Dark
Light

Geschiedenisboeken

Op deze pagina vindt u een overzicht van nieuwe geschiedenisboeken, met verwijzingen naar boekbesprekingen en interviews. Op Historiek verschijnen ook geregeld voorpublicaties en wekelijks geven we in de rubriek signalementen een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Een uitgebreid overzicht van geschiedenisboeken, gerangschikt per categorie vindt u op onze boekenwebsite.

Link: Aandacht voor uw boek op Historiek?
Aquarel van de Waterkant aan de Suriname Rivier in Paramaribo, geschilderd door Louise van Panhuys

De onbedoelde Surinaamse samenleving

In de 'onbedoelde samenleving' van Suriname werden volkeren uit alle windstreken bij elkaar gezet, terwijl ze elkaars taal niet spraken, een andere cultuur en gewoontes hadden, godsdiensten beleden die voor elkaar onderling wereldvreemd waren en allen een andere sociale en politieke relatie hadden met het Nederlands koloniaal bestuur.
9 minuten leestijd

De Kaásimarrons en hun verzet tegen slavernij in Suriname

Al lang voordat het debat over de slavernijafschaffing op gang kwam, voerden aan het begin van de achttiende eeuw slaafgemaakten in Suriname een heftige strijd voor hun vrijheid. Vele slaafgemaakten wisten weg te komen van de plantages en vestigden zich in de jungle van Suriname. Tot deze groep, die marrons worden genoemd, behoorde Kaási, leider van de ‘Kaásimarrons’ en aanvoerder
8 minuten leestijd
Matties (vriendinnen). Suriname. Eigendom van E. Klein, Paramaribo. No. 182. Lichtdruk in kleur. Paramaribo, H.B. Heyde, [ca. 1911].

Suriname in oude ansichten

Ruim een eeuw geleden was Suriname voor veel westerlingen nog een verre, onbekende kolonie. Met de opkomst van de fotografie en de ontwikkeling van het postwezen ontstond eind negentiende eeuw een nieuwe manier om een glimp van het leven in Suriname te delen met de rest van de wereld: de prentbriefkaart.
4 minuten leestijd
Marten Douwes Teenstra

Marten Douwes Teenstra, een Groningse Multatuli

Dat ook Groningen tot over zijn oren betrokken was bij de slavernij is dankzij diverse publicaties intussen genoegzaam bekend. Maar al vroeg klonken er ook tegengeluiden. Een van de luidste stemmen was van de boerenzoon Marten Douwes Teenstra die in Nederlands-Indië en Suriname gewerkt had. Deze schrijver te Ulrum ontwikkelde zich tussen 1833 en 1864 tot een vooraanstaande abolitionist.
5 minuten leestijd
Inlijving van Afrikaanse slaven - Gravure van William Blake, opgenomen in het beroemde boek van John Gabriel Stedman

Nederland en de slag om de afschaffing van de slavernij

De afschaffing van de slavernij laat zich tot een viertal factoren terugvoeren, aldus de historicus Dirk J. Tang. Allereerst was de Engelse druk op het in 1813 weer zelfstandig geworden Koninkrijk Nederland van groot belang. Al in 1807/08 voerden de Britten een verbod in op slavenhandel. Dat verbod nam de opportunistische koning Willem I, die zeer afhankelijk was van Londen,
5 minuten leestijd
Restant van Fort Kyk-Over-Al in Guyana

Oorlog in de West tijdens de Spaanse Successieoorlog

De Spaanse Successieoorlog (1701-1714) speelde zich voor een belangrijk deel in Europa af, met spectaculaire veldslagen in de Zuidelijke Nederlanden en hoofdrollen voor John Churchill, de hertog van Marlborough, koning-stadhouder Willem III en de Franse koning Lodewijk XIV. Minder bekend is dat tijdens deze oorlog ook gevochten is in en bij de Nederlandse koloniën in West-Indië.
13 minuten leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×