Header
Abraham Kuyper als naaktloper

Ex-premier Kuyper en hoogleraar Schillebeeckx naakt betrapt

In september 1911 verschijnt er een opmerkelijk bericht in de media. De Belgische politie heeft in Brussel de voormalige Nederlandse minister-president dr. Abraham Kuyper (1837-1920) opgepakt. De gereformeerde kartrekker zou zich naakt hebben vertoond aan voorbijgangers. Lees verder

---

Indrukwekkende historische video's

Bekijk hier een serie door ons geselecteerde historische video's. Van documentaires tot historische animaties. 

www.historiek.net/video

 

---
'Prins Frederik als Grootmeester Nationaal van de Orde der Vrijmetselaren in Nederland' door Dirk Sluyter

De vergeten prins, Frederik der Nederlanden

Het prestige van de Oranjes in de negentiende eeuw was grotendeels te danken aan de integere prins Frederik der Nederlanden, die vaak optrad als troubleshooter en decorumbewaker in de familie.

Lees verder

---
Toon Dupuis, Dodenmasker van Abraham Kuyper, 1920. Collectie Vrije Universiteit.

Het dodenmasker van Abraham Kuyper

Politiek tekenaar Albert Hahn (1877-1918) is beroemd geworden dankzij zijn spotprenten van Kuyper. In de prent ‘Abraham de Geweldige’ uit 1904 zien we Kuyper als minister-president, op het hoogtepunt van zijn succes.

Lees verder

---
Slag bij Nieuwpoort

Te vuur en te zwaard

Militaire geschiedenis is belangrijk, want het zijn oorlogen en veldslagen die vaak de loop van de geschiedenis bepalen.

Lees verder

---
Foto: ING

Daan Roosegaarde zet Museumplein onder water

Lopend onder Waterlicht ervaart de bezoeker volgens Roosegaarde de “bijna vergeten kracht en kwetsbaarheid van water”.

Lees verder

---
Inscriptie uit Herwen: het graf van een soldaat Mallius. (Valkhofmuseum)

Na de Romeinenweek

Ooit was het antieke verleden van Nederland duidelijk. “We”, dat waren de Germanen, de oorspronkelijke bewoners van de Lage Landen. Later waren de Romeinen gekomen, die ons weliswaar hadden onderworpen, maar die we uiteindelijk hadden verdreven.

Lees verder

---
Egyptische dierenmummies in het British Museum - cc

'Veel dierenmummies zijn nep'

Een groot aantal van de Egyptische dierenmummies, bevat helemaal geen resten van dieren. Dat concluderen medewerkers van het Manchester Museum en de Universiteit van Manchester.

Lees verder

---
'Greifswald' - Caspar David Friedrich, 1817

'De grootste natuurramp sinds mensenheugenis'

Tambora, zo heette de vulkaan, hij beheerste het eiland Soembawa en hij ontplofte in 1815. “De grootste natuurramp sinds mensenheugenis” noemt Philip Dröge de gebeurtenis. Lees verder

---
Dom van Aken - cc

Frisse cultuurgeschiedenis van de Middeleeuwen

De beeldvorming over de Middeleeuwen is vaak weinig positief. Over het algemeen worden de jaren 500-1500 nog steeds gezien als een donkere tijd van oorlogen en pest, achterlijkheid, stilstand, religieus fanatisme en ander ongemak. Lees verder

---
'Ik moet u melden dat ik niet gelukkig ben'

'Ik moet u melden dat ik niet gelukkig ben'

De brief bevat alle ingrediënten voor een mooie afscheidsbrief: prachtig dichtgelakt met een rood zegel, een onberispelijk handschrift en vol venijn in de staart.

Lees verder

---
Een blok aan het been - © Henk Boudewijns

Een blok aan het been

Het blok was een zware houten kluister dat een gevangene om het been, de arm of de hals werd geslagen.

Lees verder

---
Koning Gorilla

'Koning Gorilla'-pamflet Willem III onder de hamer

Toen het pamflet werd uitgegeven veroorzaakte het grote beroering en was koning Willem III woedend.

Lees verder

---
Romeinse moeder - Playmobil

Moederdag bij de Romeinen

Omdat het Moederdag is, ligt de vraag voor de hand of de Romeinen Moederdag kenden. Het antwoord is ja: op de eerste dag van de maand maart was het feest.

Lees verder

---
Ruim 100 zeldzame foto's nazikamp Bergen-Belsen

Ruim 100 zeldzame foto's nazikamp Bergen-Belsen

De foto’s die Baxter verzameld heeft, zijn vooral afkomstig uit het Imperial War Museum in Londen en Yad Vashem, de officiële Israëlische staatsinstelling voor de herdenking van Joodse slachtoffers van de Holocaust.

Lees verder

---
Route de Grouchy

Route de Grouchy

Vlak voor Napoleon bij Waterloo de confrontatie aanging met het Brits-Nederlandse leger stuurde de dictator maarschalk De Grouchy met een substantieel deel van zijn Armée du Nord naar het plaatsje Wavre (Waver).

Lees verder

---
De maarschalken Zjoekov en Rokossovski tijdens de Overwinningsparade van 1945

De Russische Overwinningsparade, toen en nu

In het Westen zijn we weleens geneigd al dat praalvertoon ietwat geringschattend gade te slaan. Critici hebben de jaarlijke 9-meiparade zelfs anachronistisch genoemd, een cultverschijnsel dat niet van deze tijd is en doet denken aan totalitaire regimes. Wat beweegt de Russen ertoe deze traditie onverminderd voort te zetten? Lees verder

---
Romeinse tribuun volgens Playmobil

Romeinse droom

We hebben een Romeinse tekst over die bekendstaat als “de droom van Scipio”. Die is geschreven door een politicus/filosoof die Cicero heette.

Lees verder

---
Keizerin Sisi: sprookje & werkelijkheid

Keizerin Sisi: sprookje & werkelijkheid

De confrontatie tussen het sprookjesachtige beeld, gecreëerd door de beroemde films, en de realiteit met depressies, intriges, obsessies en dood.

Lees verder

---
Jan Victors, Het voeden der wezen (ca.1659-60)

Gewone Hollanders in de Gouden Eeuw

De groepsportretten in het boek vertellen beeldend het verhaal van de Gouden Eeuw: hoe de macht verdeeld werd, hoe de autoriteiten orde en gezag handhaafden, wat de basis was van het economische succes van de Republiek en welke sociale voorzieningen er voor de Nederlanders waren.

Lees verder

---
Hermann Göring

Hermann Göring geen ereburger meer van Schwerte

Nazi-kopstuk Hermann Göring is niet langer ereburger van Schwerte. Het gemeentebestuur van de Duitse stad nam hiervoor deze week unaniem een resolutie aan.

Lees verder

---
De Pont Alexandre-III in Parijs, een symbool van het Frans-Russische bondgenootschap

De Frans-Russische militaire conventie 1892/1893

In de historiografie van de Eerste Wereldoorlog wordt veelal opgemerkt dat het feit dat Duitsland als eerste tot de aanval overging en België en Luxemburg binnentrok, overduidelijk aantoont dat Duitsland zonder meer schuldig moet worden geacht aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Lees verder

---
Lijkwade van Turijn - gezichtsreconstructie

Zo zag de jonge Jezus eruit (volgens de Italiaanse politie)

Experts van de Italiaanse politie besloten naar aanleiding van de huidige tentoonstelling in Turijn, eens te kijken of ze, op basis van de gezichtsafdruk op de lijkwade, het gezicht van de jonge Jezus konden reconstrueren.

Lees verder

---
Borsten in alle soorten en maten: van buffers tot bessen, van koplampen tot kniewappers!

Bijzondere bustes

Wat dacht je van rijpe tomaten, waterkruiken of drukbellen? Van extreem grote voorgevels ('ballonnen', 'kniewappers' of 'buffers') tot nauwelijks waarneembare stipjes ('drukbellen' en 'muggenbeten'), je vindt ze allemaal!

Lees verder

---
De ontdekte foto van Apollinariya Yakubova

Foto grote liefde Vladimir Lenin ontdekt

Apollinariya Yakubova wordt vaak ‘de grote liefde’ van Vladimir Lenin genoemd. Maar hoe deze Russische eruit zag was niet bekend.

Lees verder

---
Piet Mondriaan

Het leven en werk van Piet Mondriaan, 1919-1933

Over weinig kunstenaars is zoveel geschreven als over Piet Mondriaan (1872-1944), maar pas aan het begin van dit jaar verscheen een allereerste biografie.

Lees verder

---
Toegangspoort van Dachau - cc

Nazi-pesterijen in Dachau

In Dachau zaten vooral politieke tegenstanders van de nazi’s, evenals veel christenen, vrouwen, Joden en homoseksuelen. De memoires van een van de gevangenen in het kamp, de gereformeerde predikant Herman Knoop (1891-1974), laten zien welke nazi-pesterijen en vernederingen de kampbewoners moesten ondergaan.

Lees verder

---