Arrestatie van Gavrilo Princip

De arrestatie van moordenaar Gavrilo Princip (1914)

Op 28 juni 1914 gaf de Servische boerenzoon Gavrilo Princip figuurlijk gezien het startschot van de Eerste Wereldoorlog. Samen met enkele andere revolutionaire jongeren had hij een aanslag voorbereid op de Oostenrijks-Hongaarse kroonprins Franz Ferdinand. Lees verder

---
Oudste publicatie van het Wilhelmus uit de jaren 1570 - Koninklijke Bibliotheek België

50.000 Nederlandse liedteksten online gezet

Sinds vorige week zijn 50.000 Nederlandse liedteksten online te bekijken: Dutch Songs Online. Het gaat onder meer om volksliederen, geuzenliederen, psalmen en kerstliederen, marktzangen, zeemansliederen en kinderliedjes van voor het jaar 1900.

Lees verder

---
Jacob de Backer, Tuin van Eden

Waar lag de Hof van Eden?

In de vroege middeleeuwen nam men de Bijbel letterlijk en trachtte men het aards paradijs te lokaliseren. Daartoe werd het Bijbelboek Genesis nauwkeurig bestudeerd in het Hebreeuws, Aramees, Grieks en Latijn.

Lees verder

---
André Peugeot

De eerstgevallenen

De eerste eerstgevallene van de Eerste Wereldoorlog is de Franse korporaal André Peugeot, die op 2 augustus 1914 om het leven kwam bij een incident aan de Frans-Duitse grens.

Lees verder

---
Studiezaal van het NIOD in Amsterdam - Foto: NIOD

Een textielinkoper aan het oostfront

In 1962 was het voor mij nog ondenkbaar om een voet in Duitsland te zetten. Het jaar daarop veranderde dat omdat economische noodzaak me ertoe dwong.

Lees verder

---
---
John Baskeyfield

Petitie voor een oorlogsheld

Ik las over John Baskeyfield, een Britse soldaat die als een leeuw heeft gevochten in Oosterbeek en in de Acacialaan twee Duitse tanks uitschakelde voordat hij zelf om het leven kwam.

Lees verder

---
Het voorbijgaande DDR-socialisme (1945-2014)

Het voorbijgaande DDR-socialisme (1945-2014)

Het gebrek aan vertrouwen in het regime bleek vooral uit de enorm hoge emigratiecijfers. Tot 1961 konden Oost-Duitsers via enclave West-Berlijn naar het Westen ‘ontsnappen’.

Lees verder

---
De Rede van Paramaribo met rechts het Fort Zeelandia. Ingekleurde gravure, 18e eeuw. Atlas van Stolk.

Slaven sterven, land in zicht, maar d' Eenigheid vaart door

Op 25 juni 1762, nu 252 jaar geleden, kreeg het slavenschip d’ Eenigheid uit Middelburg, sinds 9 mei van Afrika onderweg naar Amerika, land in zicht.

Lees verder

---
Acht topstukken uit het Mauritshuis

Acht topstukken uit het Mauritshuis

Naar aanleiding van de heropening duiken wij in de collectie van het Mauritshuis. Hier acht topstukken uit de beroemde collectie.

Lees verder

---
Gezichtsreconstructie van Timoer Lenk (cc)

De zoete wraak der Mongolen

Volgens een legendarisch, waargebeurd verhaal heeft Timoer Lenk nóg 20 miljoen doden op zijn geweten: de Russen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

Lees verder

---
Het kasteel van Batavia, gezien vanaf West Kali Besar. (Andries Beeckman, circa 1656-58)

Ontmoetingen tussen Europese en Aziatische zeelieden

Contractarbeiders, dagloners en slaven werkten afwisselend in hetzelfde werk en waren op het oog niet altijd gemakkelijk van elkaar te onderscheiden.

Lees verder

---
Share - Foto: stck.xchng

Bewaak online bestaan

“Ik deel, dus ik ben” is een veelvoorkomende blogtitel. Een leuke woordspeling op het elementaire “cogito ergo sum” van René Descartes (1596-1650) uit de Prinicpia Philosophiae (1644).

Lees verder

Van Gogh Museum in Amsterdam - cc

Van Gogh Museum is duurzaamste museum ter wereld

Als eerste museum ter wereld heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam op drie terreinen de score 'zeer goed' ontvangen bij een internationale duurzaamheidstest.

Lees verder

---
De starende soldaat is typisch voor shellshock - Omgeving Ieper, 1917

Shellshock door kinderogen

Oorverdovend vijandelijk vuur, onverwachtse granaatinslagen en volgevreten ratten die knabbelden aan de lichamen van gesneuvelde kameraden; de gruwelen aan het front toonden het ware gezicht van de oorlog.

Lees verder

---
Skelet van de bekende Tyrannosaurus Rex 'Sue' - Foto: CC/Steve Richmond

Tyrannosaurus rex komt hoogstwaarschijnlijk naar Nederland

Het lijkt erop dat de Tyrannosaurus rex die vorig jaar door medewerkers van Naturalis in Amerika werd opgegraven, naar Nederland komt.

Lees verder

---
Koning Willem-Alexander heropent het Mauritshuis - © Patrick Post (Mauritshuis)

Mauritshuis feestelijk heropend door koning

Het Mauritshuis in Den Haag is vrijdag in bijzijn van koning Willem-Alexander heropend. Het beroemde museum was twee jaar dicht in verband met een verbouwing en is qua oppervlakte bijna verdubbeld.

Lees verder

---
Standbeeld Gavrilo Princip onthuld in Sarajevo (Twitter  / Marcel van der Steen)

Standbeeld Gavrilo Princip onthuld in Sarajevo

In Sarajevo hebben Bosnische Serviërs vrijdag een standbeeld onthuld van Gavrilo Princip, de man die in 1914 aartshertog Franz Ferdinand vermoordde en daarmee het startschot voor de Eerste Wereldoorlog gaf.

Lees verder

---
Generale missiven uit het VOC-archief. (M. Gutierrez Rojas, Huygens-ING, 2007)

Archieven toegankelijker dankzij samenwerking Huygens ING en Nationaal Archief

Images, meta data, zoeksystemen, transcripties en samenvattingen van alle oorkonden in Nederland van voor 1500, de Generale Missiven en de Resoluties van de Staten Generaal worden de komende jaren online beschikbaar gesteld.

Lees verder

---
Rij voor het Anne Frank Huis in Amsterdam - cc Massimo Catarinella

Nationaal Comité zet vraagtekens bij Anne Frank-tocht op 4 mei

De Evangelische Omroep en de Joodse Omroep hebben het plan om op 4 mei in Amsterdam een nationale herdenkingstocht te organiseren. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zet vraagtekens bij de plannen.

Lees verder

---
Pronkhelm afkomstig van De Krim - Allard-Pierson-Museum

Goud en geheimen van De Krim

Rond 1000 voor Christus werd het schiereiland De Krim het trefpunt van Eurazië. Hier ontmoetten verschillende culturen elkaar, was het schrift bekend en, aldus de auteurs, werden de begrippen 'beschaving en barbarendom uitgevonden'.

Lees verder

Foto: stock.xchng

'Smartengeld Holocaustslachtoffers mag niet ten koste gaan van toeslagen'

Ongeveer vierhonderd slachtoffers van de Holocaust die smartengeld uit Duitsland ontvangen, verliezen door dit geld hun recht op huur- of zorgtoeslag.

Lees verder

---
---