'Het Meisje' en het Mauritshuis zijn terug

'Het Meisje' en het Mauritshuis zijn terug

Het vernieuwde Mauritshuis is in oppervlakte bijna verdubbeld (6400 in plaats van 3400 m²) dankzij een ondergrondse uitbreiding naar een gebouw aan de overkant van de straat. Lees verder

---
Grenswachten achter de 'draden des doods'; een electrische grensversperring van 2000 volt van 450 km lang tussen Nederland en België, door Duitse troepen aangelegd, om smokkel en illegale grensoverschrijding tegen te gaan. Daardoor warten er minder Duiitse grenssoldaten nodig.

Wat neutraliteit ook was, het had gewerkt

Veel bedrijven hebben aanzienlijke bedragen aan de Eerste Wereldoorlog verdiend. Het land kon met iedereen zaken doen. Nederland dankt er de komst van de Hoogovens aan.

Lees verder

---
Spelen om 'des keizers baard'?

Spelen om des keizers baard?

Als een duel of ruzie nergens om gaat spreken we ook wel over "een wedstrijd om des keizers baard". Tijdens geen van deze wedstrijden krijgt de winnaar na afloop echter een baard van een keizer overhandigd...

Lees verder

---
VOC-brieven 1672: japonnen en Hottentotten

VOC-brieven 1672: japonnen en Hottentotten

Het kwam veelvuldig voor dat achterblijvende vrouwen van VOC-kooplieden overspel pleegden, terwijl VOC-matrozen in Oost-Indië ook met de nodige verleidingen te kampen hadden.

Lees verder

---
Wie was het 'Meisje met de parel'?

Wie was het 'Meisje met de parel'?

Johannes Vermeer schilderde het 'Meisje met de parel' in 1655. Johannes was toen 23 jaar oud en nog maar twee jaar getrouwd met Catharina Bolnes.

Lees verder

---
Middelburg in 1652 volgen Blaeu

Fraaie atlas over duizend jaar verstedelijking Nederland

De ´Atlas van de verstedelijking in Nederland´ brengt de Nederlandse stedenbouw en stedenontwikkeling van de afgelopen duizend jaar fraai en helder in beeld.

Lees verder

---
'Pers geen Zuid-Afrikaan uit' (Geheugen van Nederland)

Den Haag kocht anti-apartheidsbeweging af

De regering subsidieerde in de jaren zeventig en tachtig Nederlandse organisaties die opkwamen voor de onderdrukte bevolking van Zuid-Afrika. Maar hun oproep tot eenzijdige economische sancties tegen het apartheidsregime legde Den Haag naast zich neer.

Lees verder

---
Voltaire

Voltaire wilde duivel op sterfbed niet schofferen

Wie geen laatste woorden heeft loopt kans dat hem of haar er toch een paar worden toegedicht. In de mond van een overledene is het nu eenmaal makkelijk woorden leggen...

Lees verder

---
Afb: www.klaaskolijnnet.nl

Rijmkroniek van Klaas Kolyn

De Rijmkroniek van Klaas Kolyn wordt wel de belangrijkste mystificatie uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis genoemd. Het gaat om een pseudo Middelnederlandse tekst.

Lees verder

---
Gentse Stroppendragers - cc

Over Brugse Zotten en Gentse Stroppendragers

Brusselaars hebben de bijnaam ‘kiekenfretters’, inwoners van Aalst zijn ’ajuinen’ en een Antwerpenaar is een ’sinjoor’. Maar waarom worden Gentenaren ‘Stroppendragers’ en Bruggelingen ‘Brugse zotten’ genoemd?

Lees verder

---
Hondje van de Mona Lisa

Het hondje van Mona Lisa

Kennelijk heeft Isabella d'Este met het hondje in haar armen geposeerd, maar heeft Leonardo da Vinci het hondje niet getekend of geschilderd, maar wel de houding van de armen zo gehandhaafd.

Lees verder

---
Roald Amundsen

Roald Amundsen: de laatste Viking

Roald Amundsen was een gedreven publiciteitszoeker. Hij liep het complete lezingencircuit af en vertelde daar zo spannend mogelijk verhalen over zijn reisavonturen.

Lees verder

---
Auschwitz - de Judenrampe

De Judenrampe, vergeten treinstation van Auschwitz

Een overtuigend pleidooi om zorgvuldiger om te gaan met de geschiedenis en recht te doen aan de Judenrampe, een locatie die niet minder symbolisch is voor het grote leed van Auschwitz dan de twee beruchte toegangspoorten.

Lees verder

---
De spreuk Arbeit macht frei op de toegangspoort van Auschwitz I - CC

'Veel vermeende Auschwitz-bewakers niet vervolgd'

Veel van de Auschwitz-bewakers die onlangs zijn opgespoord, worden waarschijnlijk niet meer vervolgd.

Lees verder

---
Puttertje van Fabricius, detail (Mauritshuis)

Terugkijken: Kunstuur op bezoek in het Mauritshuis

In de special, die zondagmiddag werd uitgezonden, stond het programma stil bij de wereldberoemde collectie waaronder Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer.

Lees verder

---
Heitje voor een karweitje, 1956 -  Foto: Arnhemse Courant. (1583-8368)

Gelders Archief zet bijna 18.000 historische foto’s online

Het Gelders Archief heeft 17.700 historische foto’s uit Arnhem en omgeving online gezet. Het gaat om foto's uit de fotocollectie van het voormalig Gemeentearchief Arnhem.

Lees verder

---
Van Nelle Fabriek in Rotterdam (cc - F. Eveleens)

Van Nellefabriek erkend als werelderfgoed

De Van Nellefabriek staat aan de Delfshavense Schie in Rotterdam en wordt beschouwd als een van de belangrijkste industriële monumenten in Nederland.

Lees verder

---
Mein Kampf

Politie neemt exemplaren 'Mein Kampf' in beslag

De politie in Amsterdam heeft twee exemplaren van het beruchte boek Mein Kampf van Adolf Hitler in beslag genomen. De boeken werden te koop aangeboden in de Totalitarian Art Gallery.

Lees verder

---
Belgische vlag (stck.xchng)

Belgen hangen vlag al 183 jaar verkeerd op

Volgens een expert grondwettelijk recht werd in 1831 besloten dat het verschil met de vlag van de "voormalige overheersers uit Nederland" duidelijker moest.

Lees verder

---
Vluchtelingen aan boord van de St. Louis (Kamp Westerbork)

Amerika stuurde in 1939 boot vol Joodse vluchtelingen terug

Koortsachtig overleg leidde ertoe dat uiteindelijk Frankrijk, Engeland, België en Nederland bereid waren hen op te nemen.

Lees verder

---
'One-Cent Magenta' - Sotheby's

Zeldzame postzegel brengt 9,5 miljoen dollar op

De 'One-Cent Magenta' dateert uit 1856. Hij werd toen uit nood gedrukt door een krantenuitgever in Brits-Guiana, omdat het lokale postkantoor geen zegels uit Londen meer in voorraad had.

Lees verder

---
---