Dark
Light

Tweede Wereldoorlog

Als we het in Nederland over 'de oorlog' hebben, gaat het normaal gesproken over de Tweede Wereldoorlog. In onze buurlanden ligt dat net wat anders. De Tweede Wereldoorlog is hoe dan ook echter een oorlog die in heel Europa, maar ook daarbuiten, diepe sporen achter heeft gelaten. Ook vanwege de rassenwaan van de nazi's die uitmondde in de Holocaust. Klap uit voor belangrijke artikelen...

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden twee allianties - de asmogendheden en de geallieerden - lijnrecht tegenover elkaar. In Europa gaat vaak de meeste aandacht naar de strijd die op het Europese continent werd geleverd, maar ook elders - bijvoorbeeld in de voormalige kolonie Nederland-Indië - vielen vele slachtoffers. De oorlog van 1940-1945 was dan ook een echte wereldoorlog.

Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

Barak in Auschwitz - Foto: stock.xchngTijdens de Tweede Wereldoorlog vielen er in totaal tussen de 50 en 70 miljoen doden. Ongeveer twee derde van alle slachtoffers was burger. Belangrijk onderdeel van de oorlog is de massale vervolging van Joden, maar ook bijvoorbeeld zigeuners, homoseksuelen en jehovah's getuigen. Vervolgden werden door de nazi's veelal opgepakt in ondergebracht in kampen. Sterke gevangenen werden geselecteerd voor dwangarbeid. Ouderen, kinderen en zieken werden in verschillende kampen direct gedood. Voorbeelden van grote vernietigingskampen van de Tweede Wereldoorlog zijn Auschwitz, Treblinka en Sobibor. Tegen het eind van de oorlog probeerden de nazi's de bewijzen van de vernietiging zoveel mogelijk uit te wissen.

Op deze pagina zijn nieuwsberichten en achtergrondverhalen over de Tweede Wereldoorlog te vinden, maar ook besprekingen van historische boeken over de oorlog, nieuws over oorlogsmisdadigers en verhalen over bijvoorbeeld nazi-kopstukken als Adolf Hitler, Joseph Goebbels en Heinrich Himmler. Artikelen over de jodenvervolging vind je ook via deze pagina.

Aanbevolen artikel: De bezetting van Nederland 1940-1945

Kopstukken van de Tweede Wereldoorlog

Belangrijke onderwerpen

Moefti Amin al-Husseini van Jeruzalem op 28 november 1941 in Berlijn in gesprek met Adolf Hitler.

Premier Israël: Moslim bracht Hitler op idee Holocaust

Dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uitgerekend door zijn Duitse collega Angela Merkel tot de orde werd geroepen zal door hem ongetwijfeld als vernederend zijn ervaren. Maar hij had het er ook naar gemaakt. Als uitvloeisel van zijn wellicht begrijpelijke campagne tegen Arabische staten die het bestaansrecht van Israël ontkennen, herhaalde Netanyahu dit weekeinde het in anti-islamitische kringen populaire verhaal
3 minuten leestijd

Minister: Iran ontkent Holocaust niet

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken heeft via Twitter laten weten dat zijn land de Holocaust niet ontkend. Zijn bericht is opvallend omdat de vorige president van Iran, Mahmoud Ahmadinejad, het bestaan van de Holocaust geregeld in twijfel trok.
1 minuut leestijd

Iraniër redde Joden tijdens Tweede Wereldoorlog

Circa 2.000 Iraanse Joden in Frankrijk zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Iraanse diplomaat Abdol-Hossein Sardari gered van de nazi’s. Dat beschrijft de in Iran geboren Amerikaanse professor Fariborz Mokhtari in zijn recent verschenen boek In the Lion’s Shadow, zo meldt BBC News. Abdol-Hossein Sardari werd geboren in 1895 als lid van de Kadjaren-dynastie, die van 1794 tot 1925
3 minuten leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×