Header
Detail borduurwerk met Aanbidding van de koningen op dalmatiek, Noord-Nederland, waarschijnlijk Amsterdam, naar ontwerp van Jacob Cornelisz, ca. 1520-1525. - Utrecht, Museum Catharijneconvent

Het best bewaarde geheim van de Middeleeuwen

Bij Museum Catharijneconvent in Utrecht wordt vanaf 10 april een collectie middeleeuws textiel tentoongesteld. Bijzonder want deze objecten zijn vanwege de kwetsbaarheid zelden of nooit te zien. Lees verder

---

Historiek heeft een eigen app!

Lees de berichten van Historiek nu nog eenvoudiger op mobiele telefoon en tablet en download onze gratis app voor Android. Een versie voor iOS volgt op zeer korte termijn.

 

>> Download de gratis app in de Play Store

---
'Middeleeuwse problemen'

Middeleeuwse problemen...

Een grappig Twitter-account: Medieval Problems. Aan de hand van oude afbeeldingen krijgt de Twitter-volger allerhande absurde situaties uit het leven van ‘de middeleeuwer’ voorgeschoteld.

Lees verder

---

1 april, grappendag

Elk jaar doen de media en veel particulieren weer hun best om iemand iets wijs te maken of voor de gek te houden. De bekendste grap: "Je veter is los" wordt vaak gevolgd door de bekendste uitdrukking: "1 april, kikker in je bil."

Lees verder

---
De Zijderoute

De Zijderoute

Ik beken dat ik er altijd moeite mee heb, met al die Centraal-Aziatische volken die je, als je je bezighoudt met de Oudheid, geacht wordt te herkennen.

Lees verder

---
Zomertijd & Wintertijd

Zomertijd en wintertijd, waarom en sinds wanneer?

In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok weer een uur vooruit gezet. Het is dan weer zomertijd. Hoe lang doen we dat al, de klok verzetten, en waarom eigenlijk?

Lees verder

---
Anne Frank

'Anne Frank overleed maand eerder dan gedacht'

Volgens het Rode Kruis overleed Anne Frank ergens tussen 1 en 31 maart 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen aan de gevolgen van vlektyfus. Nieuw onderzoek van de Anne Frank Stichting werpt echter nieuw licht op de laatste maanden van Anne Frank en haar zus Margot. Volgens dit onderzoek is het niet erg waarschijnlijk dat de zusjes in maart nog in leven waren.

Lees verder

---
Kops Plateau (Still YouTube)

Kops Plateau: 'Nachtwacht van de Nederlandse archeologie'

Het Kops Plateau is een hoge vlakte en verlaten stuk groen in het oosten van Nijmegen dat ooit deel uitmaakte van een Romeinse versterking op de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Lees verder

---
Athene

Werkmiddelen van de democratie

De democratie van de oude Grieken was echter niet democratisch in de huidige betekenis van het woord. Hele bevolkingsgroepen, zoals vrouwen, slaven en buitenlanders (metoiken) hadden immers geen stemrecht.

Lees verder

---
Polke-Ausstellungsansich Meteoriet en Bergkristal

Sigmar Polke’s unieke kunst-universum

In het Westen werd er vaak met veel dedain en verachting aangekeken tegen het Socialistisch Realisme, de officiële kunststroming van de communistische Sovjet-Unie en later ook van de DDR en de rest van het Warschaupact. De kunstwerken die hier onder vielen, moesten socialistische positiviteit, maar ook enthousiasme en optimisme uitstralen. Vaak werden arbeiders, boeren, ingenieurs en partijleden binnen deze stroming afgebeeld als helden. De werken van deze stroming dienden communistisch getint te zijn en begrijpelijk voor het volk der proletariërs.

Lees verder

---
Willem Polak (TPO)

Oorlogsmisdadiger Willem Polak overleed al in 1993

De voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger Willem Polak blijkt al in 1993 in Duitsland te zijn overleden. Dat schrijft onderzoeksjournalist Arnold Karskens maandag in een artikel voor ThePostOnline.

Lees verder

---
Een van de gedigitaliseerde telefoonboeken (KB)

39 telefoonboeken uit begin 20e eeuw online

Sinds 1881 bestaat telefonie in Nederland. Rond 1900 had ongeveer 1 procent van de huishoudens een lokale telefoonaansluiting, dus om in de eigen woonplaats te kunnen bellen. Voor interlokale gesprekken was men meestal aangewezen op de ‘rijkstelegraafkantoren’.

Lees verder

---
De schrijftafel van Charles Dickens (Dickens Museum)

Schrijftafel van Charles Dickens naar Londens museum

Het Dickens Museum in Londen is een mooi museumstuk rijker. Binnenkort kan men in het museum de schrijftafel van Charles Dickens bewonderen.

Lees verder

---
EHRI

Holocaust-project ontvangt 8 miljoen en breidt uit

De Europese Unie trekt 8 miljoen euro uit voor het door het NIOD gecoördineerde internationale Holocaust-project EHRI (European Holocaust Research Infrastructure). Het project kan hierdoor verder uitgebreid worden.

Lees verder

---
Bloedbroeders, detail van de cover

Na 100 jaar tijd voor verbroedering

Voor de meeste volkeren is 24 april een datum die geen bijzondere betekenis heeft. Zo niet voor de Armeniërs, die op deze dag “de grote ramp” herdenken. Lees verder

---
Kaert Figuratief - 1678 (lijst) 1703 (kaart) - Steven de Swart - Museum Prinsenhof Delft

Prinsenhof toont eerste druk Delftse stadsplattegrond uit 1678

In een nieuwe tentoonstelling van Museum Prinsenhof Delft is een unieke, eerste druk te zien van de plattegrond van de ‘Kaert Figuratief’ (1678). Deze belangrijke zeventiende-eeuwse Delftse stadsplattegrond uit de collectie van Archief Delft wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Nederlandse cartografie.

Lees verder

---
Beeld bij de tentoonstelling

Grafische vormgeving in Nederland 1940-1945

Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is vanaf april de tentoonstelling GOED FOUT te zien. Deze tentoonstelling stelt een onderbelicht aspect van de bezettingsgeschiedenis aan de orde: de grafische vormgeving in Nederland in en rondom de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

---
Nederlandse kunstkritiek tijdens het fin de siècle (1885-1905)

Nederlandse kunstkritiek tijdens het fin de siècle (1885-1905)

Omstreeks 1885 vindt er in de Nederlandse kunstwereld een verandering plaats. De grote driejaarlijkse tentoonstellingen met geromantiseerde of realistische schilderkunst en het 'Hollands impressionisme', maken plaats voor kleinere tentoonstellingen gewijd aan één kunstenaar.

Lees verder

---
Slapende oude vrouw - Rembrandt van Rijn

Etsen Rembrandt op tournee door Nederland

Al sinds 2013 reizen honderd originele etsen van Rembrandt van Rijn door Nederland. Na tentoonstellingen in onder meer Harlingen, Hoorn en Gouda is de tentoonstelling Rembrandt in Zwart-Wit nu aangekomen in het Stadsmuseum in Harderwijk.

Lees verder

---
Proefmodel van het monument (schuilplaatsverleners.nl)

Monument onthuld voor 'schuilplaatsverleners'

Bij Kamp Amersfoort is vrijdag een monument onthuld voor voor zogenaamde schuilplaatsverleners, mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtelingen verborgen hielden voor de nazi's.

Lees verder

---
Video: Begrafenis Richard III in Leicester

Video: Begrafenis Richard III in Leicester

Ruim 529 jaar na zijn dood kreeg de Engelse koning Richard III woensdag een officiële herbegrafenis in Leicester. De ceremonie werd live uitgezonden op televisie.

Lees verder

---
Kalkhaven met scheepstimmerwerf van den Heer Jan Schouten omstreeks 1850 (Regionaal Archief Dordrecht)

Dordrecht: stad van de rijzende zon

In de periode 1850-1873 raakte de Nederlandse koopvaardijvloot in verval. Als reactie op deze zorgwekkende ontwikkeling sloeg in Den Haag een zestal Kamerleden alarm.

Lees verder

---
Buste van het Nationaal Monument Plein 1813

Haags Historisch Museum verwerft buste monument Plein 1813

Het beeld sierde het bekende monument dat in 1869 werd opgericht ter herdenking aan de landing van koning Willem I op Scheveningen in 1813.

Lees verder

---
Zicht van op de Rozenhoedkaai, met op de achtergrond de belforttoren - cc

Alles op een reitje: een korte geschiedenis van de Brugse reien

Wat was eigenlijk de oorsprong van deze Reitjes? Hebben deze ooit een andere functie gehad dan deze van woonplaats van onze Brugse zwanen of achtergrond van één van de feeërieke stadsgezichten die Brugge rijk is?

Lees verder

---
Affiche Rheingold door Frank Newbould, 1928 (privécollectie)

Met de Rheingold of Edelweiss van de Noordzee naar de Alpen

In het Interbellum konden welgestelde reizigers kiezen tussen twee luxe dagtreinen van Nederland naar Zwitserland. Dat was het gevolg van concurrentie tussen het Franse Wagons-Lits en het Duitse Mitropa.

Lees verder

---
De nieuwe aanwinst van het Westfries Museum

Bijzondere aanwinst voor Westfries Museum

Het gaat voor zover bekend om het enige bekende schilderij uit de zeventiende eeuw waarop werkzaamheden aan een dijk staan afgebeeld.

Lees verder

---
Duitse bommenwerper aangekomen in Rotterdam

Duitse bommenwerper aangekomen in Rotterdam

Het vliegtuig is een van de topstukken van een grote tentoonstelling over de strijd om Rotterdam, in de meidagen van 1940.

Lees verder

---
De rede van Vlissingen met een VOC-schip en beurtschepen, aan het einde van de 18e eeuw. (Bron:GAG,HTA)

Slavenschip strandt in zicht thuishaven: 3 doden

Het slavenschip d’ Eenigheid, dat tussen 1 oktober 1761 en 15 februari 1763 onderweg was voor een ‘driehoeksreis’, om 326 slaven te kopen in Afrika en er 293 te verkopen in Nederlands Guyana – 33 overleefden de overtocht niet — dreigde op de thuisreis door een storm te stranden op de Engelse kust.

Lees verder

---
Op het vinkentouw zitten - © Henk Boudewijns

Op het vinkentouw zitten

De vinkenjacht was in Holland van oudsher een populaire bezigheid. De graag gegeten vogeltjes werden gevangen in de vinkenslag, een vangnet dat op afstand, door middel van het vinkentouw werd bediend.

Lees verder

---
'Schuilplaats nazi's ontdekt in Argentinië' (Still YouTube)

'Schuilplaats nazi's ontdekt in Argentinië'

In Argentinië is een schuilplaats ontdekt die vermoedelijk door nazi's is gebouwd. De ontdekking werd in het onherbergzame noorden van Argentinië gedaan door architecten.

Lees verder

---
Stokstraat in Maastricht - cc

‘Nepmonumenten’ zijn in heel Nederland te vinden

Nepmonumenten staan overal in Nederland. Op veel plaatsen is onzorgvuldig gerestaureerd, herbouwd, teruggerestaureerd… Kortom, er is nogal eens met de authenticiteit van ons erfgoed gesjoemeld.

Lees verder

---
Het archief van Beeld en Geluid - cc

Groot deel audiovisuele geschiedenis van Nederland gedigitaliseerd

Het gedigitaliseerde materiaal gaat terug tot ver in de vorige eeuw. Het gaat om de vroegste Nederlandse radio, cinema, fotografie, en de televisie-uitzendingen uit de tweede helft van de vorige eeuw.

Lees verder