Header
2 cm Flakgeschut bij de zomerdijk aan de Ijssel in Westervoort. Gelders Archief, nr. 1560-1818. Foto: onbekend | 1944

Levensverhalen van Duitse Arnhem-veteranen

De veteranen Otto Litzner, Bernd Honermann, Alfons Lackenbrink, Heinrich Brune, Hans Kürten, Fritz Brosch, Karl-Heinz Henschel en Werner Krüger vertellen hun verhaal. De mannen van de Reichsarbeitsdienst kregen in 1943 allemaal hun oproep en gingen gezamenlijk de oorlog in, maar kwamen er totaal verschillend uit… Lees verder

---

Download Historiek's geschiedenis-app!

Historiek heeft sinds kort een gratis mobiele app. Hij is er zowel voor Android als voor iOS (iPhone). Download de apps hier:

Android    iOS (iPhone)

---
Soldaat Slag bij Waterloo mogelijk geïdentificeerd

Soldaat Slag bij Waterloo mogelijk geïdentificeerd

Enkele jaren geleden werd in de buurt van het monument de Leeuw van Waterloo een vrijwel compleet skelet gevonden van een soldaat die tweehonderd jaar geleden sneuvelde tijdens de Slag bij Waterloo. Een Duitse historicus denkt nu de identiteit van de man te hebben achterhaald.

Lees verder

---
Reliëf van de god Chnoem

RMO verwerft reliëf van de god Chnoem

Chnoem werd in het oude Egypte vereerd als god van de schepping. Op deze afbeelding staat hij op het punt met zijn schepping te beginnen, en dat maakt de voorstelling volgens het RMO zeldzaam.

Lees verder

---
De zeep der wijzen!

De zeep der wijzen!

Wanneer je in de jaren dertig De Echo, een lokale krant in het Land van Cuijk opensloeg, viel je oog meteen op een spannende tekening in de linker bovenhoek. Wat deed dat rare tovermannetje daar?

Lees verder

---
België

Was Groot-Brittannië verplicht om België te hulp te snellen in 1914?

Een van de aanklachten die tegen Duitsland werden ingediend in het vredesverdrag van Versailles luidde dat: “Troepen van het Duitse Rijk opzettelijk de neutraliteit van het Koninkrijk België hebben geschonden ofschoon die neutraliteit uitdrukkelijk door het Duitse Rijk was gegarandeerd”.

Lees verder

---
De IJzeren Eeuw

Terugkijken: de eerste aflevering van 'De IJzeren Eeuw'

Vrijdag was de eerste aflevering te zien van de geschiedenisserie De IJzeren Eeuw. In deze nieuwe serie staat de negentiende eeuw centraal.

Lees verder

---
Mijnmuseum de Beukel

Mijnbouw in Limburg

Als je vandaag de dag door de straten van Heerlen struint, zie je vrijwel niets meer wat te maken heeft met “ons mijnverleden”. Alleen schacht 2 van de voormalige Oranje Nassau Mijn 1 is een van de weinige nog tastbare herinneringen aan deze periode. Lees verder

---
Harry Gleeson

Na 75 jaar gratie voor ter dood veroordeelde Ier

Harry Gleeson werd in 1941 veroordeeld voor de moord op zijn buurvrouw Mary McCarthy. Hij werd ter dood veroordeeld en opgehangen in de Mountjoy-gevangenis.

Lees verder

---
Prins Harry maakt looping in oude Spitfire

Prins Harry maakt looping in oude Spitfire

Het Britse koningshuis heeft een video vrijgegeven waarin te zien is hoe prins Harry een looping maakt in een oude Spitfire.

Lees verder

---
Het interieur van de Grote Moskee van Córdoba

De zelfmoord van het kalifaat van Córdoba

Het verspreiden van het geloof (da’awah) kan leiden tot onvoorziene gevolgen. Begin achtste eeuw veroverde het Arabische koningshuis der Oemajjaden het grootste deel van Spanje en regeerde vanaf hier meer dan twee eeuwen over het westelijk deel van de Middellandse Zee.

Lees verder

---
Het paleis van Darius: de houten en lemen delen zijn vergaan, maar er is geen feitelijke schade. Zelfs de deurknoppen zijn teruggevonden.

Brandde Persepolis?

Een tijdje geleden blogde ik over de brand van Persepolis. Die wordt genoemd in verschillende antieke bronnen en ik citeerde Diodoros van Sicilië, die het had van een eerdere auteur, Kleitarchos, die het op zijn beurt van ooggetuigen lijkt te hebben gehad.

Lees verder

---
Buste van Comenius in Sárospatak, Hongarije - cc

Biografie veelzijdige geleerde Jan Amos Comenius

Bij het Comeniusmuseum in Naarden, waar Jan Amos Comenius (1592-1670) begraven ligt, constateert men al enkele jaren een groeiende belangstelling voor de veelzijdige Tsjechische geleerde, die zich in 1656 in Amsterdam vestigde en daar tot zijn dood bleef wonen.

Lees verder

---
Artist impression Brug over het IJ - beeld CIIID architectural presentations

Amsterdam herdenkt oorlog met pontonbrug over het IJ

Voor de aankomende Bevrijdingsdag wordt een pontonbrug over het IJ aangelegd, die het centrum van Amsterdam verbindt met Amsterdam-Noord, net zoals aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

---
Caravaggio, De ongelovige Thomas, 1603, olieverf op doek, 107 x 146 cm, Potsdam, Stiftung Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg

Bewust zien van hetzelfde zien: Caravaggio en R.E.M.

In de videoclip Losing My Religion van R.E.M. uit 1991 treffen we naast de bandleden in een lege kamer en Hindoe-thema’s, ook citaten uit de christelijke beeldende kunst aan. Het meest opvallende fragment van deze wereldhit is wellicht het moment dat de discipel Thomas, genaamd Didymus, zijn vinger in de gapende wond van Christus steekt (Joh. 20: 24-29).

Lees verder

Bron: Vectis Auctions

Nazi-miniaturen geveild in Engeland

De collectie is afkomstig uit de nalatenschap van de Amerikaan Richard Wilkinson. Zijn hele leven verzamelde hij Duitse miniatuurfiguren, nadat zijn vader tijdens een zakenreis naar Duitsland in de jaren 30 zijn eerste miniaturen kocht. Lees verder

---
Bergherbos, detail van de boekcover

De cultuurhistorie van het Bergherbos

Nederland kent veel schitterende plekken die tamelijk onbekend zijn. Het Bergerhbos, gelegen in het oosten van Gelderland, is er daar één van. Het bos strekt zich uit tussen de plaatsjes beek, Kilder, Zeddam, Stokkum, ’s-Heerenberg en Elten.

Lees verder

---
Reconstructie van het Kanaal van Corbulo in de wijk de Rietvink in Leidschendam - cc

Deel kanaal van Corbulo gevonden in Voorschoten

Archeologen hebben in Voorschoten een deel van het Kanaal van Corbulo gevonden. Dit kanaal, dat rond 50 na Christus in opdracht van de Romeinse veldheer Corbulo werd aangelegd, vormde een gegraven verbinding tussen de Maas en de Rijn.

Lees verder

---
Het skelet van de strijdkameel (Alfred Galik - Vetmeduni Vienn)

Ottomaanse strijdkameel gevonden bij Wenen

In Oostenrijk is een vrijwel compleet skelet van een Ottomaanse strijdkameel opgegraven. Het dier begeleidde de Ottomanen vermoedelijk toen die in 1683 met een leger van 138.000 man door het gebied trokken.

Lees verder

---
Puzzel uit de mobilisatie-tijd

Spellen uit de Tweede Wereldoorlog

Autootjes veranderden in legerjeeps en –tanks, zeilbootjes en oceaanstomers in vliegdekschepen en onderzeeërs en de gewone vliegtuigjes werden vervangen door bommenwerpers. Het oude vertrouwde Ganzenbord maakte plaats voor een zogenaamd Dictatorspel.

Lees verder

---
Mandese incantatieschaal (Nationaal Archeologisch Museum, Athene)

Mandeeërs op Pluto

De schaal hierboven, te zien in het Nationaal Archeologisch Museum in Athene, is een zogeheten “incantatieschaal”. In een bijna eindeloze spiraal staat een tekst die de eigenaar moet beschermen tegen allerlei boze geesten.

Lees verder

---
Foto: Universiteit van Cambridge

Middeleeuwse begraafplaats ontdekt onder Universiteit Cambridge

In totaal zijn er al vierhonderd skeletten blootgelegd. Verwacht wordt dat er nog zeker duizend skeletten onder de grond liggen. Het bestaan van een middeleeuwse begraafplaats op deze locatie was bekend, maar de historici en archeologen zijn wel verrast door de omvang. Lees verder

---
Detail van de cover

Gerret Rouffaer: de laatste Indische ontdekkingsreiziger

Gerret Pieter Rouffaer (1860-1928) was een gepassioneerde reiziger, verzamelaar en veelzijdig wetenschapper. Zijn belang ligt met name in zijn publicaties en onderzoek naar de historie en actualiteit van Nederlands-Indië.

Lees verder