Dark
Light

België

Geschiedenis van België - Vlag van België

De huidige staat België ontstond in 1830 na de Belgische revolutie, toen het zich afscheidde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Maar de geschiedenis van de Belgen gaat natuurlijk veel verder terug. In de prehistorie werd het grondgebied van het huidige België bewoond door Keltische en Germaanse stammen, waaronder bijvoorbeeld de Nerviërs en de Eburonen onder Ambiorix, een Belgische held die zich verzette tegen de Romeinse bezetters. Op deze pagina artikelen gerelateerd aan de geschiedenis van België.

L' Appel de la Sirène - James Ensor, 1893

Toen James Ensor zwansde

De kunstwereld is allesbehalve een lieftallige wereld. Nu niet. Toen niet. In het laatste kwart van de negentiende eeuw werd zo een robbertje – zelfs juridisch – uitgevochten tussen kunstschilder Jan Van Beers, de kunstcriticus Lucien Solvay en James Ensor die daarvoor zelfs inspiratie vond bij de Brusselse Zwans.
6 minuten leestijd
Stilleven met kool - James Ensor, 1921

James Ensor, tussen bewondering en afkeer

Wat gaat er om in het hoofd van een kunstenaar? Het is een vraag die naar boven komt als je het werk van de fin de siècle kunstenaar James Ensor (1860-1949) bekijkt. De geboren en getogen Oostendenaar, die zijn woonplaats nauwelijks uitkwam, is een van de meest bijzondere schilders die België heeft voortgebracht.
5 minuten leestijd
Ernest Gambart in Nice, tegen het einde van zijn leven

Ernest Gambart, een flamboyante kunsthandelaar en levensgenieter in de 19e eeuw

Kunsthandelaren zijn de kneusjes van de kunstgeschiedenis. Hun blazoen en reputatie zijn immers niet ongeschonden. Niet onterecht. Maar hun leven is wel spannend, vindingrijk, interessant, uitdagend, besprenkeld met champagne en schoonheid, maar ook intriges en gesjoemel. Zo is het ook voor Ernest Gambart (1814-1902), geboren in Kortrijk maar een kunstspeler op de Europese en internationale markt.
8 minuten leestijd
'Annunciatie', toegeschreven aan Dieric Bouts, ca. 1480-90

Leuven herontdekt Dieric Bouts

In Leuven staat de komende maanden de schilder Dieric Bouts in het middelpunt van het stadsfestival ‘New Horizons’. Dieric of Dirk Bouts (ca. 1415/1420 -1475) was een invloedrijk lid van de ‘Vlaamse primitieven’, maar is minder bekend dan zijn contemporaine collega’s Rogier van der Weyden en Jan van Eyck.
5 minuten leestijd
Trap in het door Victor Horta ontworpen Hotel Tassel in Brussel

Art Nouveau toverde luxe, licht en ruimte in Brusselse panden

Art Nouveau, de Nieuwe Kunst, maakte opgang bij het einde van de negentiende – begin twintigste eeuw. Niet enkel in Brussel werd gebouwd in die originele stijl, maar ook in Nancy, in Glasgow, in Turijn, zelfs in Finland. Een nieuwe esthetiek die paste bij de levens van een nieuwe sociale klasse: de rijke en vaak ook intellectuele burgerij. Ongewone woonhuizen,
8 minuten leestijd
×