Hansken – De beroemdste olifant van de 17e eeuw

De Aziatische olifant Hansken was in de zeventiende eeuw een enorme bezienswaardigheid. Het dier werd in 1632 vanuit Azië naar de Nederlanden verscheept, als geschenk voor prins Frederik Hendrik. Hierna reisde ze langs jaarmarkten, kermissen en tentoonstelling in binnen- en buitenland. Ook Rembrandt was onder de indruk.

Hoofd moordenaar Willem van Oranje werd in Keulen vereerd

Heel wat Nederlanders weten het nog van school: 1584, Willem van Oranje in Delft vermoord door Balthasar Gerards. Maar weinigen zullen weten dat is geprobeerd om Gerards heilig te laten verklaren. Dat het hoofd van de prinsenmoordenaar in Keulen is vereerd, is al helemaal in vergetelheid geraakt. En toch is het allemaal gebeurd.

Geschiedenis van de zomervakantie

Het is zomervakantie. Maar waarom en sinds wanneer zijn schoolgangers zomers 6 weken vrij? En in Iran, Egypte of de Verenigde Staten zelfs 12 weken?

Schrijverssteen voor Anton de Kom in Nieuwe Kerk

De Surinaams-Nederlandse schrijver, vrijheidsstrijder en verzetsman Anton de Kom krijgt een gedenksteen in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. De steen wordt eind november onthuld door de ambassadeur van Suriname.

De nazi’s kenden me bij naam

Memoires van een Joodse blokoudste in Auschwitz

In 2021 bracht de Londense afdeling van de Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster de memoires uit van Magda Hellinger, een Slowaakse dame van joods geloof, die tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar en negen maanden Auschwitz-Birkenau overleefde.

Voormalige premier van Nederland en de man van de Wet op het lager onderwijs

Jan Kappeyne van de Coppello – De man van de dode vlieg

De liberale politicus Jan Kappeyne van de Coppello is vooral bekend geworden doordat hij een nieuwe Wet op het lager onderwijs indiende en door het parlement aanvaard wist te krijgen.

Servische verzetsleider Draža Mihailović moest na de oorlog het vergeetboek in

De luchtbrug van Pranjani (1944)

Tijdens Operation Halyard slaagden Servische verzetsleden erin vijfhonderd Amerikaanse en Britse vliegeniers veilig naar het inmiddels bevrijde Italië over te brengen. De naam van één van de leiders van de operatie, generaal Draža Mihailović, werd na de oorlog echter uit de Joegoslavische geschiedschrijving verbannen.

De denker verwierp het trinitarisme

Michael Servet – Theoloog op de brandstapel

De Spaanse arts, filosoof en theoloog Michael Servet werd in de zestiende eeuw tot de brandstapel veroordeeld, omdat hij zich tegen de zogeheten Drievuldigheid keerde.

Het Gilgamesj-epos, het oudste fictiewerk ter wereld

Het Epos van Gilgamesj, algemeen beschouwd als ’s werelds eerste literaire fictiewerk, is een lang gedicht dat de avonturen vertelt van Gilgamesj, een koning uit de oude Soemerische beschaving in het gebied dat tegenwoordig de regio Irak en Syrië is.

80 jaar geleden vertrok het eerste transport vanuit Mechelen naar Auschwitz

Op 4 augustus 1942 vertrok het eerste transport vanuit de Belgische Dossinkazerne richting Polen. Deze trein vervoerde 999 Joodse mannen, vrouwen en kinderen en had als bestemming concentratiekamp en vernietigingscentrum Auschwitz-Birkenau. Vandaag is het precies tachtig jaar geleden dat dat transport plaatsvond.

De middeleeuwse angst voor het hemelse gerecht

Voor de Europese mens in de middeleeuwen stond het leven in het teken van de bijna onmogelijke opgave om op het juiste moment gereed te zijn om voor het hemelse gerecht te verschijnen. Een mens kon de zaligheid niet zelf verdienen, maar zich hooguit beroepen op verzachtende omstandigheden, op voorbeden van medemensen of op de barmhartigheid van Jezus, Maria of

Over de opheffing van het KNIL in 1950

In juli 1950 kwam een einde aan het KNIL. Het beroepsleger in Nederlands-Indië werd opgeheven. De ontbinding ervan was een ongekend grote operatie: duizenden militairen moesten elders ondergebracht worden, besluiten dienden genomen te worden over vliegvelden, kanonnen en ander materieel.

×