Dark
Light
Poseidonia/Paestum, zicht op de tempels vanuit de lucht

Paestum, de Griekse godinnenstad in Zuid-Italië

De Griekse stad Poseidonia in Zuid-Italië, later bekend als Paestum, is beroemd om zijn goed bewaard gebleven Griekse tempels uit de zesde en vijfde eeuw voor Christus. De UNESCO-werelderfgoedsite trekt jaarlijks veel bezoekers. Wie in Nederland kennis wil maken met de historische stad, kan de komende maanden terecht in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
3 minuten leestijd
Beeld van Ambiorix in Tongeren

Ambiorix tegen Caesar: de feiten en de mythe

Op de Markt van Tongeren, vlakbij het onvolprezen Gallo-Romeins Museum, staat het standbeeld van Ambiorix, de Oude Belg die het in 57 voor Christus opnam tegen Julius Caesar. De flink besnorde leider van de stam der Eburonen tuurt krijgshaftig in de verte en is het symbool geworden van de Belgen die, volgens Caesar, van alle Galliërs de dappersten waren.
5 minuten leestijd
Chinese ruiter (Wei-dynastie)

Een Romein over China

Dankzij de officier Ammianus Marcellinus hebben we een Romeinse beschrijving van China. Die beschrijving spiegelt keurig met de Chinese beschrijving van Dà Qín: allebei zijn het halve utopieën.
4 minuten leestijd
Donker bos

De mythische oorsprong van Duitsland

Overal in Duitsland hebben kunstenaars en schrijvers, die deels verstrikt waren in dezelfde obsessies als Wagner en deels ook door hem waren geïnspireerd, de volkomen onbekende woestenij van het oude Midden-Europa proberen te doorgronden, op zoek naar aanwijzingen over hun herkomst. Het enige echte document, en misschien een van de ongelukkigste uit de Europese geschiedenis, was Tacitus’ 'Over de oorsprong
12 minuten leestijd
Een stuk van de Romeinse heerweg in Haspengouw

Pleidooi voor een Romeinse heerbaan

In ‘De Romeinse heerbaan: de oudste weg door de Lage Landen’ breekt historicus Robert Nouwen een lans voor de bescherming van wat hij de oudste weg door de Lage Landen noemt. Van de Noord-Franse kuststad Boulogne-sur-Mer naar de Rijnstad Keulen liep vroeger een Romeinse heerbaan die een sleutelrol speelde in het noorden van het Romeinse Rijk.
3 minuten leestijd
1 2 3 8

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

×