Act (formeel de Immigration Act of 1882) van 6 mei 1882 maakten de Verenigde Staten een einde aan de immigratie van Chinezen naar Amerika. Het was de eerste grote federale wet die de immigratie naar Amerika voor een bepaalde nationaliteit beperkte.
Lees meer...


De NSB - Twee werelden botsen, 1936-1940
In de begintijd was de NSB niet (of nauwelijks) antisemitisch. Er waren zelfs vele Joden lid van de partij. Musserts beweging richtte zich op het fascisme zoals dat onder Mussolini in Italië aan de macht was gekomen en dit Italiaanse fascisme was niet gebouwd op antisemitisme.
Lees meer...


De zoektocht naar soldaat Harold Wilbert Roszell
Als journalist Ernst Arbouw in een boom in Eelde, net buiten Groningen, de ingekerfde initialen van een Canadese soldaat aantreft, besluit hij de archieven in te duiken. Wie was deze H.W.R. uit Toronto?
Lees meer...


Het Tet-offensief (1968)
Het Tet-offensief was een aanval die op 31 januari 1968 werd ingezet door het Noord-Vietnamese leger in samenwerking met de communistische Vietcong. Het was erop gericht om Zuid-Vietnam communistisch te maken door Amerikaanse en Zuid-Vietnamese troepen te overmeesteren met een serie onaangekondigde aanvallen.
Lees meer...


Een Bivak voor de kwartiermakers van Almere
Dit jaar bestaat het Bivak in Almere 45 jaar. Op 1 december 1975 overhandigde de landdrost W. M. Otto de sleutel van zijn stacaravan aan Wim Leeman, in dienst bij de Rijkspolitie. De stacaravan maakte deel uit van een serie van acht, waarin de kwartiermakers van de nieuw te bouwen stad Almere tijdelijk werden gehuisvest.
Lees meer...


Museum de Fundatie betaalt erfgenamen nazi-roofkunst
Museum de Fundatie in Zwolle betaalt 200.000 euro aan de erfgenamen van verzamelaar Richard Semmel. Dit voor een schilderij dat het museum al jaren in de collectie heeft en oorspronkelijk afkomstig is uit de verzameling van een Duits-Joodse textielondernemer.
Lees meer...


Wilhelmina zou overtredingen van militaire regels hebben uitgelokt
Koningin Wilhelmina heeft meer dan eens doelbewust uitgelokt dat militairen de regels overtraden – om ze vervolgens te laten straffen. Familieleden van enkele militairen die daarvan de dupe werden, hebben dat laten weten aan historicus Gerard Aalders.
Lees meer...


Marinus van der Lubbe steekt de Rijksdag in brand
Toen hij terugkwam was het plein voor de Rijksdag uitgestorven. Hij liep naar de uitgekozen plek, zette zijn voeten in de voegen tussen de grote blokken zandsteen, klom omhoog, werkte zich over de balustrade en stond op het balkon. Hij pakte een vuurmaker en streek een lucifer aan.
Lees meer...


Hoe de SD afrekende met de bende van Oldekerk
In de nazomer van 1944 werd de Groningse regio Oldekerk geplaagd door een serie gewapende roofovervallen op welgestelde landbouwers en veehouders. De overvallers deden zich voor als Landwachters of Grüne Polizei.
Lees meer...


Artemisia Gentileschi in Rijksmuseum Twenthe
Komend najaar is in het Rijksmuseum Twenthe een grote tentoonstelling over het leven en werk van barokschilder Artemisia Gentileschi (1593-na 1654) te bezichtigen. Zij wordt beschouwd als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst.
Lees meer...


Museum Kamp Amersfoort geopend door premier Rutte
Het museum bevat onder andere een permanente tentoonstelling, de wisseltentoonstelling ‘Voor het vuurpeloton’, een virtual reality voor groepen (apart te boeken) en een bezinningsruimte. In het museum wordt het verhaal van Kamp Amersfoort onder meer verteld aan de hand van tien biografieën, een fotowand met gevangenen en historische objecten.
Lees meer...


Nieuwe geschiedenisboeken (week 16) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 16) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 36.305 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net