Dark
Light

Geschiedenisboeken

Op deze pagina vindt u een overzicht van nieuwe geschiedenisboeken, met verwijzingen naar boekbesprekingen en interviews. Op Historiek verschijnen ook geregeld voorpublicaties en wekelijks geven we in de rubriek signalementen een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Een uitgebreid overzicht van geschiedenisboeken, gerangschikt per categorie vindt u op onze boekenwebsite.

Link: Aandacht voor uw boek op Historiek?
Detentiekamp Lokeren

Grootvaders met geheimen

Björn Rzoska is de kleinzoon van een Vlaamse Oostfronter en een Poolse vrijheidsstrijder. Althans zo wil de overlevering het. Over zijn grootvader Stefan werd verteld dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als soldaat van het Pools Legioen het Vlaamse Waasland hielp bevrijden. Over zijn grootvader aan moederskant deed een ander verhaal de ronde.
4 minuten leestijd
De taalgrens leidt soms ook tot een taalstrijd. Hier in Voeren zijn de plaatsaanduidingen in de niet gewenste taal (in dit geval het Nederlands) onleesbaar gemaakt.

De oorsprong van de Belgische taalgrens

Vandaag loopt er midden door België, van oost naar west, een taalbreuklijn. Ze verdeelt het land in twee gebieden die ongeveer even groot zijn. In het noorden is de overheersende taal het Nederlands, een Germaans idioom. In het zuidelijke deel spreekt men uitsluitend Frans, een Romaanse taal die afstamt van het Latijn.
5 minuten leestijd
Vlag van Wallonië

Het verhaal van Wallonië – De uitdaging van eigenheid

Vraag een Vlaming losweg wat zijn of haar associaties zijn met Wallonië, en het allereerste dat naar alle waarschijnlijkheid opkomt is: ‘de Ardennen’. Daarna volgt niet zelden de ‒ veel minder flatterende ‒ associatie met een volk en politieke klasse van verstokte socialisten die het vertikken om ook maar één woord Nederlands te spreken en van aso’s die in het
13 minuten leestijd
Ernest Gambart in Nice, tegen het einde van zijn leven

Ernest Gambart, een flamboyante kunsthandelaar en levensgenieter in de 19e eeuw

Kunsthandelaren zijn de kneusjes van de kunstgeschiedenis. Hun blazoen en reputatie zijn immers niet ongeschonden. Niet onterecht. Maar hun leven is wel spannend, vindingrijk, interessant, uitdagend, besprenkeld met champagne en schoonheid, maar ook intriges en gesjoemel. Zo is het ook voor Ernest Gambart (1814-1902), geboren in Kortrijk maar een kunstspeler op de Europese en internationale markt.
8 minuten leestijd
Opgezette wolf in Museum Naturalis in Leiden

Schoot koning Leopold I de laatste wolf van België?

De mannetjeswolf die in 1844 door de eerste koning der Belgen zou zijn neergeschoten, nam in de volksmond al snel gigantische proporties aan. In re-enactments door lokale theatergroepen vocht de koning met een baarlijk monster. Om de mythevorming nog te versterken, werd in het bos van Custinne zelfs een gedenksteen gezet voor de dood van ‘un énorme loup’, als een
5 minuten leestijd
De Kerkstraat in Doel op een vroeg-twintigste-eeuwse ansichtkaart. Bron: Waasland.net

In de bres voor de kerktoren

'Heimweeën' van Johan de Vriendt is een boek over (het verzet tegen) de sloop van het Oost-Vlaamse polderdorp Doel, dat plaats moest maken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Een verhaal over heimwee, erfgoed en het 'ergens willen thuishoren'.
10 minuten leestijd
1 2 3 7

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×