De nieuwsbrief van Historiek (week 19). Met berichten over Zenobia, Foute sporters tijdens de Tweede Wereldoorlog, Beberjuwelen, de Goudstikker-collectie en veel meer...
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (19/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Zenobia – Koningin van Palmyra

Zenobia – Koningin van het Oosten

Zenobia, de koningin van Palmyra die in opstand kwam tegen de Romeinen. Na de mysterieuze dood van haar man Odaenathus eist zij de troon op voor haar zoon, Vallabathus en noemt zichzelf Koningin van het Oosten, naar haar voorbeeld Cleopatra. Lees artikel

- advertentie -

Mens en Maatschappij methode

Paspoort 21 is dé digitale Mens & Maatschappij methode voor de onderbouw van het vmbo. Leerlingen maken een reis door wereldwijde onderwerpen en tijdsperioden aan de hand van actuele thema's. Ieder thema bestaat uit vier paragrafen: oriëntatie, aardrijkskunde, geschiedenis en actualiteit. Benieuwd geworden? Vraag vrijblijvend een proefaccount aan via: www.paspoort21.nl

De zin van het Duitse verzet tegen Hitler
Niet alle Duitsers vormden ten tijde van het Derde Rijk een kudde schapen die zich gedwee naar de ondergang liet leiden door de Führer. Tal van mensen van verschillende pluimage hebben Hitler naar de hel gewenst. Moedige enkelingen konden met hun sabotagedaden, aanslagen en manifesten de betovering niet verbreken die de meeste Duitsers aan Hitler kluisterde.

Lees meer...


Foute sporters in de Tweede Wereldoorlog
Paul van de Water deed voor zijn boek 'Langs de lijn' onderzoek naar de rol van foute sporters onder het nationaalsocialisme. Op Historiek publiceren we een artikel van zijn hand over Sam Olij, een beruchte politieman en Jodenjager wiens zoons ook collaboreerden met de bezetter.

Lees meer...


Berbervrouwen vlechten voor vrijheid
“Kahina, Kahina, schrijf de vrijheid; jij kent geen begrenzingen; jij overwint obstakels”, zong DjurDjura. De Algerijnse ‘meidengroep’ eerde hiermee hun Berberse voormoeder, de mythische vorstin en legerleidster Kahina (zevende eeuw van onze tijdrekening). Toch genieten Berbervrouwen bijzonder weinig vrijheid. Maar ze drukken zich al eeuwenlang op een sluikse manier uit: in hun ‘typische’ vrouwenvlijt: textiel en juwelen.

Lees meer...


Schietpartij op de Dam (1945)
Op 7 mei 1945 werd er feest gevierd op de Dam in Amsterdam. Twee dagen eerder had Duitsland zich overgegeven en daarmee was de Tweede Wereldoorlog voor Nederland voorbij. Op het plein bij het Koninklijk Paleis verzamelden zich duizenden mensen om de bevrijding te vieren. Het werd een dramatische dag.

Lees meer...


Canadezen wilden in WOII Goudstikker-collectie vorderen
Na de bevrijding hebben de Canadezen geprobeerd de Goudstikker-collectie als oorlogsbuit te vorderen. De Nederlandse Inlichtingendienst, in de persoon van majoor Cees Fock, heeft dit weten te voorkomen door de collectie in het geheim over te laten brengen naar de kluis van het Stedelijk Museum te Zandvoort.

Lees meer...


Humor en wanhoop van prins Hendrik
Historische studies worden, terecht, beoordeeld op de grote lijnen die ze beschrijven. Jammer is wel dat illustratieve, vaak heel menselijke details daarbij buiten beeld raken. Denk bijvoorbeeld aan het huilen waarin prins Hendrik eens uitbarstte toen hij hulp zocht in benarde tijden.

Lees meer...


De verklaring van Wezep (1947)
Op 13 juli 1947 werd van de kansels van de protestantse en katholieke kerken van Nederland een opmerkelijke boodschap voorgelezen. Een dertigtal vooraanstaande NSB’ers erkenden schuld voor hun oorlogsverleden en vroegen om vergeving en verzoening. Een opmerkelijk initiatief zo kort na de oorlog.

Lees meer...


Het precolumbiaans tempelcomplex van Pumapumku
Het precolumbiaans tempelcomplex van Pumapumku dat sinds 2000 samen met de vlakbij gelegen ruïnes van Tiwakanu op de werelderfgoedlijst van de UNESCO prijkt, wordt beschouwd als één van de belangrijkste en tevens grootste archeologische sites van Bolivia.

Lees meer...


Uit het archief:

Moederdag, geschiedenis van het feest
In Nederland en België wordt op iedere tweede zondag in mei Moederdag gevierd. Op deze dag zetten veel (kleine) kinderen hun moeders in het zonnetje, bijvoorbeeld door hen ontbijt op bed te brengen of een (zelfgemaakt) kado te geven. Wat is de herkomst van de dag?

Lees meer...


Het Wilhelmus - De geschiedenis van ons volkslied
Het Wilhelmus wordt door het Guinness Book of Records beschouwd als het oudste volkslied ter wereld. Toch is het pas sinds 1932 ons officiële volkslied.

Lees meer...


De executie van Anton Mussert (7 mei 1946)
Op 7 mei 1946 werd NSB-voorman Anton Mussert op de Waalsdorpervlakte om het leven gebracht. “Mussert was zichtbaar zenuwachtig maar hield zich flink."

Lees meer...


11 mei 1940 - En toen werd het spannend
In het noorden rukte op 11 mei de versterkte 15.000 man tellende Duitse 1e cavaleriedivisie verder op richting de Afsluitdijk.

Lees meer...


Nieuwe geschiedenisboeken (week 19) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 19) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 36.591 abonnees
facebook twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net