Header
---
IJzeren Eeuw - Hans Goedkoop

Is deze 'IJzeren Eeuw'-afbeelding gefotoshopt?

Ter promotie van de nieuwe historische televisieserie De IJzeren Eeuw liet de NTR een foto maken met daarop presentator Hans Goedkoop. Het lijkt een bewerkte foto, maar is hij dat eigenlijk wel? Lees verder

---

Veelbesproken documentaire 'Zwarte Soldaten' nu op DVD (€ 14,99) 

Zwarte Soldaten is een documentaire over diegenen die bij uitstek als foute Nederlanders worden gezien: de Nederlandse SS'ers. In totaal traden 25.000 landgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog toe tot de Waffen-SS en versterkten zo Hitlers legermacht. Bestel hier  >>>

---
De grote rivieren overbrugd

De grote rivieren overbrugd

Dankzij het werk van fotograaf Pieter Oosterhuis zijn de bouw en de voltooiing van de eerste vaste verbindingen over de grote rivieren uitstekend gedocumenteerd. In 1871 werd de Moerdijkbrug over de Maas gerealiseerd.

Lees verder

---
Wilhelm Voigt - Der Hauptmann von Köpenick (gemanoemi.wordpress.com)

Duitse humor anno 1906: 'Der Hauptmann von Köpenick'

‘Humor in Duitsland is een serieuze zaak’, zo is wel eens gezegd. Het is een wat flauw cliché dat Duitsers weinig humor hebben. Hoewel de voorbeelden lastig te vinden zijn, waren en zijn er genoeg grappige Duitsers.

Lees verder

---
Grand Camée de France - cc

Romeinen waren kunstzinniger dan vaak is gedacht

Een stereotiep beeld van de Romeinen is dat ze op architectonisch terrein uitblonken – denk bijvoorbeeld aan de aquaducten of het Colosseum -, maar dat ze er in de beeldende kunsten weinig van bakten.

Lees verder

---
Teylers Museum slaat slag op TEFAF

Teylers Museum slaat slag op TEFAF

Teylers Museum heeft op de TEFAF twee werken aangekocht. Een aquarel van de negentiende-eeuwse Floris Arntzenius en een zestiende-eeuwse tekening van een onbekende Nederlandse meester.

Lees verder

---
Still van David Oyelowo in Selma (2014)

Selma: fascinerende biografie over tragische held

De Amerikaanse dominee Martin Luther King was een held in de traditie van Schopenhauer. King kwam in de vorige eeuw op voor de zwarte Amerikaanse bevolking, bereikte veel, maar ging tenslotte tragisch ten onder.

Lees verder

---
Paolo Veronese - Sultan Bajezid I © Collection Bayerische Staatsgemäldesammlungen München

De Ottomaanse wereld in de kunst van de renaissance

Ondanks de talrijke militaire conflicten groeide er in het Westen tijdens het bestaan van het Ottomaanse rijk (1453-1918) ook een wederzijdse aantrekkingskracht en fascinatie voor de cultuur van “de ander”.

Lees verder

---
---
Het aangekochte schilderij van Jan Asselijn

Rijksmuseum koopt schilderij Jan Asselijn

Op het schilderij is de dijkdoorbraak van de Amsterdamse Sint Anthonisdijk te zien, tijdens de Sint Petersvloed van 1651.

Lees verder

---
Verlassene Orte / Abandoned Berin - Ciaràn Fahey

Urban explorer verkent Berlijnse geschiedenis

Verlaten gebouwen hebben een grote aantrekkingskracht op mensen. Urban explorers, zo worden de moderne avonturiers genoemd die bouwwerken verkennen die meestal al jarenlang leegstaan en zijn veranderd in een moderne ruïne. Met hun fototoestel of camera documenteren ze deze vaak beklemmende locaties voordat de sloophamer toeslaat.

Lees verder

---
De nationale garde in Berkeley (Collection of Oakland Museum of California)

Studentenprotesten in de jaren 1960 in Berkeley en anno 2015 in Amsterdam

De huidige studentenprotesten in Amsterdam vertonen op het eerste oog zeer opvallende gelijkenissen met studentenprotesten in Berkeley in de Verenigde Staten in de jaren 1960.

Lees verder

---
Mohamed Boudia

De Gulf Oil bomaanslag

In de nacht van 14 op 15 maart 1971 woedde er een flinke brand op het terrein van Gulf Oil in de Rotterdamse Europoort. Een toevoerleiding naar de opslagtanks was op het eerste oog spontaan ontploft. De brand was een van de grootste uit de geschiedenis van de Rotterdamse haven.

Lees verder

---
Replica van de Halve Maen (New Netherland Museum)

Replica Halve Maen arriveert over twee maanden in Hoorn

De Halve Maen was het schip waarmee ontdekkingsreiziger Henry Hudson in 1609 het huidige Manhattan bereikte. De Engelsman was in dienst van de VOC en zijn reis leidde indirect tot de stichting van de Nederlandse kolonie Nieuw-Nederland. Eind 1618 brandde het schip uit bij een Engelse aanval op Jakarta.

Lees verder

---
Animaties van werken Rembrandt van Rijn

Animaties van werken Rembrandt van Rijn

In opdracht van KPN zijn er recent korte animaties gemaakt van zes Rembrandt-werken die momenteel in de tentoonstelling Late Rembrandt te zien zijn.

Lees verder

---
De heilige Helena ontdekt het Ware Kruis - Jan van Scorel

Centraal Museum verwerft zeldzame voorstudie Jan van Scorel

De Utrechtse schilder Jan van Scorel (1495-1562) maakte de tekening als voorstudie voor het altaarstuk 'Drieluik met de vinding van het Ware Kruis', dat zich nog altijd in de Grote Kerk in Breda bevindt.

Lees verder

---
De laarzen van Stalin, die sinds 1949 in Boedapest onder een 25 meter hoog standbeeld stonden van de Sovjet-leider, en als enige nog resteren in het Memento Park in de Hongaarse hoofdstad. (Foto Wikipedia)

Oostblok nog vol communistische curiositeiten

Door de val van de Muur in 1989, nu 25 jaar geleden, werd het bereikbare Europese vakantiegebied aanzienlijk uitgebreid. Het hele Oostblok lag opeens onder handbereik voor een ontdekkingsreis.

Lees verder

---
Lichtportret Wim Pijbes, directeur Rijksmuseum (Philips)

Rijksmuseum en Philips schilderen met licht

Kunstkenners noemen Rembrandt vaan de de 'meester van het licht'. Als eerbetoon aan de schilder hebben Philips en het Rijksmuseum een 'Nacht Expositie' opgezet, die volledig bestaat uit met licht geschilderde portretten.

Lees verder

---
Nam Tok Sai Yok Noi, het huidige eindpunt van de Birma-spoorlijn - cc

Claim Birma-spoorlijn slecht onderbouwd

De Stichting Task Force Indisch Rechtsherstel heeft aangekondigd dat de Nederlandse staat een claim kan verwachten voor het onzorgvuldig uitvoeren van de Birma-regeling.

Lees verder

---
Dodenmasker van Napoleon (Hermitage)

Dodenmasker Napoleon aangekomen in Amsterdam

Voor een nieuwe tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam is het dodenmasker van Napoleon naar Nederland gehaald.

Lees verder

---
Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw - Annemieke Houben

'Vies boekje' populair bij geschiedenisdocenten

Het boek Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw van Annemieke Houben is de winnaar van de Kleio publieksprijs. Dat is afgelopen week bekendgemaakt tijdens een congres van de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN).

Lees verder

---
Euromunt ter herinnering aan de Slag bij Waterloo

Fransen zien Waterloo-euro niet zitten

Het gebeurt vaker dat landen speciale 2-euromunten laten slaan. Dat mag echter alleen als de Europese Raad van Ministers het ontwerp heeft goedgekeurd.

Lees verder

---
Jozef Israëls – Dromen, 128,5 x 201,2 cm, 1859, olieverf op doek. Particuliere collectie.

Tentoonstelling over Hollands Landschap

Het Dordrechts Museum treft voorbereidingen voor de tentoonstelling 'Holland op z’n mooist - Het voorjaar van de Haagse School'. Deze tentoonstelling laat bezoekers kennismaken met de Haagse School en toont de wortels en invloeden van de succesvolle kunststroming.

Lees verder

---
Het Joodsche Weekblad: uitgave van den Joodschen Raad voor Amsterdam

Object uitgelicht: Het Joodsche Weekblad, uitgave van den Joodschen Raad voor Amsterdam

De Duitse bezetter gebruikte het weekblad om vorderingen inzake Joden en Joodse aangelegenheden bekend te maken.

Lees verder

---
De Meern 1 in het conserveringsbassin (RCE)

Romeins binnenvaartschip terug in Leidsche Rijn

Maar liefst tien jaar lang is gewerkt aan de conservering van het Romeinse schip De Meern 1 dat in 1997 bij Vleuten-De Meern werd gevonden. Woensdag keert het oude vaartuig eindelijk terug naar de omgeving waar het ooit gevonden werd.

Lees verder

---
Maarten Prak bij de Universiteit van Nederland (Still YouTube)

Waarom moest er in de Gouden Eeuw windbelasting betaald worden?

Maarten Prak is een expert op het gebied van de Gouden Eeuw. Universiteit van Nederland nodigde hem daarom uit om een aantal hoorcolleges te komen geven.

Lees verder