Dark
Light

Trivia

Bijzondere geschiedenisverhalen. Leuke weetjes om oersaaie verjaardagsfeestjes mee open te breken. Ook handig in dit kader: onze rubriek historische uitdrukkingen en taalweetjes
De processie van Dionysos

Carnaval en Dionysos

Optochten met praalwagens, verkleedpartijen en rijkelijk vloeiende drank. Het moderne carnaval heeft meer gemeen met tradities uit de Griekse oudheid dan je denkt.
3 minuten leestijd
Lachende zot (Jacob Cornelisz. van Oostsanen) - ca. 1500

Historische moppen – deel 5: Vroegmoderne tijd

Geschiedenis is bij uitstek een vak waarover veel moppen de ronde doen. In een aantal artikelen komen de beste en slechtste grappen (het is maar wat uw smaak is) voorbij. Vandaag een aantal moppen over een de vroegmoderne tijd, het tijdvak van circa 1450 tot 1800.
6 minuten leestijd
Borsten in alle soorten en maten: van buffers tot bessen, van koplampen tot kniewappers!

Bijzondere bustes

Wat dacht je van rijpe tomaten, waterkruiken of drukbellen? Van extreem grote voorgevels ('ballonnen', 'kniewappers' of 'buffers') tot nauwelijks waarneembare stipjes ('drukbellen' en 'muggenbeten'), je vindt ze allemaal!
1 minuut leestijd
Spin met een wespenlarf als parasiet op de rug - cc

Parasieten: mee-eters én grappenmakers

De term parasiet is afkomstig van het Griekse parasitos, wat letterlijk betekent: “Hij die eet aan de tafel van een ander.” Op zich is deze betekenis niet negatief geladen. In de Griekse dorpen en steden tot de vijfde eeuw voor Christus stonden parasieten ook zeker niet laag, maar juist hoog aangeschreven.
2 minuten leestijd
Gezichtsreconstructie van Timoer Lenk (cc)

De zoete wraak der Mongolen

Volgens een legendarisch, waargebeurd verhaal heeft Timoer Lenk nóg 20 miljoen doden op zijn geweten: de Russen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen.
2 minuten leestijd
Eieren in een doos - Foto: CC / Silver Spoon

Waarom zitten er twaalf eieren in een doos?

Wij zijn zo gewend aan het gebruik van het tientallig stelsel dat we ons nauwelijks kunnen voorstellen dat je ook prima met andere getalstelsels uit de voeten kan. Sterker nog, het twaalftallig stelsel is daar niet alleen een historisch voorbeeld van, maar gebruiken we nog steeds. Zoals in het (halve) dozijn waarin de meeste eieren worden aangeboden in de supermarkt.
1 minuut leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×